Hyppää palveluliikenteen kyytiin

0
- Minä jään tuohon pankkiautomaatille, pyysi Jaana Seppä kaupungin palveluliikenteen kuljettaja Joni Juvosta.

Kaupunki järjestää kutsuohjattua joukkoliikennettä, koska haluaa autottoman väen pääsevän keskustan palveluiden ääreen asui sitten missä tahansa Someron kolkassa.

Palvelua käytetään, mutta matkaan mahtuisi enemmänkin asiakkaita. He, jotka ovat kyydin makuun päässeet, pitävät sitä täyden kympin palveluna.

Heikki Salpo käy asioilla palveluliikenteen autolla, kun asuu kesämökillään Kopilassa sekä myös asuessaan vakituisella asunnollaan Someron keskustassa Höyläämötiellä.

Palveluliikennettä voivat käyttää kaikki somerolaiset, kesäasukkaatkin

”Ilman tätä palvelua ei voisi asua täällä eikä pääsisi kylille”

Heikki Salpo seisoo perjantaiaamupäivällä vapaa-ajanasuntonsa pihalla Kopilassa Somerniemellä. Mies odottelee kaupungin järjestämän palveluliikenteen auton saapumista.

Kuljettaja Joni Juvonen kaartaa menopelillään mäen ylös, ovi aukeaa ja Salpo kipuaa huomenen sanottuaan kyytiin.

– Maksan samalla myös siskoni. Hän on puheliaampi, huikkaa Salpo.

Salpolle palveluliikenne on tuiki tärkeä keino päästä kerran viikossa ruokakauppaan, pankkiin ja apteekkiin.

– Se on ehto, että kesämökkiläinen voi asua täällä ja käydä kylillä. Meillä ei ole autoa, kertoo Heikki Salpo, jolla on vaimonsa Ullan kanssa vakituinen asunto Someron keskustassa, Höyläämötiellä.

– Käytän palveluliikennettä myös keskustassa. Tämä on helppo ja edullinen tapa päästä asioille.

Jaana Seppä astuu autoon. Hän antaa veljelleen Somero-lehden, jonka itse on jo lukenut.

Seppä käy kerran viikossa Someron keskustassa ruokakaupassa ja pankkiautomaatilla.

– Sillä elää viikon.

– Jos jää aikaa, niin kävelen, katselen näyteikkunoita ja ihmisiä. Muutama viikko sitten näin sellaisella kiertävällä kenkäkauppiaalla hienot kengät. En meinannut raatsia hankkia niitä. Jatkoin matkaa muille asioille. Palasin takaisin ja ostin ne kumminkin.

Sepälle palveluliikenteellä on suuri merkitys.

– Se on välttämätön, kun ei ole omaa autoa. Kun on paljon tavaraa, kuljettaja auttaa ne autosta kotiovelle, kiittelee matkustaja kuljettajaa.

Veli komppaa.

– Kuski on hyvä tyyppi; maailman paras. Hän ei ole kyllästynyt meidän jorinoihimme eikä hermostunut meihin vielä kertaakaan. Tulee pihalla oven eteen, kantaa tavarat autoon ja pois, luettelee Salpo kuskille kiitoksia.

Someron vapaa-ajan-asukkaat Tuula Tirronen (vas.) ja Jaana Seppä käyttävät säännöllisesti kerran viikossa kaupungin tarjoamaa palveluliikennettä. Seppä astuu kyytiin Kopilasta ja Tirronen Salkolasta, josta on syntyisin.

Täyden kympin palvelu

Tuula Tirronen astuu autoon Valkeaviidantien varrelta Salkolassa. Hän kävi aikoinaan äitinsä Vuokko Harjun kanssa keskustassa kaupoilla palveluliikenteen kyydillä. Nyt Tirrosen vanhemmat Vuokko ja Aarre Harju ovat kumpikin kuolleet.

– Täyden kympin palvelu. Asiakasta palvellaan, kuski on ystävällinen. Välttämätön palvelu minulle, kun en omista autoa, toteaa Tirronen, jonka vakituinen asunto on Hyvinkäällä.

Hän laskee, että taksillakin pääsisi, mutta siihen hurahtaa huomattavasti enemmän kymppejä.

– Jos tätä ei olisi, niin kai me pyytäisimme naapuria, tuttua kyyditsemään. Tai jos menisimme kimppakyydillä taksilla. Se tulisi halvemmaksi kuin yksin, pohtivat matkustajat.

Tällä reitillä heillä on aikaa liki kaksi tuntia hoitaa asioita keskustassa ennen kuin on lähdettävä paluumatkalle.

Jos ostoksia kertyy runsaasti yhdestä paikasta, niin Tuula Tirronen jättää jo hankitut ostokset säilytykseen siihen kauppaan ja jatkaa toiseen paikkaan.

– Missäs se monologien pitäjä, kaikkien asioiden tietäjä nyt on, kyselee Jaana Seppä, kun tuttua kaveria ei näy tien vieressä.

– Ei tule tänään kyytiin, tietää kuljettaja.

Autossa jutellaan niitä näitä.

– Kyllä tämä on monelle viikon kohokohta. Yksin asuva pääsee toisten joukkoon. Minunkin aikani menee nopeammin, kun jutellaan, tuumaa kuljettaja.

Vesanojalla asuvalle Aarne Taka-aholle palveluliikenne on tärkeä, kun omaa autoa ei ole.

Vesanojalla autoa odottaa paikallinen asukas Aarne Taka-aho. Hän aikoo käydä ainakin pankissa tämän viikon asiointireissullaan. Hänestä on hyvä, että kunta tukee kyytipalvelua.

Jaana Seppä toivoo, että kauppojen edustalla olisi penkkejä, joissa odotella palveluliikenteen autoa. Toinenkin toive on: että palveluliikenteen kyytiin pääsisi joskus myös lauantaisin, jotta voisi käydä Somerniemen kesätorilla.

– Nuorempana ajoin polkupyörällä torille, mutta nyt en enää uskalla. Pientareet ovat niin kapeita. Vanhemmiten henki tulee kalliiksi.

Viikon päästä Jaana Seppä aikoo palata vakituiseen asuntoonsa Helsinkiin, jossa odottaa miehensä Seppo Seppä.

Tukee kotona pärjäämistä

Palveluliikenne on kaupungin järjestämää. Sillä muun muassa tuetaan ikäihmisten kotona asumista ja pärjäämistä, omatoimisuutta ja asioille pääsemistä Someron keskustaan.

Yhteisökoordinaattori Tiina Tommila muistuttaa, että palvelu on kaikkien somerolaisten käytettävissä, myös kesäasukkaiden. Asumuksen tulee olla Someron rajojen sisäpuolella.

– Ja tätä voivat käyttää myös Someron keskustassa asuvat, muistuttaa kuljettaja Joni Juvonen.

Hän on ajanut reittejä jo useamman vuoden. Pääasiassa yksinelävät vanhukset käyttävät palvelua, mutta kesäasukkaatkin. Juvonen laskee, että yhden reitin asiakasmäärä vaihtelee 2–8 välillä. Somerniemen suunnalla ollaan aktiivisimpia.

Palveluliikenteen auto kulkee tiistaista perjantaihin Someron kylillä. Jokaiselle päivälle on oma suuntansa, josta keskustaan tulijat noudetaan ja viedään 1–2 tunnin asioinnin jälkeen takaisin kotiin.

Pajulan reitti on hiljaisin. Sieltä ei ole enää tullut väkeä kyytiin. On pohdittu, että tiistain reitti vaihdettaisiin Häntälään, josta on kyselty palvelun piiriin pääsemistä.

Joni Juvonen kertoo kuljetushomman pyörineen hyvin. Toiminnan runko on kunnossa. Hänen toiveensa on, että mukaan tulisi lisää asiakkaita. Autossa on istuimet 13 asiakkaalle.

– Mukaan voi ottaa oman rollaattorin. Kyytiin mahtuu kaksi pyörätuoliakin. Tällä pääsee kotiovelle saakka. Kannan sinne myös kassit. Tämä on edullinen palvelu. Keskustassa pääsee yhden suunnan 3,30 eurolla, Salkolasta edestakaisin 13,60:lla ja Oinasjärveltä 11 eurolla, mainostaa Juvonen linja-auton ja taksin yhdistelmää.

Ajo on tilattava edellisenä päivänä kuljettajalta. Palvelu on kutsuohjattua, mutta mahdollisuuksien mukaan pääsee reitin varreltakin.

Matkustaja maksaa lipun kuljettajalle. Maksu vastaa linja-autolipun taksaa kilometriltä.

Joni Juvonen on kuljettanut palveluliikenteen asiakkaita jo useamman vuoden. Someron kaupunki on valinnut Kasilinjan toiminnan hoitajaksi. Uusi kilpailutus on edessä vuodenvaihteessa.

Kysely tulossa

Syksyn aikana kaupunki järjestää kyselyn palveluliikenteen käytöstä ja toiveista sille. Voi kertoa esimerkiksi ovatko nykyiset reitit sopivia vai pitäisikö jonnekin toisaalle järjestellä uusi reitti. Tai selvittää, miksi käyttää palvelua tai miksi ei.

Palveluliikenteen kuljetusfirman kilpailutus on edessä vuodenvaihteessa. Parhaillaan kyyditsijänä on Kasilinja.

 

Kaupungin palveluliikenne

– toimii neljänä päivänä viikossa tiistaista perjantaihin

viisi reittiä:

– tiistaisin Pajula

– keskiviikkoisin Lehtimäenkulma, Lahti, Ollila, Koisthuhta, Paltta ja Sylvänä

– torstaisin Pitkäjärvi, Viluksela, Palojoki ja Hämeenoja

– perjantaisin Kaskisto, Lautela ja Terttilä

– perjantaisin Hirsjärvi, Vesanoja, Salkola, Keltiäinen, Jakkula, Kopila, Oinasjärvi

– taajama-ajot keskustassa tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin

– keskiviikkoisin mahdollisuus asiointi Kelassa ja sosiaalitoimistoon Lamminniemessä, lähtö Someron keskustasta

– kyyti pitää tilata edellisenä päivänä kello 16:een mennessä palveluliikenteen tilausnumerosta, puh. 0400–196 328

– kyydin maksu noudattelee linja-auton taksaa; pienemmillään yhdensuuntainen matka on 3,30 euroa (Someron keskustassa), esimerkiksi Salkolasta edestakainen matka on 13,60 ja Oinasjärveltä 11 euroa