Avustusmatkailijat Sissi ja Siviilipalveluhenkilö ajautuvat sodan keskelle

0
Heikki Paakkanen matkasi Ukrainaan uuden sarjakuvakirjansa tiimoilta tänä keväänä. Hän piirsi sodan näkymiä Kiovassa, Butshassa ja Irpinissä. Muutama piirros siirtyi lisäbonuksena kirjaan.

Paakkaselta uusi sarjakuva-albumi

Piirtäjä, graafikko Heikki Paakkasen sarjakuvakirja Slava Ukraini ilmestyy tällä viikolla. Sen hahmot Sissi ja Siviilipalveluhenkilö lähtevät viemään kamiinoita Ukrainaan, mutta ovatkin lopulta sodan keskellä.

Kaksikko on seikkaillut ja keskustellut kiivaastikin sankaruudesta, isänmaallisuudesta, pasifismista ja milloin mistäkin. Vasta tässä viimeisessä Paakkasen kirjassa he joutuvat oikeaan sotaan.

Pasifismi on jäähyllä niin kauan kuin on tarpeen

Heikki Paakkanen on kuljettanut piirtämiään hahmoja, Sissiä ja Siviilipalveluhenkilöä pitkin Suomea ja ulkomaita jo seitsemän albumillisen verran. Nyt kaksikko matkaa Ukrainaan viemään kamiinoita apua tarvitseville ja auttaakseen maata sen taistelussa vapauden ja olemassaolon puolesta. He kohtaavat sodan absurdiuden Paakkasen uudessa kirjassa Slava Ukraini (Kunnia Ukrainalle).

– Vasta seitsemännessä kirjassa he päätyvät oikeaan sotaan, toteaa piirtäjä.

Siviilipalveluhenkilö näkee ammuttuja, silvottuja, lapsia, vanhuksia, naisia ja miehiä. Sissi toteaa hänelle presidentti Eisenhowerin sanoin: ”Jos et tiedä, minkä puolesta taistelet, nyt tiedät, mitä vastaan taistelet.”

Siviilipalveluhenkilön ja Sissin keskustelu sotatantereella.

Sivari oivaltaa tilanteen vakavuuden ja lopulta tarttuu aseeseen. Pasifismi laitetaan hyllylle. Hän arvelee jäähyn kestävän, niin kauan kuin on tarpeen.

Heikki Paakkanen teki vuonna 1997 animaatioelokuvan, jonka viesti oli sodan karmeus, kauheus ja turhuus. Paakkanen kuvaa 26 vuotta sitten tekemäänsä teosta pateettiseksi ja moralisoivaksi, mutta seisoo edelleen rauhansanoman takana, sotaa vastaan.

– Maailman parhaat tiedemiehet ja älyköt puhuvat rauhasta, mutta toiset samaan aikaan kehittelevät aseita. Aina on tapettu ja tullaan tappamaan. Aseet vaan ovat muuttuneet ja kehittyneet.

Paakkanen aikoo esittää tuon animaation kirjansa julkistamistilaisuudessa tämän viikon perjantaina 15.9. sekä Helsingin Sarjakuvafestivaaleilla. Siellä Heikki Paakkanen ja pasifisti, poliitikko Yrjö Kallisesta sarjakuvakirjan Puhumalla paras piirtänyt Aapo Kukko ovat myös haastateltavina pasifismista.

Slava Ukraini julkistetaan kuluvan viikon perjantaina Helsingissä.

Pekka Toveri asiantuntijana

Kaikkiin sarjakuvapiirrossarjan albumeihinsa Paakkanen on kääntynyt asiantuntijoiden puoleen.

– Tarvitsen sparraajaa. Henkilöä, jonka kanssa keskustella. Jonka kanssa jutustelusta saan tietoa, ideoita ja vahvistusta. Keskustelun myötä pulpahtelevista asioista poimin kuin rusinat pullasta. Ja suodatan ne omiin tarkoitusperiini. Itse kuitenkin päätän, mitä kirjoitan ja piirrän.

Reservin kenraalimajuri, kansanedustaja Pekka Toveri valikoitui viimeisimmän teoksen asiantuntijaksi. Paakkanen kuvaa Toveria tyyneksi, tietäväksi, asialliseksi sekä huumorintajuiseksi.

Pekka Toveri toteaa, että Heikki Paakkasen viimeisin teos on sarjan tähänastisista vakavin ja ehkä syvällisinkin. Syystäkin, koska eletään ajassa, jossa huumorikin on välillä kovilla.

– Naurusta ei ole apua, hymy on hyytynyt. Väkivalta on pahasta, mutta onko se jossain tilanteissa hyväksyttävissä vielä suuremman väkivallan estämiseksi? kysyy Pekka Toveri.

– Kysymyksessä eivät ole vain kurittomien sotilaiden rikokset, vaan valtioterrori, jossa Venäjän asevoimat käyttävät kaikkia mahdollisia keinoja Ukrainan tuhoamiseen. Kohteena ei ole vain Ukrainan asevoimat, vaan koko yhteiskunta. Naiset, lapset, vanhukset, sairaalat, lastentarhat, kodit. Tavoitteena on lakkauttaa Ukraina itsenäisenä valtiona, kulttuurina ja kielenäkin, kirjoittaa Toveri teoksen esipuheessa.

Heikki Paakkanen kävi keväällä Kiovassa, Buthassa ja Irpinissä ja piirsi tunnelmia. Näistä piirroksista osa on lisäbonuksena sarjakuvakirjassa.

Ukrainankieliselle versiolle etsitään kustantajaa

Heikki Paakkanen kävi viime keväänä myös paikan päällä Kiovassa, sillä koki että totuuden ja paikkatajun hahmottamiseksi näin oli tehtävä. Puolitoista viikkoa hän kiersi ja piirsi reportaasipiirrossarjaa Kiovassa, Butshassa ja Irpinissä. Näistä piirroksista kymmenkunta on päätynyt teoksen takalehdille lisämateriaaliksi.

Heikki Paakkanen tapasi kovia kokeneen miehen Kiovassa. Tämä lepuutti jalkojansa, otti proteesin pois hetkeksi.

Hänellä oli apuna useampikin henkilö. Paakkasen saattelivat matkaan Ilta-Sanomien Mikko Marttinen ja Yleisradion Simo Ortamo. Kiovassa Ylen Maxim Fedorov suojasi selustaa.

Yhteistyö Fedorovin kanssa on jatkunut. Tämä on kääntänyt kirjan repliikit ukrainaksi. Ukrainankieliselle kirjalle etsitään kustantajaa.

Heikki Paakkanen on hyvin skeptinen Ukrainan sodanjälkeiselle auvolle.

– Maa on niin syvästi ollut Neuvostoliiton osa. Sen on vaikea päästä irti korruptoituneesta tyylistä. Ei Zelesnyn kasvoja saa harmaaksi pelkästään sota, vaan myös monet sisäiset ongelmat, joita maassa on.

Heikki Paakkanen ounailee jo seuraavaa sarjakuvakirjaa. Sissi ja Siviilipalveluhenkilö jatkanevat rauhantyötään.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän