Porkkana tekee hyvää keholle

0
Porkkana on monipuolinen, edullinen, terveellinen ja hyvänmakuinen.

Värikäs ja maukas porkkana (Daucus carota) on erinomainen juures. Suosio on suuri, sillä porkkana on perunan jälkeen suosituin kasvis. Sitä syödään vuosittain yhdeksän kiloa henkeä kohden.

Porkkana on tänä vuonna myös vuoden vihannes. Perusteiksi voi nostaa monipuolisuuden ruuanlaitossa, edullisuuden, maukkauden ja terveellisyyden. Suomessa porkkanaa on viljely 1600-luvulta lähtien.

Ravintoarvoiltaan ja terveysvaikutuksiltaan porkkana on loistava. Se sisältää runsaasti A-vitamiinin esiasteena toimivaa beetakaroteenia, jota saa sopivan päiväannoksen keskikokoisesta porkkanasta.

Elimistössä beetakaroteeni muuttuu rasvaliukoiseksi A-vitamiiniksi, jolla on tärkeä rooli muun muassa silmien terveydelle, hermoston toiminnassa, ihon terveyden ja kasvun ylläpitäjänä sekä tulehdusten ehkäisijänä. Tämä vitamiini suojaa muun muassa ihon solukoita auringonvalolta ja muilta happiradikaaleilta.

Beetakaroteenin lisäksi porkkanassa on monia kivennäisaineita, kuten seleeniä, kaliumia ja kalsiumia. Se sopii niin keventäjän, karppaajan kuin herkkusuunkin lautaselle. Porkkanat ovat myös kuidun lähde.

Reseptejä:
Itämainen porkkanalisäke

Itämainen porkkanalisäke

Ohje

  • 2 rkl seesaminsiemeniä
  • 0.5 kg porkkanoita
  • 1 rkl öljyä
  • 1 tl curryjauhetta
  • 1 tl tuoretta inkivääriä
  • 1 tl hunajaa
  • ripaus suolaa
  • Paahda seesaminsiemenet teflonpannulla ilman rasvaa, kunnes ne saavat hiukan väriä. Siirrä siemenet odottamaan.
  • Viillä kuorimaveitsellä tai juustohöylällä porkkanoista pitkittäin nauhamaisia suikaleita.
  • Kuumenna öljy pannulla, lisää curryjauhe ja inkivääri ja lämmitä mausteita hetki. Lisää porkkananauhat ja hunaja ja anna porkkanoiden pehmetä.
  • Lisää seesaminsiemenet porkkanoiden joukkoon ja sekoita varovaisesti. Tarjoa broilerin tai grillatun lihan kanssa.

Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry

Eksoottinen porkkanasalaatti

Eksoottinen porkkanasalaatti

Ohje

  • 3 porkkanaa
  • 2 appelsiinia
  • 6 tuoretta tai kuivattua taatelia
  • 1 dl suikaloitua purjoa
  • granaattiomenaa
  • Raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi.
  • Kuori appelsiinit ja leikkaa sopiviksi paloiksi.
  • Poista taateleista kivet ja pilko hedelmät.
  • Sekoita porkkanaraaste, appelsiinikuutiot, pilkotut taatelit sekä suikaloitu purjo.
  • Korista salaatti granaattiomenan siemenillä.

Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry

Chili sin carne

Chili sin carne

Ohje

  • 1 dl keitettyjä mustia papuja
  • 1 dl keitettyjä valkoisia papuja
  • pala purjoa
  • 1 pieni sipuli
  • 2 porkkanaa
  • 50 g selleriä
  • 50 g palsternakkaa
  • 1 rkl öljyä
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 50 g tomaattipyreetä
  • 5 dl vettä
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl oreganoa
  • 0.5 tl chilimausteseosta
  • 0.5 tl juustokuminaa
  • mustapippuria
  • 1 rkl tuoretta korianteria
  • 3 rkl maissitärkkelysjauhoa
  • Huuhtele kuivatut pavut ja liota niitä yön yli. Huuhtele liotetut pavut ja keitä ne pakkauksen ohjeen mukaisesti.
  • Puhdista ja suikaloi purjo ja lohko muut kasvikset. Kuumenna öljy padassa. Lisää paprikajauhe ja kasvikset purjoa lukuunottamatta. Kuullota kasviksia öljyssä miedolla lämmöllä viitisen minuuttia. Lisää tomaattipyree, vesi ja mausteet. Hauduta pataa noin 10 minuuttia.
  • Lisää vesitilkkaan sekoitettu maissitärkkelysjauho, suikaloitu purjo ja pavut. Hauduta ruokaa silloin tällöin sekoittaen vielä viisi minuuttia. Tarjoa ruisriisin ja salaatin kanssa.

Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry

Dippivihannekset

Dibbivihannekset

Ohje

  • 2 kpl keltaista paprikaa
  • 4 kpl porkkanaa
  • 1 kpl kurkku
  • 2 kpl lehtisellerin vartta
  • 1 kpl kukkakaali

Kastike

  • 1 prk kevytkermaviiliä
  • 2 rkl sitruunan mehua
  • 0.5 dl hienonnettuja tuoreita yrttejä
  • 1 tl sokeria
  • ripaus suolaa
  • rouhittua mustapippuria
  • Sekoita dippikastikkeen aineet keskenään ja anna maustua jääkaapissa vihannesten pilkkomisen ajan.
  • Huuhdo vihannekset hyvin vedellä.
  • Halkaise paprika ja poista siemenet. Kuori ja huuhtele porkkanat.
  • Leikkaa paprika, porkkana ja kurkku pitkiksi suikaleiksi, lehtiselleri 7 – 10 cm paloiksi. Irrota kukkakaalista kukinnot, halkaise suurimmat.
  • Asettele kasvikset laakealle vadille kukin omaan ryhmäänsä.

Vinkki:
Jos tiedät ruokailijoiden määrän, voit koota kullekin vieraalle kasvisannoksen valmiiksi. Dippikastike voi olla kulhossa pöydän keskellä.

Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry

Herkullinen kasvisvokki

Herkullinen kasvisvokki

Ohje

  • 300 g vihreää papua
  • 3 porkkanaa
  • 2 sipulia
  • 2 keltaista paprikaa
  • 500 g parsakaalia
  • 150 g herkkusientä
  • 2 tl öljyä
  • 1 dl makeaa chilikastiketta
  • 3 rkl soijakastiketta
  • Pese ja kuori kasvikset ja leikkaa tikkumaisiksi suikaleiksi.
  • Esikeitä papuja noin 5 minuuttia. Kuumenna öljy ja lisää kasvikset pienissä erissä kypsymisjärjestyksessä, lopuksi esikeitetyt ja pilkotut pavut. Älä kypsennä liian kauan – vokkiruoassa kasvikset saavat jäädä napakoiksi.
  • Kun kaikki kasvikset ovat pannulla, sekoita joukkoon chili- ja soijakastikkeet. Kuumenna vielä puolisen minuuttia. Tarkista maku.
  • Tarjoa kasvisvokki sellaisenaan tai keitetyn riisin kanssa.

Vinkki:
Voit lisätä joukkoon myös kypsiä broilersuikaleita tai katkarapuja.

Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry

Juureslastut

Juureslastut

Ohje

  • 2 kpl palsternakkaa
  • 3 kpl porkkanaa
  • 2 kpl punajuurta (tai lanttua tai naurista)
  • 0.5 dl rypsiöljyä
  • suolaa
  • Kuori juurekset ja leikkaa kaikki ohuiksi lastuiksi mieluiten sähköisellä, esimerkiksi monitoimikoneen vihannesleikkurilla. Voit kokeilla myös ns. mandoliinia.
  • Taputtele juuresviipaleet kuiviksi talouspaperin avulla. Palsternakka sopii hyvin kuivattavaksi, koska sen kuiva-ainepitoisuus on suuri. Taputtele punajuurisiivuja huolellisesti, koska punajuuri on hyvin mehukasta.
  • Nosta ohuet juuresviipaleet kukin juures erikseen kulhoihin ja valuta joukkoon tilkka öljyä. Kääntele, jotta öljy sekoittuu tasaisesti.
  • Levitä juureslastut leivinpaperoiduille pelleille niin, että viipaleita ei ole päällekkäin. Kiertoilmauuniin voit laittaa samalla kertaa useamman pellillisen ja tavalliseen vastusuuniin pellin kerrallaan.
  • Paista juuresviipaleita 225-asteisessa uunissa, kunnes reunat hieman käpristyvät ja ruskistuvat. Palsternakka kuivuu nopeimmin, noin 10 minuutissa, porkkana vie hiukan enemmän, mutta viipaleen kokokin vaikuttaa. Punajuuri vaatii ainakin 15 minuuttia.
  • Uunista ottamisen jälkeen mausta lastut ripauksella suolaa ja anna niiden kuivua vielä huoneenlämmössä ainakin vuorokauden ajan leivinpapereiden päälle levitettyinä.
  • Siirrä lastut mieluiten paperipusseihin ja tarjoa sellaisinaan naposteltaviksi.

Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry

Kasvis-raejuustotäytteiset porkkanatortillat

Kasvis-raejuustotäytteiset porkkanatortillat

Ohje

  • 4 dl porkkanaraastetta
  • 2.5 dl maitoa
  • 0.5 tl suolaa
  • 0.5 dl öljyä
  • 5 dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja

Täyte

  • 2 porkkanaa
  • 1 pieni palsternakka
  • pieni pala savoijin- tai valkokaalia
  • 1 punasipuli
  • 2 rkl öljyä
  • ripaus cayennenpippuria
  • 0.5 tl suolaa
  • 2 tl hunajaa
  • 2 dl raejuustoa
  • tuoretta kirveliä tai rakuunaa
  • Kuori ja raasta porkkanat hienoksi. Lisää raasteen joukkoon muut aineet. Sekoita tasaiseksi. Taikina saa olla melko löysää.
  • Nostele taikinasta lusikalla uunipellille leivinpaperin päälle nokareita. Uunipellille mahtuu kaksi halkaisijaltaan noin 20 cm:n rieskaa. Taputtele nokareet reilusti jauhotetuin käsin litteiksi pyöreiksi tortilloiksi.
  • Paista 250 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes pintaan tulee kauniita ruskeita täpliä. Peitä tortillat heti leivinliinalla, jotta ne pysyvät pehmeinä täyttämistä varten.
  • Kuori ja raasta porkkanat ja palsternakka karkeaksi raasteeksi. Leikkaa kaalinpala ohuiksi suikaleiksi ja punasipuli viipaleiksi.
  • Kuumenna öljy paistinpannussa ja lisää kasvikset. Kuullota, kunnes ne ovat hieman pehmenneet. Mausta cayennella, suolalla ja hunajalla.
  • Lisää lopuksi raejuusto ja hienonnettua kirveliä tai rakuunaa.
  • Jaa täyte porkkanatortilloille ja kääri rullalle tai ”tötteröksi”. Nauti kevyenä lounaana tai iltapalana.

Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry

Kurkku-porkkanaletut

Kurkku-porkkanaletut

Ohje

  • 5 dl maitoa
  • 3 munaa
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 0.5 dl ohrajauhoja
  • 3 rkl pullomargariinia
  • 3 raastettua porkkanaa
  • 1 pala(a) (10cm) kurkkua raastettuna
  • suolaa
  • hienonnettua persiljaa
  • 1 dl pakastepinaattia tai hienonnettua tuoretta pinaattia
  • Vatkaa munat kevyesti maidon joukkoon.
  • Anna taikinan turvota hetki.
  • Raasta porkkanat ja kurkku ja hienonna pinaatin lehdet.
  • Sekoita kaikki ainekset taikinaan tasaisesti.
  • Paista pannulla pikkulettusia.

Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry

Makea porkkanakastike

Makea porkkanakastike

Ohje

  • 500 g kuorittuja porkkanoita
  • 100 g margariinia tai voita
  • 2 dl sokeria
  • 5 dl vettä
  • 0.5 dl sitruunamehua
  • omenamehua tai vettä ohentamiseen
  • Leikkaa porkkanat melko ohuiksi viipaleiksi.
  • Kuullota porkkanaviipaleet voissa tai margariinissa.
  • Lisää sokeri ja sekoita, kunnes sokeri on sulanut kokonaan.
  • Lisää vesi ja anna kiehua ilman kantta 15 – 20 minuuttia, kunnes porkkanat ovat kypsiä. Soseuta seos sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa.
  • Lisää sitruunamehu ja ohenna omenamehulla tai vedellä. Tarjoile kastike kylmänä esimerkiksi juustokakun, suklaajälkiruokien ja jäätelön kanssa.

Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän