Rauhaa, rentoutusta ja itsetutkistelua

0
Liia Hänninen herättelee ihmistä itse löytämään ratkaisut ja kipinän muutokseen. Äänimaljarentoutus on yksi Liian ihana -yrityksen rentoutuskeinoista.

Liia Hänninen auttaa rentoutumaan ja löytämään voimavaroja muutokseen

Pitäisi olla tässä, yhtä aikaa siellä ja tuolla, ja koko ajan saatavilla. Meno kiihtyy. Paineet kasaantuvat, kortisoli lisääntyy. Aivot käyvät ylikierroksilla. Stressitila jää päälle. Oravanpyörästä on vaikea päästä itse ulos.

Liia Hänninen on perustanut yrityksen Liian ihana. Hoitohuoneella Joensuuntien varressa vietetään lempeitä hengähdyshetkiä. Rentoudutaan ja rauhoitutaan. Harjoitellaan kuuntelemaan itseä ja mitä elämältä haluaa.

– Täällä ei ole kiire mihinkään.

Hännisen keinoja itsetutkisteluun, rauhoittumiseen sekä mielen ja kehon hoitoon ovat yin-jooga, äänimaljarentoutus ja soundful yin-jooga, jossa yhdistyvät yin-jooga, äänimaljat ja lempeä kosketus.

Maljojen harmoniset äänet johdattavat kehon ja mielen rentoutuneeseen tilaan. Äänimaljarentoutuksesta on moneen: stressin, ahdistuksen, unettomuuden tai kehollisten jännitystilojen laukaisemiseen sekä syvärentoutukseen ja rauhoittumiseen.

Teho perustuu resonanssiin eli myötävärähtelyyn ja ääniaaltoihin. Tiibetiläiset äänimaljat on taottu seitsemän metallin seoksesta ja ne soivat harmonisesti tuottaen ylä-ääniä.

– Aivomme synkronisoituvat näihin kuuloaistimuksen kautta aivoihimme soljuviin ääniin. Aivoaaltomme hidastuvat tavanomaisesta valvetilasta (beta-taajuus) aina unen ja valveen rajatilaan (theta-aallot). Samalla syke hidastuu ja parasympaattinen lepohermosto aktivoituu, laskien stressitasoja.

Tunnin äänimaljarentoutus saattaa vastata jopa kolmen tunnin syvää unta.

Yin-jooga on hidastempoista. Sen asanoissa viivytään pitkään, noin 3–7 minuuttia. Tällöin päästään vaikuttamaan faskioiden, jänteiden ja nivelten avautumiseen ja vahvistumiseen. Tarkoitus ei ole venyttää itseään äärimmilleen, vaan tukea itsensä erilaisilla apuvälineillä, kuten tyynyillä, rentoon asentoon. Näin myös mieli pääsee rauhoittumaan ja yhteys omaan sisimpään voi vahvistua.

Tunnilla ohjaaja käy asanassa lepäävien joogien luona soittamassa keholla eri kokoisilla äänimaljoilla sekä koskettaa lempeästi. Äänimaljat soivat taustalla harjoituksen ajan. Äänivärähtelyn avulla lisätään kehon rentoutumista.

Soundful yin-jooga on syvärentouttava hoitomuoto. Se rauhoittaa hermostoa ja madaltaa stressihormoni kortisolin tasoa. Se myös edistää side- ja lihaskudoksen sekä nivelten venyvyyttä ja energiansaantia, aktivoi imunesteiden ja verenkierron virtausta, sekä tehostaa kuona-aineiden poistumista. Se tuo levollisen olon mielelle ja keholle.

Monet suorittavat elämää. Tekevät sääntöjä ja elävät ”sitku-elämää”. Rumbaa ei jaksa. Uni ei tule silmään, kehossa on jännitystiloja. Haluaa muutosta, mutta ei itse osaa löytää väylää selvemmille vesille.

Liia Hänninen opiskelee ratkaisukeskeiseksi valmentajaksi.

– Valmennettavaa autetaan löytämään oma potentiaalinsa ja sitä kautta saavuttamaan haluamansa. Tavoite voi olla mullistaa koko elämä tai saada elämään piirun verran selkeyttä.

Valmentaja auttaa selkeyttämään ja kirkastamaan ajattelua ja tavoitteita, löytämään strategioita tavoitteiden saavuttamiseksi, sekä vahvistamaan voimavaroja niin, että saavuttaa tavoitteensa.

– Keskustelu toimii työkaluna ajatuksien, uskomuksien ja pyrkimyksien tutkiskeluun. Valmennuksen tarkoitus on opettaa ajatteluun ja itsetutkiskeluun, ei tarjota valmiita ratkaisuja ulkoapäin. Minä olen siinä herättelijä, rohkaisija ja sparrausapu.

Käytössä on myös toiminnallisia menetelmiä, kuten esimerkiksi kirjoitus- ja piirustusharjoituksia.

– Keskitytään siihen, mitä jo löytyy ja mitä on. Näin löytää itsestään voimia tehdä muutoksen kaipaamaansa suuntaan. Itsetuntemus ja tietoisuus omasta elämästä lisääntyy. Suunta kirkastuu.

Jotta keho olisi rentoutunut ja vastaanottavainen, Hänninen käyttää mahdollisuuksien mukaan valmennuksen tukena äänimaljarentoutuksia ja yin-joogaa.

Liia Hänninen havahtui, kun oma olo nuukahti. Hän oli aina väsynyt; teki mieli vain nukkua. Selvisi, että hän oli sairastunut kilpirauhasen vajaatoimintaan. Se herätti kuuntelemaan itseä ja kehoa tarkemmin; laittoi miettimään, mitä haluaa elämältä.

Hänninen on aiemmin valmistunut palveluiden tuottajaksi ja johtajaksi, vaikkei niitä hommia ole koskaan tehnytkään. Hän löysi itsensä vuokralaisten keskuudesta kehittämästä asukastoimintaa, setvimästä naapuruusriitoja ja hoitamasta vuokralaisten velka- ja häätötilanteita mahdollisimman asiakasystävällisesti.

– Se oli antoisaa, mutta raskasta, koska ongelmat olivat vaikeita. Päätin, että nyt jätän asiakastyöt ja ryhdyn tekemään jotain muuta.

Hän aloitti ohjelmistokehittäjän opinnot Haaga-Heliassa, mielessään työnkuva, jossa kommunikoi vain tietokoneen kanssa.

Portugalissa joogaretriitillä hän ihastui äänimaljoihin. Aihe vei mennessään ja johti koulutuksiin. IT-ala ei enää edustanutkaan omaa maailmankuvaa.

– Jatkan kouluttautumista mielen ja kehon hyvinvoinnin saralla. Toivon voivani jakaa oppimaani ja siten ehkä auttaa myös muita olemaan enemmän läsnä ja elämään itsensä näköistä elämää, toteaa Helsingistä lapsuudenmaisemiinsa Somerolle palannut Hänninen.

– Omalle yrittäjyydelle päämäärä ei ole taloudellinen kasvu, vaan merkityksellisyys. Vaikka kaikki tarvitsevat rahaa laskujen maksamiseen, pyrin nykyään mittaamaan menestystä elämässä muilla kriteereillä. Pidän kiinni itselleni tärkeistä arvoista mahdollisimman hyvin.

– Toisinaan se on helpompaa ja toisinaan vaikeampaa. Meillä on kuitenkin onneksi lupa olla epätäydellisiä ja keskeneräisiä, oppia menneistä ja kehittyä. Olla armollisia ja lempeitä itseämme ja toisiamme kohtaan, välittää hyvää eteenpäin.