Rikottu karuselli oli vaarallisen vauhdikas

0
Suosittu karuselli on hajotettu. Sitä ei saada kuntoon ainakaan täksi syksyksi.

Lasten liikuntapuisto avattiin hyvillä mielin kesäkuussa. Vauhdikas sompakaruselli oli alusta lähtien Lahjan liikuntapuistoksi nimetyn paikan suurin vetonaula.

Nyt nelipaikkaisen karusellin yläosa sompineen makaa nurinperin maassa. Ilkivallanteko tapahtui viime viikonloppuna. Selkeästi toimintaa, mikä ei kyseiseen paikkaan ja reiluun liikuntaan kuulu.

Maanrakennusmestari Jyrki Rinta-Paavola luonnehtii tapausta ”tosi ikäväksi”.

– On sääli, että kun puistoon hankitaan kalliit isot laitteet, niitä käytetään tuolla tapaa. Puisto on tarkoitettu sekä viereisten päiväkotien, Joensuun koulun että ihan kaikkien käyttöön.

Aitaa päin

Paikan päällä asia saa lisäkäänteen. Lasten kanssa puistossa käy Joensuun koulun henkilökuntaa, joiden kertoman mukaan laitetta on käytetty väärin.

Yksi riittävän vahva vuorollaan pyörittää karusellia sommasta sisäkehältä työntäen, johon sitä ei todellakaan ole suunniteltu. Seurauksena vauhti ympyrän ulkokehällä kertautuu aivan valtavaksi.

– Lapset ovat kieppuneet vaakatasossa ja lentäneet vauhdilla puolentoista metrin korkeudelta ja ylempääkin maahan – eräs lapsi kevytväylän takana sijaitsevaa aitaa päin!

Kertoja ei halua nimeään julkisuuteen. Hänelle turvallisuus on tärkeämpää, kun moni lapsi on loukkaantunut lennettyään laitteesta ulos.

”Omituinen juttu”

Laitetoimittaja on forssalainen Leikkiset, josta saadaan tuotantopäällikkö Timo Mäntylältä valmistajan tulkinta rikkoutumiseen. Hän kertoo, että pehmustetta on ollut suunnitelmissa lisätä kauemmaksi. Turva-alueympyrän halkaisija on nyt 9,5 metriä.

– Miten se on mahdettu saada sieltä irti, koska yläosa on päältä pultilla kiinni ja se on laakeroitu, Mäntylä kummeksuu.

”Hyrrälle” ei ole suosituskuormia eikä painorajoja, käyttäjäkunnaksi on määritelty lapset/koululaiset.

– Kyllä sen kestää pitäisi. Siinä on käynyt jotakin muuta, kun se on sieltä jollakin irti saatu. Pyörittämällä se ei voi lähteä irti.

Mäntylän mukaan yläosaa ei saa irti käsivoimillakaan.

– Ei ole muuta vaihtoehtoa, että on ollut traktori tai joku, minkä päältä sitä on päästy purkamaan tai repimään.

– On kyllä omituinen juttu, näitä ei ole sattunut vielä ainuttakaan. Siinä on käytännössä kaksinkertainen kiinnitys sokalla sekä pultilla.

Epäily vahvistuu

Periaatteessa karusellin vauhdin kasvattaminen on perustunut samaan kuin mopossa. Kun vaihtaa isomman eturattaan, mopo kulkee kovempaa.

Joensuun koulun rehtori Mika Koskinen pitää asiaa myös ikävänä. Kuten hän pitää ikävänä, että ilkivalta koulun alueella on lisääntynyt.

– Katollekin mennään, vaikka on kulkuesteet.

Myös penkkejä on veistelty ja polteltu liikuntapuistonkin alueella.

Mutta lehti palaa uudestaan ”rikospaikalle”. Kun ”hyrrää” katsoo nyt lähempää, näkee maalipinnassa selkeät naarmut. Niitä on myös tolpan yläpäässä. Leikkisetin Timo Mäntylän herättämänä vaikuttaa mahdolliselta, että karusellin yläosa olisi väännetty irti kauhalla tai vastaavalla. Kaupungilla on tehty tänä vuonna muutakin ilkivaltaa, mihin pelkät ”miesvoimat” eivät riitä.

Karusellin liialliseen vauhtiin voisi jatkossa toimia lehden kehittämä ratkaisu, että tolpan ympärille maahan asentaisi lieriön. Se estäisi, ettei vauhtia enää päästäisi lisäämään sisäkehältä juosten.

Puiston saaminen pohjautuu kaupungin 2015 saamaan lahjoitukseen. Lahja ja Arvo Oksanen testamenttasivat kaupungille lähes puoli miljoonaa euroa päiväkoteja palvelevaan tarkoitukseen. Siitä käytettiin nyt tähän sekä tuleviin ylläpitokuluihin noin puolet. Rahoitusta saatiin myös Avilta noin 60 000 euroa. Puiston suunnitteli Viherteema Oy.

Ainakaan tälle syksylle karuselli ei enää ehdi kuntoon.