
Somerolaisen Talvisillan tähkän ja trekoolin emäntä Kaisa Vasama-Kakko suosii yhden uunipellin ruokia, koska työ maatilalla on usein kiireistä.
– Yhden pannun ruokaan laitan esimerkiksi erilaisia kasviksia, perunoita, yrttejä, joskus kokonaisia herkkusieniä ja yrttisuolaa.
– Perheemme ruokaideologia on syödä lähiruokaa. Oman tilan tuottamien vihannesten lisäksi syömme paljon sieniä, marjoja ja riistaa.
Vapaa-aikana ruokaa laittaa koko perhe.
– Kun yhdeksänvuotias Aarni-poikamme tulee koulusta kotiin, voi olla, että hän on tullut metsän kautta ja hänellä on mukanaan kantarelleja. Ruoan laittaminen ja metsästä hankkiminen on meistä mukavaa.
– Tykkään myös hapattaa esimerkiksi kurkkuja. Eräs Puolasta Suomeen muuttanut ystävä opetti minut siihen.
Tilalla viljellään viljan lisäksi vihanneksia, kuten lehtikaalia, valkosipulia, avomaan- ja karkkikurkkuja sekä luomutomaatteja. Tila työllistää huhti-lokakuun välisenä aikana vierasta työvoimaa 4–5 henkilöä.

Lähiruokareseptit
Kaisan yhden pannun täytetyt tomaatit
- 300 g peuran jauhelihaa, myös tavallinen käy
- 1 l kantarelleja
- 10 cm purjoa
- 1 dl couscousia, riisiä tai rikottuja ohrasuurimoita keitettynä
- fetaa maun mukaan
- yrttejä maun mukaan
- suolaa maun mukaan
- 10 tomaattia
- sinihomejuustoa täytettyjen tomaattien päällePaista jauheliha pannulla purjon kera.
Valmista kantarellit toisella pannulla ja hauduta vesi pois.
Lisää suolaa tai yrttisuolaa.
Keitä ohrasuurimot, riisi tai couscous puolipehmeiksi.
Yhdistä täytteen ainekset.
Leikkaa tomaateista hattu ja koverra sisus pois.
Täytä tomaatit valmiilla täytteellä.
Sisuksen voit käyttää myöhemmin muuhun ruokaan tai pakastaa.
Voit koota pannun molemmille reunoille lisäksi vihanneksia ja yrttejä, jolloin kasviksia ei tarvitse keittää erikseen.
Kokoa pellille erilaisia kasviksia maun mukaan, kuten perunoita, kokonaisia herkkusieniä, yrttejä ja yrttisuolaa.
Paista pelti 200 asteessa noin 25 min.
Kastike vihanneksille
- 1/2 tuoretta kurkkua raastettuna
- 3 dl maustamatonta jogurttia
- minttua kourallinen
- yrttisuolaaYhdistä ainekset.
Raastettua kurkkua ei tarvitse valuttaa, näin kastikkeesta saa mehevämmän.

Parsa- tai lehtikaalisalaatti 2–4 hengelle
- 1 reilun kokoinen parsa tai reilusti lehtikaalia
- 1/2 tl suolaa
- 1 rkl omenaviinietikkaa
- 1 rkl juoksevaa hunajaa
- 1 tl sinappia
- 3 rkl kylmäpuristettua ruokaöljyä
- mustapippuria maun mukaan
- 1 valkosipulinkynsi pilkottuna tai puristettuna
- 2 kevätsipulin varttaPilko parsa pieniksi kukinnoiksi tai lehtikaali ohuiksi suikaleiksi, samoin sipulinvarret.
Sekoita joukkoon suola ja hiero kunnes seos pehmenee jonkin verran.
Sekoita sinappi, hunaja ja öljy.
Lisää loput ainekset.
Anna marinoitua viileässä.
Salaatti kestää hyvin säilytystä kannellisessa astiassa ja maku vain paranee seuraavaan päivään mennessä.

Hapatetut kurkut
- 25 l vettä
- 2 rkl jodioitua hienoa ruokasuolaa
- 15 kg kurkkua
- iso nippu kruunutilliä
- piparjuurta
- mustaherukan lehtiä
- valkosipuliaKeitä vesi ja jäähdytä huoneenlämpöiseksi.
Lisää veteen kurkut ja mausteet.
Peitä saavi jollain painavalla astialla, jotta kaikki ainekset jäävät tiiviisti veden alle (Kaisa käyttää Ultima Thule -lautasta, joka on riittävän painava).
Aseta kaiken päälle puhdas, kuiva pyyhe.
Anna olla 18-asteisessa huoneessa viikko.
Lado kurkut puhtaisiin, kuumennettuihin ja jäähdytettyihin purkkeihin.
Kerää kaikki ylimääräiset mausteet pois, niitä ei enää käytetä.
Kaada lientä päälle, jotta kurkut peittyvät.
Lisää uutta valkosipulia ja sulje purkit.

Sinappikurkkusalaatti
(käy lihan tai kalan kanssa)
- 1,5 kg avomaan kurkkua raastettuna
- 400 g raastettua sipulia
- 1 paprika
- 1 dl etikkaa
- 1 dl vettä
- 2 rkl suolaa
- 2 dl mietoa sinappijauhoa
- 1/2 kg hillosokeriaMittaa ainekset kattilaan ja keitä hillosokerilla ohjeen mukaan noin 10 minuuttia.
