SoPan vanhimmat lentopallotytöt uuden pelikauden kynnyksellä

0
Isolla treeniryhmällä on hyvä tehdä pelinomaisia harjoituksia.

Menestysvuosia takana, menestysvuosia edessä

Teksti Juha Laakso, kuvat Kari Eerikäinen

Monitoimitalon palloilusalissa käy kuhina, kun Someron Pallon vanhimpien juniori-ikäluokkien lentopallotytöt vetävät kesäharjoituksiaan. Motivaatio ja suoritustaso ovat korkealla tasolla läpi puolitoistatuntisen treenirupeaman. Eipä sitä muuten Suomen huipulle noustaisikaan.

Vajaan kuukauden kuluttua käynnistyvällä sarjakaudella tämä ”Monarin” parketilla hikeä tiristävä joukko edustaa SoPaa A- ja B-tyttöjen valtakunnallisissa sarjoissa.

– Keväällä oli mietinnässä, lähtisimmekö tyttöjen kanssa pelaamaan myös naisten sarjoja, mutta siitä ajatuksesta on sittemmin luovuttu. Kokonaisrasitus monen eri sarjan peleineen olisi voinut olla liian kova, nyt kun pelaajilla on myös opiskelussaan tärkeät vaiheet menossa. Lentopalloharrastukseen panostetaan ihan tosissaan, mutta kuitenkin koulunkäynnin ehdoilla, SoPan A- ja B-junioriryhmän päävalmentaja Janne Lehtonen tähdentää.

Lehtonen, apuvalmentajan ja huoltajan tehtäviä hoitava Sami Merivirta, joukkueenjohtaja Sini Lehtonen ja valtaosa nyt koossa olevasta noin viidentoista pelaajan ryhmästä ovat tehneet yhteistä taivalta jo vuosien ajan.

Mestaruuksia ja mitaleita heille on kertynyt läjäpäin Lounais-Suomen aluesarjoista, alueellisista SM-turnauksista ja valtakunnallisesta Power Cupista. Myös seurajoukkueiden Suomen mestaruustasolla SoPan tytöt ovat nousseet ikäluokkansa terävimmän kärjen tuntumaan.

Vielä enemmän meriittejä listalle olisi todennäköisesti tullut, elleivät koronarajoitukset olisi vuosikymmenen alussa päättäneet kahta peräkkäistä sarjakautta ennen niiden ratkaisuvaiheita.

Ponnahduslauta lahjakkuuksille

Lehtosen vetämä junioriryhmä on myös tarjonnut oivan ponnistusalustan seuraa tai lajia vaihtaneille nuorille somerolaisurheilijoille.

Jokunen vuosi sitten SoPan joukkueessa olivat aluemestaruusmitaleja hankkimassa muiden muassa lentopalloliigassa Salon Viestiä edustava tyttöjen maajoukkuepelaaja Iida Mikkonen, rullakiekossa Euroopan mestaruuspronssia saavuttanut Viivi Vuola sekä jalkapallossa ja futsalissa Someron eturivin pelaajaksi noussut Eerika Haalijoki.

Viime ja edellisenä keväänä C-junioreiden ikäluokassa SoPan tytöt ylsivät somerolaisittain poikkeuksellisen koviin saavutuksiin. Kummallakin kaudella valtakunnallisessa sarjassa pelasi yli 130 joukkuetta, joiden joukossa täysin paikallisin voimin kamppaillut SoPa nappasi sijat kuusi ja kymmenen. Edelle sijoittuneista suurin osa oli kahden tai useamman paikkakunnan parhaista pelaajista koottuja joukkueita.

Uuteen kauteenkin SoPalla riittää hämmästyttävästi resursseja ponnistaa ”omin voimin”. Somerolaispelaajista saadaan jalkeille joukkueet kahteen vanhimpaan ikäluokkaan; siitäkin huolimatta, että viime kaudella Marko Salorinnan valmennuksessa mukavasti pärjänneestä A-tyttöjoukkueesta peliuraansa jatkaa kotikonnuilla enää kaksi pelaajaa, Aleksandra Lehtinen ja Siiri Salo.

– B-junioreihin en enää pääse pelaamaan, joten olen mukana ainoastaan A-tyttöjen joukkueessa. Vaikka pelaaminen tietysti onkin hauskaa, niin ei se minua haittaa yhtään, että pelejä on nyt vain yhdessä sarjassa, viime kaudella kahden juniorisarjan lisäksi naisten kakkossarjassa palloa takonut Salo sanoo.

Yleispelaaja Siiri Salo.

Kausi kerrallaan

Lukion toista luokkaa pakertava Salo ei ole miettinyt lentopallouran jatkoa alkavaa kautta pidemmälle.

– Koulunkäynti, treenaaminen ja A-tyttöjen sarjapelit riittävät lähiajan tavoitteiksi aivan hyvin. Katsotaan tilannetta sitten taas ensi keväänä uudestaan, vaativassa yleispelaajan roolissa viihtyvä Salo hymähtää.

Salolla on laskujensa mukaan käynnistymässä jo neljästoista pelikausi lentopallokentillä ja kaudesta toiseen harrastus vetää puoleensa. Samoin tuntee kolmevuotiaana lajin alkeiden opettelun SoPan pallokoulussa aloittanut, parhaillaan ysiluokkaa käyvä Olivia Lehtonen.

– Kaverit ja hauskanpito heidän kanssaan, treenaaminen ja pelit, ”Omppu” luettelee lentopalloharrastuksen vetovoimatekijöitä omalla kohdallaan. Hän kertoo Salon tavoin etenevänsä pelaajaurallaan ”kausi kerrallaan”, eikä ole vielä asettanut tähtäintä aikuisten sarjoihin, ammattilaisurasta puhumattakaan.

Passarina pelaava Lehtonen arvioi parhaiksi avuikseen pelin lukemisen taidon ja niin sanotut toisen kosketuksen hyökkäykset, joilla hän voi hassuttaa vastapuolen torjuntaa joskus montakin kertaa ottelun aikana.

Lehtonen on monen muun sopalaisen tavoin päässyt esittelemään taitojaan tyttöjen maajoukkueleirityksessä, kuten myös Lounais-Suomen aluejoukkueissa. Viimeisimpään alle 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkueryhmään valittiin SoPan nykyisistä B-junnuista yleispelaaja Anni Pettersson. Liberopelaaja Amalia Tuomola oli mukana alustavassa ryhmässä, mutta itse leiritykseen jatkoi vain Pettersson.

Passari Olivia Lehtonen.

Kaksi aluejoukkueissa, neljä varapaikoilla

SoPan A-/B-junioriryhmässä pelaajien ikähaitari ulottuu Salon, Lehtisen ja toisena liberona häärivän Jade Lehtosen edustamista A-nuorista edelleen C-ikäluokkaan mahtuviin Riia Juseliukseen ja Henni Taloseen. Viime mainittu on valittu yleispelaajaksi Lounais-Suomen alueen kakkosjoukkueeseen puolentoista viikon kuluttua Rovaniemellä pelattavaan alueiden Suomen mestaruusturnaukseen. Passarina pelaava Juselius on nimetty varallaolijaksi samaan joukkueeseen.

Petterssonin nimi löytyi myös vastikään julkistetusta Lounaisen alueen B-tyttöjen alueen kakkosjoukkueen listasta. Tuomola, Olivia Lehtonen ja Anni Luoto on nimetty varapelaajiksi samaan joukkueeseen. B-junioritytöt ja -pojat kokoontuvat Joensuussa pelattavaan alue-SM -turnaukseen viikkoa nuorempaa ikäluokkaa myöhemmin.

SoPan pelaajaryhmät eivät monista vastustajista poiketen pääse kummassakaan alkavan kauden ikäluokassa ylvästelemään huippupituuksilla ja -ulottuvuuksilla.

– Meillä on lyhyehkö porukka, jolla on koetettava pärjätä sen omilla vahvuuksilla. Vaikeat aloitussyötöt, hyvä liikkuvuus ja puolustuspeli ovat sellaisia jo nyt ja kaikkia muitakin osa-alueita pyritään koko ajan kehittämään paremmiksi, valmentaja Lehtonen sanoo.

Somerolaisvoimin taas kymppikärkeen?

Niin kotimaista kuin kansainvälistä lentopalloilua aktiivisesti seuraavalla ja koko ajan lajin uusia tuulia haistelevalla SoPa-luotsilla on jo selkeä näkemys suojattiensa alkavan kauden kilpailullisista mahdollisuuksista:

– B-tytöissä on näin ennalta arvioiden muutama todella kova ennakkosuosikki, kuten (helsinkiläinen) PuMa-Volley, VaLePa (Sastamala), Nurmon ja Laihian yhteisjoukkue ja Salon Viesti. Jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, uskoisin meillä olevan madollisuuksia tavoitella sijoituksia kymmenen ja kahdenkymmenen välillä.

Kun joukkueita lienee tälläkin kaudella mukana lähes sata, on kymppikärjen tavoittelukin somerolaisvoimin kova tavoite. Lisäksi on muistettava, että suurin osa SoPan nykyisistä B-tytöistä pääsee ikänsä puolesta jatkamaan samassa sarjassa seuraavallakin kaudella.

A-tyttöjen valtakunnallisessa sarjassa osanottajia on perinteisesti paljon vähemmän, mutta taso on sitäkin kovempi, ainakin kärjen osalta.

– Monilla seuroilla, kuten esimerkiksi Oriveden Ponnistuksella, Salon Viestillä, LP Kangasalalla ja Hämeenlinnan Lentopallokerholla on heittää kentälle useitakin naisten liigapelaajia. Tämä on itselleni vielä tuntemattomampi sarja, joten tässä vaiheessa on vielä vaikeaa kovin tarkkaan arvioida omia menestysmahdollisuuksiamme, Janne Lehtonen sanoo.

SoPa A-/B-tyttöjen pelaajaryhmä lentopallokaudella 2023–24

Anni Pettersson yleispelaaja (syntymävuosi 2008)
Siiri Salo yp (2006)
Emma Lehtonen yp (2008)
Henni Talonen yp (2009)
Anni Luoto yp/hakkuri (2008)
Siiri Puotsaari hakkuri/keskipelaaja (2008)
Elsa Merivirta kp/yp (2007)
Aleksandra Lehtinen kp/yp (2005)
Amanda Juselius kp (2008)
Lotta Känkänen kp (2008)
Olivia Lehtonen passari (2008)
Riia Juselius passari (2010)
Amalia Tuomola liberopelaaja (2008)
Jade Lehtonen libero (2006)

Valmennus ja joukkueenjohto: Janne Lehtonen, Sami Merivirta ja Sini Lehtonen.

 

Valmentaja Janne Lehtonen.

Valmentaja teki somerolaista lajihistoriaa

Teksti Juha Laakso, kuva Kari Eerikäinen
SoPan vanhimpien ikäluokkien lentopallotyttöjä luotsaava Janne Lehtonen, 43, omaa vankan urheilutaustan. Hän oli Someron Voiman lentopallojoukkueen pelaajana saavuttamassa paikkakunnan ensimmäistä joukkuelajien Suomen mestaruusmitalia, B-junioreiden SM-pronssia keväällä 1997. Neljä vuotta aiemmin Lehtonen oli jo osallistunut Suomen mestaruuskilpailuihin yleisurheilussa, korkeushyppääjänä.

Heti Voiman pronssikauden jälkeen Lehtosen mitaliputki jatkui A-poikien SM-pronssilla, tuolloin Vihdin Lentopallo -90:n pelaajana. Miesten tasolla Lehtonen edusti ykkös-, kakkos- ja kolmossarjoissa muun muassa Someron Pallon ”K-Teamia”, forssalaista Koijärven Kuntoa ja lohjalaista Hongiston Tarmoa.

Valmennushommat alkoivat vetää Lehtosta puoleensa jo uuden vuosituhannen alkupuolella, reippaasti alle kolmekymppisenä. Kaudella 2004–05 hän toimi SoPan naisten liigajoukkueessa Tommi Mikkosen apuvalmentajana ja seuraavana keväänä Lehtonen luotsasi Perttelin Peikot A-poikien SM-hopealle. Siitä ura jatkui apu- sekä pelaajavalmentajana ensin Peikkojen miesten joukkueessa, sitten Koijärven Kunnossa.

Taivalta takana jo tyttöjenkin kanssa

Edelleen jatkuva juniorityttöjen valmennusprojekti lähti luontevasti käyntiin seuraavan vuosikymmenen taitteessa, kun oma jälkikasvu alkoi olla pallokouluiässä, eli valmiina lentopallon alkeiden opetteluun.

– Niistä ensimmäisistä pallokoululaisista nykyisessä ryhmässä ovat mukana enää omat tytöt (Jade ja Olivia) ja Salon Siiri . Useimmat muut ovat tulleet mukaan neljän-viiden vuoden ikäisinä ja aika pian, jo ”eskari-iässä”, tytöt aloittivat sarjapelit F-junioreissa.

E-juniori-ikään vartuttuaan Lehtosen suojateilla oli jo takanaan monta vuotta yhteisharjoittelua ja henkilökohtaisen lajitekniikan hiomista. Ei siis ihme, että nuorempien E-tyttöjen ikäluokassa joukkue porskutti Lounais-Suomen alueen kakkostason, eli Tiikerisarjan mestaruuteen häikäisevällä kausisaldolla: 30 ottelua ja niistä 30 voittoa eräsuhteella 60–1!

Seuraavalla kaudella alueen mestaruussarjassa meno jatkui lähes yhtä murskaavana ja kausi huipentui E-tyttöjen aluemestaruuteen keväällä 2017.

Seuraavat kuusi kautta ovat tuottaneet sopalaisille lisää mitalisijoituksia alueen sarjoista ja valtakunnallisesta Power Cupista sekä kärkipään sijoituksia Suomen mestaruustasolta. Aluejoukkueiden SM-kisoista Janne Lehtoselle on kertynyt useita mitaleita valmennustehtävistä ja muutamille pelaajille kentän puolelta.