SoVo Futsal hakee voitokasta starttia liigakauteen

0
SoVon joukkue on kuukauden päivät virittäytynyt liigavalmiuteen monitoimitalon yhteisharjoituksissa.

Teksti Juha Laakso, kuvat Kari Eerikäinen

Nykymuotoisen miesten Futsal-Liigan 26. pelikausi käynnistyy tänään Loimaalla pelattavalla Alastaron Urheilijoiden ja Akaa Futsalin välisellä kamppailulla. Sarjan muut kymmenen joukkuetta, mukaan lukien Someron Voima Futsal, avaavat kautensa huomenna.

SoVo Futsal aloittaa kolmannentoista pääsarjakautensa Turun Pallokerhon vieraana. Ensi viikon lauantaina, kauden ensimmäisessä kotiottelussa, somerolaisjoukkue saa vieraakseen Vieska Futsalin Ylivieskasta.

Valdrin Seferi jatkaa SoVon päävalmentajana ja päässee polvensa kuntouttaneena näyttämään taas useammin taitojaan myös kentän puolella.

– Olisi tärkeää saada kausi onnistuneesti käyntiin, joten voitot ovat tavoitteenamme molemmista peleistä, SoVo Futsalissa sekä päävalmentajan että kenttäpelaajan rooleja hoiteleva Valdrin Seferi sanoo.

– Tyylillä ei ole tässä vaiheessa niin väliä, kunhan saadaan puolustus pitämään ja hyökkäykseen riittävästi tehoa. Näiden kahden kierroksen jälkeen on edessä kahden viikon pelitauko, jonka aikana pelillisiä asioita voidaan hioa enemmän siihen suuntaan, mihin haluamme joukkueen pelitapaa tällä kaudella kehittää, Seferi jatkaa.

Mergim Bushi palaa yhden välikauden jälkeen tuttuun somerolaisseuraan.

Muutos on myös mahdollisuus

Pelitavan muutos on tullut ajankohtaiseksi, kun kokoonpanossa ei ole edelliskausilla tehotilastoja hallinneiden Arber Istrefin (polvivamma) ja Gezim Vocan (seuranvaihdos) kaltaisia virtuooseja.

– Tämä voi olla meille myös mahdollisuus. Joukkueessa on paljon taitavia yksilöitä, jotka saavat nyt ihan eri tavalla ratkaisuvastuuta kantaakseen, valmentaja muistuttaa.

Eräs tärkeä vastuunkantaja on tuttuun somerolaisympäristöön palaava Mergim Bushi, 30. Aiemmin jo seitsemällä liigakaudella SoVoa edustanut Bushi siirtyi viime kaudeksi Tornion Palloveikkoihin ja sieltä loppukauden ajaksi Espoon GFT:n riveihin.

– Torniossa pelit sujuivat hyvin ja maaleja syntyi mukavaan tahtiin. Kevätpuolella työkuvioni kuitenkin muuttuivat niin, että edessä oli muutto takaisin etelään. Pelillisesti loppukausi GFT:ssä olikin sitten vähän nihkeämpää, Bushi muistelee.

Aika pian ”Gimille” kirkastui selkeä ykkösvaihtoehto alkavan kauden seuraksi.

– Kyllä se oli SoVo. Tänne on ollut tosi mukava palata ja odotan uutta kautta innokkaasti. Meillä on koossa hyvä, taisteleva joukkue, jossa olen valmis ottamaan entistä suurempaa roolia.

Aiemmalla peliurallaan salibandyssa pääsarjakokemusta hankkinut Joona Helmi hamuaa nyt pelipaikkaa somerolaisesta miesten liigajoukkueesta.

Myrtaj ja Helmi esittäytyvät

Liigadebytantteina SoVo tulee juoksuttamaan kentälle kaksi nuorta pelaajaa. Heistä hieman enemmän lajikokemusta omaa kotimaassaan Kosovossa jo pitkään futsalia ykköslajinaan pelannut Lirim Myrtaj , 23, jonka siirtopaperit Kosovosta Suomeen saatiin kuntoon sopivasti muutamaa päivää ennen liigastarttia.

Somerolaisittain mielenkiintoinen, uusi tuttavuus liigakentillä on monen lajin taitaja Joona Helmi , 20. Hän nousi salibandyssa SB Someron ja Forssan Suuppareiden kautta Turun Palloseuran B-nuorten SM-sarjapelaajaksi ja on sittemmin kantanut Voiman edustusasua sekä jalkapallo- että futsalkentillä.

Nykyisin Turussa asuva Helmi pelasi viime kaudella salibandya SB Someron edustusmiehistössä ja futsalia SoVon kakkosjoukkueessa. Siellä nuorukaisen otteet olivat sen verran lupaavia, että kutsu liigarinkiin oli aiheellinen ja ansaittu. Seuraavana kehitysaskeleena onkin sitten pelipaikan vakiinnuttaminen edustusjoukkueessa.

Manageri Jarkko Ihalainen uskoo suojateillaan olevan mahdollisuus nousta runkosarjan kärkikuusikkoon.

”Arbe” mukaan kevätkaudelle?

SoVon kapteenina pitkään toimineen Istrefin keväällä leikattu polvi on kuntoutunut aikataulun mukaisesti, tai jopa hieman ounasteltua nopeammin. Tällä viikolla mies pääsi jo ottamaan kevyesti tuntumaa SoVon yhteisharjoitteluun.

– Pelikunnossa ”Arbe” ei ole vielä pitkään aikaan, mutta toiveissa on, että jossakin vaiheessa kevätkautta hänet voitaisiin nähdä kokoonpanossa, SoVon manageri Jarkko Ihalainen sanoo.

– Niin hurjia tehoja kuin Arbe ja ”Genzo” (Voca) ovatkin liigassa esittäneet, emme me heidän poissaoloihinsa tule kaatumaan. Tehot jakautuvat nyt tasaisemmin koko joukkueelle ja Bushin ohella ainakin sellaiset kaverit kuin Antti Korhonen ja Muslim Markhiyev saavat kovaa potentiaaliaan entistä paremmin esille, Ihalainen uskoo.

Kahdeltatoista aiemmalta liigakaudelta SoVolla on parhaina saavutuksinaan kaksi pronssimitalia (2016, 2019) ja yksi nelossija (2017), eli yhteensä kolme välierävaiheeseen asti edennyttä kautta.

– En epäile hetkeäkään, ettemmekö olisi tälläkin kaudella mukana pudotuspeleissä. Meillä on täysin realistinen mahdollisuus viime kauden sijoituksen (7.) parantamiseen ja jopa kotiedun tavoitteluun pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle, myös valmennustehtävissä mukana oleva manageri arvioi.

SoVon joukkue Futsal-Liigassa kaudella 2023–24:

Maalivahdit: Nevzat Mustafa, ikä 32 vuotta (4. kausi SoVon liigajoukkueessa), Niko Rikkilä, 22 (6.), Besart Mustafa, 24 (2.)

Kenttäpelaajat: Valdrin Seferi, 35 (9.), Valmir Seferi, 30 (5.), Pyry-Ville Korhonen, 29 (4.), Antti Korhonen, 27 (4.), Mergim Bushi, 30 (8.), Vilho Ståhlström, 20 (4.), Rinor Karaqa, 25 (3.), Blend Doroci, 21 (2.), Muslim Markhiyev, 23 (2.), Joonas Reijonen, 21 (4.), Jimi Kyytsönen, 26 (3.), Lirim Myrtaj, 23 (1.), Joona Helmi, 20 (1.), Arber Istrefi, 34 (10.)

Valmennus, joukkueenjohto ja huolto: Valdrin Seferi, Jarkko Ihalainen, Arber Istrefi, Tommy Lundberg ja Hannu Manninen

Tampere takaisin liigakartalle

Futsal-Liigassa noudatetaan aiemmilta kausilta tuttua pelijärjestelmää, jossa kaksitoista joukkuetta pelaa kaksinkertaisen runkosarjan (22 ottelua/joukkue). Sen jälkeen kahdeksan parasta joukkuetta käynnistävät pudotuspelikierrokset puolivälierillä, viimeiseksi jäävä joukkue putoaa seuraavan kauden Futsal-Ykköseen ja viimeistä edellisen sijan haltija karsii liigapaikastaan Ykkösen toiseksi parasta joukkuetta vastaan.

Yhdentoista viime kaudelta tutun seuran ohella liigaan saadaan kahden välivuoden jälkeen taas tamperelaisväriä, kun Vehmaisten Urheilijat tekee ensiesiintymisensä futsalin pääsarjassa. Ykkösessä jatkava saman kaupungin edustaja Ilves FS on edelleen lajin menestyksekkäin seura kahdeksalla miesten liigamestaruudellaan.

Viime kausien mahtiseuroja ovat olleet kuusi viimeisintä mestaruutta vienyt jyväskyläläinen Kampuksen Dynamo, kolmen viime kevään aikana kahdesti loppuottelun hävinnyt ja kerran pronssipelin voittanut FC Kemi sekä seitsemältä tuoreimmalta kaudelta viisi mitalisijoitusta kahminut Akaa Futsal (aiemmin Leijona Futsal).

SoVo Futsal pelaa pääosan (6) runkosarjan kotiotteluistaan lauantai-iltapäivisin; ensimmäisen kerran ensi viikon lauantaina, kun Someron monitoimitaloon saapuu vieraaksi Vieska Futsal. Sunnuntaipäiville sijoittuu kolme kotipeliä ja torstai-iltoihin kaksi.