Suorastaan kasvanut puusepäksi

0
Jesse Tulokas innostaa lapsia tekemään käsillään ja jakaa tietotaitoaan. Tunnin aluksi pylväsporakone laitetaan valmiiksi.

Jesse Tulokas innostaa alakouluikäisiä tekemään puutöitä

Teksti ja kuva Tarja Kauppinen

Jesse Tulokas opettaa Somero-opistossa puutöitä alakoululaisille.

– Olen puuseppä ammatiltani ja suorastaan kasvanut puutöihin. Se oli luonteva valinta, olen tehnyt pieniä metallitöitäkin, mutta en kauheesti.

Tulokas haluaa välittää omaa tietotaitoa lapsille.

– Haluan innostaa heitä tekemään käsillään, samalla toivon heidän innostuvan enemmänkin tekniikan alasta.

Opiston kurssilla on tällä hetkellä kahdeksan oppilasta, mutta vielä mukaan mahtuisi neljä.

– Yläkoulun teknisen työn opettaja Vesa Helmi vinkkasi aikoinaan, että opistolla on kyselty alakoulun puutyökurssia ja soitin opiston suunnittelijaopettaja Anne Turkulaiselle ja kysyin, että voisinko opettaa alakoululaisia.

Oppilaat ovat kolmannesta kuudenteen luokkalaisia. Välillä kesken kurssia joku voi lopettaa, mutta välillä tulee uusiakin oppilaita.

– Koskaan ei voi tietää, mitä odotuksia lapsilla kurssilta on. Kurssilla opitaan peruskäsityötaitoja, kuten mittaamista, hiomakoneen ja pylväsporakoneen käyttöä ja niin edelleen.

– Nyt suunnittelimme yhdessä kynätelinettä. Lopputulos tulee olemaan kynän muotoinen. Oppilaat miettivät, montako kynää telineeseen pitäisi mahtua ja mitä muuta siihen voisi laittaa.

Tulokas on opettanut kuusi vuotta Somero-opistolla. Välillä oli korona-vuodet ja silloin oppilaita olisi ollut kahdenkin ryhmän verran.

– Minulle ehdotettiin silloin etäopetusta, mutta en katsonut sitä hyödylliseksi.

– Toimimme lasten kanssa yleisten työturvallisuusohjeiden mukaan ja yliopistolta olen saanut hyviä vinkkejä ikäryhmän opettamiseen.

Ennen Somero-opistoa Tulokas oli kolme lukuvuotta Kirkonmäen koululla teknisen työn tuntiopettajana.

– Nykyisin olen opiskelija. Vanhempani Kirsti ja Tapani Tulokas pyörittävät Someron puutavaraa Pärnämäentiellä ja jo lapsena olin sahalla mukana. Muistan, kun ajelin polkumopolla höyläämössä ja keräsin lattialta välitikkuja.

– Sellainenkin muisto tulee mieleen, että tein jotain puutyötä edesmenneen isoäitini Tuula Tulokkaan kanssa, mutta homma ei onnistunut ja puupalikka lensi metsään.

Tulokas on työskennellyt myös Somerikkunassa ikkunoita ja ovia tekemässä ja on nyt opintojen ohella Someron Vahinkovarastolla keittiökalustehommissa.

– Nykyisin ehdin työskentelemään tosi harvoin sahalla, sillä opiskelen käsityönopettajaksi (sisältää teknisen työn ja tekstiilityön) kolmatta vuotta Helsingin yliopistossa. Samalla opiskelen myös liikunnanopettajan pätevyyden, Tulokas summaa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän