Tavataan taas Turun kirjamessuilla!

0
Kaari Utrio on kirjamessukonkari.

Teksti Eija Komu, kuva Merja Ryhtä

”Keikkahirmuksi” kirjailijanuransa alusta saakka itseään nimittävä Kaari Utrio on myös Turun kirjamessujen vanha konkari.

– Osallistuimme Turun kirjamessuille niiden historian alusta saakka yhdessä Kai Linnilän kanssa. Tänä vuonna Sami Hilvo haastattelee minua ja Roman Schatzia aiheesta ”Mitä olisin halunnut tietää ennen esikoisen julkaisua?” Ohjelmatuottaja on Suomen Kirjailijaliitto, ja areenana on Fiore-lava lauantaina 30.9.

– Kirjamessujen merkitys aloittelevalle kirjailijalle on todella tärkeä: saa nimensä näkyviin. Varttuneempi kirjailija voi iloita kollegojen ja lukijoiden kohtaamisesta.

Miten Turun ja Helsingin kirjamessut eroavat toisistaan?

– Menen Turkuun iloisena ja kunnioittaen: siellähän kirjamessut järjestettiin ensimmäisen kerran, Helsinki seurasi kaukana perässä. Turussa on kodikasta, mutta Helsingissä on kauheasti väkeä ja hirveä meteli. Voisi sanoa, että Turku on tapahtumapaikkana mukava paja, kun taas Helsinki on hehtaarihalli.

Tämä aika ei ole kovin kirjamyönteinen, kun ajattelee esimerkiksi tekeillä olevaa arvonlisäverouudistusta. Miten arvioit kirjamessuja tässä valossa?

– Mitä enemmän kirjat ovat esillä, sitä parempi. Kaavailtu arvonlisäverouudistus on kaamea. Valtiovalta tuntuu asettuvan kirjallisuutta vastaan, eikä siitä hyödy kukaan.

Turun kirjamessut 29.9.–1.10. Turun Messu- keskuksessa