Tenori Harri Kaitila jaTango del norte Kiiruun talolla

0
Tango del norte yhtyeessä soittavat Sami Pirttilahti, bandoneon ja Ville Westergård, piano.

Kiiruun talossa on luvassa sekä suomalaista että argentiinalaista tangoa tuoreina sovituksina maan terävimpään kärkeen kuuluvien muusikoiden esittämänä perjantai-iltana 22.9. Konsertissa kuullaan muun muassa Astor Piazzollan musiikkia, perinteisempää argentiinalaista tangoa sekä suomalaista tangomusiikkia.

Esittäjinä ovat tenori Harri Kaitila ja suomalaiskokoonpano Tango del norte.

Tango del norte on kansainvälisissä kilpailuissa palkittu timanttinen tangoyhtye, jonka taival alkoi vuonna 2011 Astor Piazzollan musiikin parissa. Yhtyeessä soittavat Sami Pirttilahti, bandoneon ja Ville Westergård, piano.

Vuosikymmenen ajan yhtyeen soittajat ovat hakeneet tango-oppia Argentiinan parhailta muusikoilta. Tämän tuloksena on hioutunut sointi, joka saa aikaan yleisössä kehuja keikasta toiseen. Tango del norte on soittanut yli 300 konserttia ympäri Suomea ja esiintynyt lisäksi Espanjassa, Puolassa ja Ruotsissa tangofestivaaleilla.

Tango del norte sai 2. palkinnon Astor Piazzolla – Città di Trani 2021 -kilpailussa Italiassa. Kyseessä oli Piazzollan 100-vuotisjuhlan kunniaksi järjestetty juhlakilpailu. Vuonna 2018 yhtyeen bandoneonisti Sami Pirttilahti voitti kansainvälisen Che Bandoneon -kilpailun Yhdysvalloissa.

Vuosien varrella Tango del norten kanssa on myös työskennellyt useita kotimaisia ja kansainvälisiä tangon laulajatähtiä. Vuonna 2016 Tango del norte julkaisi CD-levyn Raíces de pasión yhdessä argentiinalaislaulaja Romina Biancon kanssa. Vuonna 2018 julkaistiin duolevy Solos & Duos.

Tango del norte on yhtye, joka lumoaa soitollaan ja ottaa yleisönsä huumorillaan.

Harri Kaitila on saanut laulukoulutuksensa Wienin musiikkikorkeakoulun solistisella linjalla ja Wienin konservatorion oopperastudiossa. Hän on laulanut ooppera-, lied- ja oratoriolaulajana Suomen lisäksi Itävallassa, Saksassa, Unkarissa, Slovakiassa, Tsekissä ja Norjassa. Laulu-uran ohella hän on toiminut pitkään laulupedagogina muun muassa Kuopion konservatoriossa ja Sibelius-Akatemian Kuopion kirkkomusiikkiosastolla sekä Suomen-Saksan-instituutin kulttuurivastaavana Berliinissä.

Jo vuosituhannen alusta Harri Kaitilan erityisen mielenkiinnon kohteena on ollut kansainvälinen konserttitango, jota hän on esittänyt festivaaleilla Suomessa ja Keski-Euroopassa, muun muassa Berliinin, Slovakian ja Luxemburgin Filharmonioissa, Prahassa, Brnossa.

Suomessa Kaitila on esiintynyt festivaaleilla, kuten Seinäjoen Tangomarkkinoilla, Maailmantango-festivaalilla sekä Sata-Häme Soi -festivaalilla.

Kaitilalta on tähän mennessä ilmestynyt kaksi tangoalbumia, joista toinen, Un finlandés en Buenos Aires (Sonorte Art 2011), sai erinomaisen arvion saksankielisessä Tangodanza -lehdessä.

Kaitilan uusin albumi, syksyllä 2022 julkaistu Tango Málaga sisältää säveltäjä Tapani Purasen ja Kaitilan säveltämää uutta suomalaista tangomusiikkia latinalaisamerikkalaistyylisesti sovitettuna.