
Suomi mitalisijoille kuudessa lajissa nuorten ammattitaidon EM-kilpailussa
Suomen joukkueen mitalisaalis ammattitaidon Euroopan mestaruuskilpailussa EuroSkillsissä oli upea: yksi kulta, kolme hopeaa ja kaksi pronssia.
Puolan Gdanskissa kisatussa EuroSkills-mittelössä oli mukana myös somerolainen Ilo Pesonen. Puusepäksi valmistuneen Pesosen laji oli Cabinetmaking (huonekalujen valmistus).
– Teimme kaapin. Saimme suunnitelmat kouraan ja niiden perusteella piti valmistaa kaappi.
Aiemmin suomalaisissa Taitaja-kisoissa mitellyt Pesonen sanoo kaapin olevan varma valinta puusepän taitojen mittaamiseen.
– Kaappiin saa ujutettua lähes kaikki osattavat asiat, esimerkiksi saranat, kuvioviilutuksen ja vetolaatikot.
Kilpailijoilla oli noin 18 tuntia aikaa saada monityövaiheinen huonekalu valmiiksi.
– Olen pettynyt omaan suoritukseeni. Tein tyhmiä mokia, joita ei enää pitäisi tehdä. Pieleen meni.
Ilo Pesonen sijoittui kuudenneksi 14 puuseppätaitajan joukossa.
– Suurin syy sijoitukseen oli se, etten saanut kaappia kokonaan valmiiksi. Aika ei vaan riittänyt. Harmittaa, että työ jäi kesken.
– Kyllä sitä valmistaa huonekaluja työpajassa, mutta isojen kisojen stressiympäristöön on vaikea harjoitella.
Voittajakolmikko oli ainut, joka pystyi esittelemään valmiit kaapit tuomareille. Pesonen kertoo voittajan olleen ranskalainen, kakkonen australialainen ja kolmas tanskalainen.
– Kisa ei paljon eronnut suomalaisista Taitaja-kisoista, mutta huonekalu, joka piti tehdä, oli huomattavasti Suomen kisoja haasteellisempi.
– Taso oli kova. Käden taitoa löytyy ympäri Eurooppaa.
Pesonen palkittiin kunniamaininnalla Medallion for Excellence -tunnustuksella. Se jaettiin kilpailijoille, jotka ovat saavuttaneet oman lajinsa keskitasoa paremman tuloksen. Suomen joukkueesta tunnustuksen sai yhdeksän kilpailijaa.
– Mitalit jaetaan yleensä kunkin sarjan kolmelle parhaalle ja kunniamaininnasta saa paperinpalasen. Minä sain mitalin, ihmettelee Ilo Pesonen.
– Olihan kilpailu mukava kokemus.
Pesonen suosittelee kilpailemista ja yleensäkin ammatillisia opintoja, käsityöalan koulutusta.
– Minulle ammatillinen koulu oli hyvä ratkaisu: sain tehdä ja nähdä, mitä saan aikaiseksi.
Pesonen valmistui artesaaniksi Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Luksiasta keväällä 2021 ja meni töihin huonekalufirma Nikarille Fiskarsiin. Armeijassa kului viime vuosi. Sen jälkeen hän on jatkanut Nikarissa, jossa valmistetaan yrityksen oman suunnittelun tuotteita. Mallistoon kuuluu pöytiä, tuoleja ja kaappeja.
– Siellä on mukava tehdä töitä.
Suomesta EuroSkills-kilpailuun osallistui 25 kilpailijaa, jotka olivat korkeintaan 25-vuotiaita ammatillisia huippuosaajia kukin omalta alaltaan.
Taitoja testattiin 43 lajissa, jotka edustivat ammatillisen koulutuksen ammatteja lähihoitajasta hitsaajaan, kokkiin ja sähköasentajaan. Kilpailijoita oli lähes 600.
Suomen joukkueen kilpailuun kokosi ja lähetti Skills Finland yhteistyössä ammatillisten oppilaitosten kanssa. Kilpailijoiden lisäksi joukkueeseen kuului 21 eksperttiä, jotka toimivat kilpailussa asiantuntijoina ja tuomareina. Ekspertit olivat usein ammatillisia opettajia. Kilpailuvalmennusta tehdään osana ammatillisen koulutuksen ja työelämän yhteistyötä.
Suomen osallistumisen tavoite EuroSkills-kilpailuissa on suomalaisen huippuosaamisen kehittäminen ja ammatillisen koulutuksen eurooppalaisen yhteistyön vahvistaminen. EuroSkills-kilpailun lisäksi ammattitaitomaajoukkue osallistuu myös kansainvälisiin WorldSkills- ja Abilympics-kilpailuihin.