Varsinaissuomalaisten pk-yritysten odotukset yhä vaisut

0
Hanna Munter vaatii, että hallituksen on nyt syytä viedä viipymättä maaliin ohjelmaansa kirjatut pk-yritysten toimintaedellytyksiä tukevat uudistukset.

Varsinaissuomalaisten pk-yritysten odotukset ovat parantuneet viime keväästä, mutta ovat edelleen vaisut. Viime vuodet ovat olleet pk-yritysten näkökulmasta poikkeuksellisia. Talouden epävarmuus vaikuttaa edelleen suhdannenäkymiin.

Pk-yrittäjien seuraavan 12 kuukauden suhdannenäkymiä kuvaava saldoluku on Varsinais-Suomessa -10. Viime keväänä luku oli -24 ja syksyllä 2022 nolla. Koko maan saldoluku on -6.

Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja, somerolainen Hanna Munter arvioi, että korona-ajan, Venäjän hyökkäyssodan ja energiakriisin vaikutukset ovat tasaantuneet, mutta epävarmuus näkyy yhä.

– On hyvä, että yrittäjien odotukset ovat hieman kevään ennätysmatalia lukuja parempia. Talouden tilan odotetaan kuitenkin edelleen heikkenevän seuraavan vuoden aikana ja alueemme pk-yritysten investointihalukkuus on edelleen vaatimattomalla tasolla, Munter sanoo.

Hänen mukaansa esimerkiksi rakennusalan yrittäjien vaikea tilanne näkyy Varsinais-Suomessa. Investointien arvoa kuvaava saldoluku on Varsinais-Suomessa -15, kun kevään lukema oli -22. Kasvuhakuisten yritysten määrä on pysynyt kevään tasolla: 35 prosenttia alueen yrityksistä ilmoittaa tavoittelevansa kasvua.

– Orpon hallituksen on nyt syytä viedä viipymättä maaliin ohjelmaansa kirjatut pk-yritysten toimintaedellytyksiä tukevat uudistukset ja esimerkiksi kiiruhtaa julkisia rakennushankkeita ja tulevaisuusinvestointeja. Kannustamme myös kuntia käynnistämään investointeja aikaistetusti. Alueille, joilla on kasvunäkymiä, tarvitaan panostuksia – tämä koskee vahvasti Varsinais-Suomea, Munter sanoo.

Varsinaissuomalaisten yrittäjien työllistämisnäkymät ovat edelleen niukan positiiviset. Asiaa kuvaava saldoluku on 3, kun se keväällä oli 4. Työllistämistä kuvaava saldoluku on kuitenkin pudonnut edelleen, kun se vuosi sitten syksyllä oli 7. Reilu viidennes varsinaissuomalaisista pk-yrityksistä raportoi harjoittavansa tutkimus- ja kehittämistoimintaa.

Pk-yritysbarometrin julkistavat kaksi kertaa vuodessa Suomen Yrittäjät, Finnvera ja työ- ja elinkeinoministeriö. Tällä kertaa kyselyyn vastasi koko maassa lähes 4 600 yritystä ja Varsinais-Suomessa 460. Vastausaika oli kesäkuun 2023 puolivälistä heinäkuun 2023 puoliväliin.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän