Vuoden nuori menee ennakkoluulottomasti kohti tuntematonta

0
Axu Känsälälle musiikin kuunteleminen ja soittaminen on tärkeä juttu.

– Kannattaa rohkeasti mennä, kysyä, tutustua, ystävystyä ja ottaa selvää. Ennakkoluulot syntyvät usein tietämättömyydestä ja pelosta, sanoo 15-vuotias Axu Känsälä.

Someron nuorisotoimi valitsi hänet Vuoden nuoreksi . Perusteluina oli muun muassa, että Känsälä on aina ystävällinen, hyvällä tuulella ja ottaa kaikki muut huomioon. Hän on innokas keksimään, mitä nuokkarissa tehdään, halukas vaikuttamaan ja mielellään soittelee eri porukoissa.

Känsälä on houkutellut mukaan nuokkariin ukrainalaisia nuoria soittelemaan. Hän on omalla persoonallaan vetänyt nuoria mukaan nuorisotoimintaan.

Somerolaisnuorukainen lähti tänään perjantaina hakemaan palkintoa Jyväskylään, jossa kahden päivänä aikana vietetään valtakunnallista Nuorten kyvyt ja äänet esiin koulutus- ja palkitsemistapahtumaan.

Axu Känsälä tulee kaikkien kanssa toimeen. Hän on päättänyt olla sosiaalinen ja ystävällinen, olla hyvissä väleissä, vaikkei sydänystäviksi tultaisikaan.

Hän tekee, sitä mikä on kiinnostavaa. Ei kulje joukon mukana, koska porukassa tyhmyys usein tiivistyy.

– Parempi ajatella itse ja keskittyä omaan tekemiseen.

Anu Järvinen kuvaa poikaansa avoimeksi ja sitkeäksikin.

– Hän on utelias ja kokeilee ennen kuin arvostelee tai heittää pyyhkeen kehään.

– Kokeilen, olisikohan tämä kiinnostavaa. Otan selvää, luettelee ysiluokkalainen.

Känsälä on yhdeksännellä luokalla yläkoulussa Kiiruun koulukeskuksessa. Viime keväänä hän sai stipendin, kun todistuksen keskiarvo oli luokan paras.

– Jotain yhdeksän pintaan se oli. Mä haluun hoitaa koulun kunnolla, että saan joskus hyvän ammatin ja että on paljon mahdollisuuksia, joista valita.

Yksi vaihtoehto on lääkärin ammatti.

– Siinä saa auttaa toisia voimaan paremmin. Miettiä, mikä on vialla, miten hoitaa ja saada sairaan olo paremmaksi. Sekin kiinnostaa, miten sairaus vaikuttaa ihmisen elämään.

– Pitäisi osata fysiikkaa. Se on haasteellista. Se ei mene kovin hyvin koulussa, mutta mun pitää opetella ja yrittää vaan kovin. Mulle riittää, kun yrittää parhaansa.

Yläkoulun jälkeen Känsälä haluaisi mennä Puolalanmäen musiikkilukioon Turkuun tai musiikkilinjalle Saloon. Someron lukio on vasta kolmas vaihtoehto.

Musiikki on Axu Känsälän harrastus, tai oikeastaan elämä.

– Musiikki on yksi tapa unohtaa kaikki muu; kuunnella tai soittaa. Pappa soitti soittokunnassa. Musiikki taitaa kulkea meidän suvussa. Me ollaan soitettu yhdessä papan kanssa. Pappa on innostanut mua, kertoo Känsälä papastaan Tatu Tuomisalosta.

Crash ja heavymetal ovat Axu Känsälän mielimusiikkia, rockikin käy. Lemppariyhtye on Megadeth.

– Isä soitatti sitä. Kiinnostuin ensin yhdestä kappaleesta Holy Wars The Punishment Due. Se oli jotenkin jännä, omalaatuinen tunnelma.

– Minä keskityn ja kuulostelen sävelmää. Jos oikein tykkään, niin rupean kuuntelemaan tarkemmin lyriikkaa.

Hän luettelee soittavansa ainakin rumpuja, kitaraa, pianoa ja bassoa. Hän on jo pitkään käynyt rumpu- ja pianotunneilla, ottanut laulutuntejakin. Jaana Viitamäki opettaa hänelle pianonsoittoa ja Tuukka Lyly rumpujen. Lyly patisti innokkaan nuorukaisen isänsä Raimo Lylyn luokse. Raimo nimittäin opetti kahta nuorta miestä Tuukka Nummilaa ja Urho Kopraa soittamaan kitaraa.

Nelikolla on bändi Oxroad 52. Nyt se on telakalla.