Flunssaa liikkeellä,mutta ei influenssa-aaltoa

0

– Selvästi koulujen alettua ja kesälomien jälkeen näkyy hengitystieinfektioiden lisääntyminen täällä terveyskeskuksen yhteydenotoissa. Influenssan osalta tilanne on vielä rauhallinen, kertoo hygieniahoitaja Minna Pentti , joka tekee myös hoidontarpeen arviointia Someron terveysaseman poliklinikalla.

Tartuntatautihoitaja Anna Helenius sanoo, ettei ole kyse vielä influenssa-aallosta.

– Köhiviä potilaita on käynyt vastaanotolla. Ylähengitystieinfektioita kyllä on liikkeellä; flunssaa, keuhkoputkentulehduksia, korvatulehduksia, kuumetta, kurkkukipua ja nielutulehduksia, joihin liittyy oireina kuumetta, lämmön nousua, yskää, kurkkukipua ja päänsärkyä.

Flunssa paranee yleensä itsestään. Jotta flunssa ei pitkittyisi, kannattaa levätä riittävästi ja nauttia kohtuullisesti nesteitä. Apteekista saa ilman reseptiä lääkkeitä, jotka helpottavat oireita. Tärkeää on nenäsumutteiden ja nenäkannun käyttö ennaltaehkäisevästi.

– Jos nuhaan liittyy esimerkiksi voimakasta päänsärkyä, paineen tunnetta poskionteloissa tai yleisvointi huononee, kannattaa hakeutua lääkäriin. Aina kun oireet jatkuvat pitkään tai jo parantuneet oireet palaavat, on syytä mennä lääkäriin, selvittää Helenius.

Influenssarokotukset alkavat Somerolla marraskuussa. Tarkat päivämäärät tarkentuvat tuonnempana.

Minna Pentti sanoo koronaa edelleen esiintyvän Somerolla, mutta ihmiset eivät juurikaan tee enää kotitestejä.

– Korona rinnastetaan tavalliseen flunssaan. Siihen pätevät samat ohjeet eli sairastetaan ja levätään kotona rauhassa ja lievitetään oloa kipu- ja kuumelääkkeillä. Jos kuume ei ota hellittääkseen 3–4 päivässä, on hengenahdistusta ja yleishyvinvointi laskee, on syytä käydä tarkistuttamassa tilanne lääkärillä. Mutta jos kuume on jo ohi ja yleisvointi hyvä, niin voi palata töihin ja kouluun, ohjeistaa Pentti.

Hän neuvoo toimimaan oireiden mukaan.

– Edelleen korona kuitenkin kuuluu valvottaviin infektiotauteihin.

Covid-19 muuttui yleisvaarallisesta tartuntataudista valvottavaksi tartuntataudiksi 30.6.2023.

– Lääkitys on potilaalle maksuton, kun se määrätään julkisessa terveydenhuollossa, mutta sairaalahoitoa vaativissa tapauksissa hoitopäivät eivät enää ole maksuttomia, selventää Pentti.

– Ympärivuorokautisen hoivan yksiköissä ja vuodeosastoilla pyritään estämään koronan leviäminen, joten niissä oireisia edelleen testataan, kertoo Minna Pentti.