Jäähalli tarvitsee lisää käyttäjiä

0
Someron jäähalli täyttää tänä vuonna 25 vuotta, samoin Someron Pallon Juniorit. Jäähallin toiminnanjohtaja Sami Kavén kertoo, että suunnitelmissa on tapahtuma, jossa esitellään, mitä kaikkea hallilla on nyt tarjolla ja mahdollisesti joitain uusiakin harrastusvaihtoehtoja.

Someron jäähallissa on viikottain parisenkymmentä vakiovuoroa.

– Se on vähemmän kuin ennen koronavuosia, sanoo Someron Jäähalli Oy:n toiminnanjohtaja Sami Kavén.

Lapsia syntyy vähemmän ja ikäluokat pienenevät. Nuoria ei enää riitä samalla tavalla jääkiekkoharrastukseen, kuten ei muihinkaan joukkuelajeihin Someron kokoisella paikkakunnalla.

– Halli tarvitsisi lisää käyttäjiä ja elämää. Meillä on kuitenkin hyvät puitteet olemassa. Kohtuuhinnalla ja hyvään kellonaikaan saa jäävuoroja. Viimeiset vuorot loppuvat nykyään jo ennen kello 21.

Jäätunnin hinta on juniorijoukkueilta 95 euroa ja ulkopuolisilta käyttäjiltä peritään 130 euroa tunnilta.

– Jokainen hallin käyttäjä ja heidän yksikin vuokraamansa päivä on meille tärkeä. Jos niitä olisi nykyistä enemmän, niin taloudellinen tilanne helpottuisi, sanoo Kavén.

Pääkaupunkiseudun muodostelmaluistelijat ovat käyttäneet hallia 6-7 tunnin päiväleireille melko säännöllisesti joka toinen viikonloppu syksyllä. Esimerkiksi ensin pidetään parin tunnin harjoitukset, sitten käydään syömässä ja sen jälkeen taas jatketaan. Tällainen järjestely edullisella hinnalla ei onnistu pääkaupunkiseudulla.

– Jos ulkopaikkakuntalaiset haluavat pitää koko viikonlopun leirin Somerolla, niin majoituskapasiteetti on haasteellinen. Somerolla on vähän majoituspaikkoja näin suurille ryhmille.

– Kun halli on tänne saatu, on pidettävä huoli, että se täällä säilyy. Nyt huomataan, että korona-aika näkyy jääkiekon harrastajamäärissä. Moni lopetti, eikä palannut takaisin harrastuksen pariin koronapandemian päätyttyä.

Kavénin mielestä jäähalli on tarpeen Somerolla. Sillä on tehtävänsä somerolaisten lasten, nuorten ja aikuisten liikuttamisessa.

– Parempi seitsemän tuntia hallilla viikossa kuin vaikkapa älypuhelin kädessä. Liikuntaan panostettu euro tulee kuitenkin tulevaisuudessa takaisin vähintään kaksinkertaisena, vakuuttaa jäähallin toiminnanjohtaja.

Kaupungin tuki tarpeen

Kaupunki omistaa 30 prosenttia Someron Jäähalli Oy:stä.

– Ilman kaupungin tukea jäähallin toiminta ei onnistuisi, tietää toiminnanjohtaja Sami Kavén.

Kaupungin avustus on 89 000 euroa vuodessa. Kaupungin sivistystoimi käyttää jäähallia päiväkotien ja koulujen liikuntaan päivisin.

Viime vuonna hallin käyttökulut olivat reilu 100 000 euroa. Tänä vuonna kulut nousevat 120 000 euron päälle. Syynä on pääasiassa sähkön siirtomaksujen ja sähköveron nousu.

– Viime vuoden tilinpäätös oli hieman tappiollinen. Tänä vuonna mennään todennäköisesti vielä vähän enemmän miinukselle, arvioi Kavén.

– Jäämaksuja ei ole jouduttu korottamaan vuosiin. Ensi vuonna joudutaan varmasti tätäkin miettimään, mikäli kulujen nousu pysyy nykyisen suuntaisena.

Kavén pohtii, tulisiko jäätuntien hinnan korottaminen näkymään harrastajamäärien vähenemisessä. Jatkuuko harrastus, jos hintoja jouduttaisiin nostamaan.

Tällä hetkellä SoPalla on kolme juniorijoukkuetta, joista kahdessa tehdään yhteistyötä Forssan Palloseuran kanssa. Lisäksi on tyttökiekkoryhmä sekä EasyHockey-jääkiekkokerho, joihin on löytynyt hyvin harrastajia.

Somerolla ei ole jääkiekossa edustusjoukkuetta, joka voisi vetää varsinkin junioreita seuraamaan joukkueen pelejä katsomoon.

Kavén uskoo, että edustusjoukkue olisi monelle juniorille tärkeä asia.

– Kaikista ei tule NHL-pelaajia, mutta moni nuori voisi katsoa ylöspäin seuran vanhempia pelaajia ja haaveilla, että tuolla voisi joskus pelata itsekin. Toisaalta edustusjoukkueen kokoaminen vaatii kovan työn ja sitoutuneita henkilöitä sekä pelaajiksi että joukkueen taustaorganisaatioon.

Yleisöluistelut ovat suosittuja. Somerolle asettuneet ukrainalaisetkin ovat löytäneet tämän hyvin.

Someron jäähalli täyttää tänä vuonna 25 vuotta, samoin Someron Pallon Juniorit.

Suunnitelmissa on järjestää jonkinlainen tapahtuma, jossa esiteltäisiin, mitä kaikkea hallilla on nyt tarjolla ja mahdollisesti joitain uusiakin harrastusvaihtoehtoja. Tällaisia voisivat olla esimerkiksi taitoluistelu tai jonkinlainen jääkiekon höntsäliiga.

– Sellaisia matalan aloituskynnyksen harrastuksia, muotoilee Kavén.