Jalkojenhoitaja Thanh Tranin hoitola kulkee pyörien päällä

0
Jalkojenhoitaja Thanh Tran kertoo, että pyörien päällä kulkevasta hoitolasta saa samat palvelut kuin kiinteästäkin paikasta. Auto on myös esteetön.

Teksti Sari Holappa

Jalkojenhoitaja Thanh Tran on aloittanut jalkahoitojen tekemisen ympäri Varsinais-Suomea. Hän työskentelee pakettiautoon rakennetuissa tiloissa ja sanoo, että autossa pystyy tarjoamaan samat palvelut kuin kiinteässäkin paikassa.
– Tämä on varustettu samalla tavalla kuin hoitolahuone vesipistettä myöten. Auto on myös esteetön, hän kertoo uudesta palvelumuodosta.
Auton omistaa Lounais-Suomen Diabetes ry, joka on tehnyt jalkojenhoitoja jo pitkään Turussa. Esimies Marjo Grönfors sanoo, että viime syksynä auki tulleen kilpailutuksen myötä syntyi idea liikkuvasta jalkojenhoitopalvelusta.
– Varhan kilpailutuksessa meidät valittiin palveluntuottajaksi, jolla on oikeus tarjota kilpailutuksen kaikilla osa-alueilla lääkärin lähetteen saaneille asiakkaille jalkojenhoitoa koko Varsinais-Suomen alueella. Lisäksi hoitoon voivat tulla itsemaksavat asiakkaat.
– Olemme valmiit tulemaan myös Someron suunnalle, jos kysyntää on, vinkkaa Grönfors.
Thanh Tran on Valviran rekisteröimä jalkojenhoitaja ja terveydenhuollon ammattilainen. Hän tähdentääkin, että kaikki hänen tekemänsä hoidot kirjataan terveydenhuollon potilas- ja asiakastietojärjestelmä Kantaan.
Investointina pyörien päällä kulkeva hoitola on ollut Marjo Grönforsin mukaan paitsi mielenkiintoinen projekti myös taloudellisesti iso satsaus yhdistykselle.
Pakettiauto on ollut aiemmin ambulanssikäytössä, mutta vanhaa ei ole oikeastaan enää kuin keltainen väri. Grönfors sanoo, että auton sisus rakennettiin pajalla, jossa on kokemusta erikoisautoista.
– Heillä oli tietoa ja näkemystä, miten tällaisia tehdään. Pääsimme myös itse vaikuttamaan esimerkiksi, mihin tasot sijoitetaan ja mihin järjestykseen kalusteet laitetaan.
Ohikulkijoissa auto on herättänyt uteliaisuutta. Thanh Tran sanoo, että häneltä on käyty kyselemässä, mistä on kyse.
Tavallisesti hän pysäköi autonsa terveysasemien parkkipaikoille, missä paikalliset asioivat muutenkin.
– Jos esimerkiksi näkee auton parkissa, aikoja voi tulla kysymään minulta suoraan tai soittaa. Ajan voi varata myös Diabetesyhdistyksen toimistosta, hän kertoo.
Auto kiertää paikkakunnilla kysynnän mukaan.

Turussa toimipaikkaansa pitävä Lounais-Suomen Diabetes ry laajensi tänä syksynä jalkojenhoitopalveluaan tarjoten sitä nyt asiakkaan omalla paikkakunnalla jalkojenhoitoautossa. Heidän palveluntuottajalupansa on voimassa koko Varsinais-Suomen alueella.