Jalohaikara nähty Somerolla

0
Juha Valtosen mökkilaiturille lennähti jalohaikara.

Someron Hirsjärvellä mökkeilevä Juha Valtonen hämmästyi syyskuisena aamuna, kun hän mökin ikkunasta katsoessaan näki laiturilla valkoisen jalohaikaran.

– Tyttäreni kertoi nähneensä vastaavanlaisen haikaran edellisellä viikolla. Nyt se osui omalle kohdalle ja pitihän siitä kuvakin nopeasti ottaa. Harmaahaikaran olen useammin tässä mökin läheisyydessä nähnyt, mutta en koskaan jalohaikaraa, kertoo Juha Valtonen.

Suomessa harvinaisena pidetyn jalohaikaran saattaa nähdä yhä useammin, sillä ilmastonmuutoksen vuoksi niiden kanta on kasvanut merkittävästi. Jalohaikara on väriltään valkoinen ja sillä on pitkä keltainen nokka ja se on noin metrin korkuinen.

Lintuharrastajien Tiira-lintutietopalveluun kirjattujen havaintojen perusteella jalohaikaran kanta on moninkertaistunut vuosikymmenessä. Vuonna 2007 Tiiraan kirjattiin 99 havaintoa, vuonna 2010 jo 170 havaintoa ja viimeiset havainnot ovat vuodelta 2022 jolloin  tietokannasta niitä löytyy peräti 5 200.

Jalohaikara on Suomessa kuitenkin suhteellisen uusi tuttavuus, sillä se pesi täällä ensimmäisen kerran vasta vuonna 2018. Tämän jälkeen niiden kanta on hitaasti noussut. Pesimäkanta on hiljalleen kasvanut ja nykykanta on 10–25  parin luokkaa.

Jalohaikarat tulevat Suomeen lähinnä Baltiasta, jossa niitä on tavattu vuodesta 2009 alkaen.

Suomessa on havaittu haikaroita jo noin 200 vuotta sitten, ja ensimmäiset pesinnät tapahtuivat 1920-luvulla. 1990-luvulta lähtien haikarat ovat runsastuneet voimakkaasti. Etelä-Euroopan kosteikkojen kuivuminen on myös osaltaan johtanut siihen, että haikarat ovat levittäytyneet aiempaa pohjoisemmaksi.

Suomen yleisin haikaralaji on harmaahaikara, jonka lukumäärä on kasvanut viime 30 vuoden aikana yli kymmenkertaisesti. Nykyään niitä pesii Suomessa 1300 paria, kun 1980–1990-luvuilla niitä oli vain 100 paria.

Todennäköisimmin haikaran voi havaita loppukesästä, sillä haikarat ovat muuttolintuja ja lentävät talveksi etelään. Joskin jos talvi on leuto, saattaa osa haikaroista yrittää talvehtia Suomessa, mutta pakkastalvesta ne eivät välttämättä selviä.