Kaupunki saa nyt runsaasti urakkatarjouksia – Viimeisimpänä tapauksena katuvalaistuksen uusiminen

0
Pappilantien ja Elonpellontien risteys käy esimerkistä, miten eri tavalla silmä näkee valkoisessa tai keltaisessa valossa.

Kaupungin budjetissa oli varattu tälle vuodelle 220 000 euroa katuvaloverkoston rakentamiseen. Rakentaminen on korvaavaa, leditekniikkaa ja uusia tolppia. Uusia katuvalokohteita ei ole nyt rakenteilla.

Urakasta saapui viisi varteenotettavaa tarjousta. Kun rakentaminen on yhteiskunnassa hiljentynyt, on ostajien vuoro nauttia tilanteesta ja markkinatarjonnasta.

– Tällä hetkellä saadaan aika kivasti tarjouksia. Markkinatilanne on nyt sellainen, että kiinnostusta löytyy vähän joka hommaan. Viiden tarjoajan joukosta tilaaja saa kokonaishahmotelman siitä, mikä on hintataso, vt. tekninen johtaja Markus Älli luonnehtii tapahtunutta.

Eltel Networks teki voittaneen tarjouksen, ja tarjoaja on tuttu Somerolle jo entuudestaan. Uutta valotekniikkaa saadaan Somerolle usealle suunnalle.

– Niitä on tulossa ensinnäkin Hämeen Härkätielle Kultelan suuntaan, jonne on tolppia varten jo porsaat ja kaapeloinnit valmiina.

Vanhat puupylväät puretaan pois. Uutta leditekniikkaa tulee myös Holmantielle, Joensuuntien loppuosalle Jokioisten suuntaan ja Talvisillantielle.

Valon värilämpötila eli lampun valaiseman maiseman sävy vaikuttaa näkemiseen liikenteessä. Uudet lamput tulevat olemaan kirkkaudeltaan valkoista valoa tuottavaa 4 000 kelviniä, kun esimerkiksi 3 000 kelviniä tuottaa keltaista valoa.

– Värit toistuvat paremmin valkoisessa valossa. Jos vielä tulee hiukan tihkua lasiin, niin valkoinen on keltaista parempi, Älli arvioi.

Säästöä kertyy. Ledien kulutus on alle 100 wattia per lamppu, kun aiempi tekniikka on kuluttanut 125–250 wattia. Ero on merkittävä.