Keitä muistelet pyhäinpäivänä?

0

Esa Rasimus vie kynttilän isovanhempiensa ja isänsä haudalle.
– Isä oli tämmöinen samanmoinen rontti kuin minäkin, hymyilee Rasimus, joka työskentelee seurakunnassa erityisammattimiehenä.
Petri Mäkinen muistaa joskus kynttilöin isovanhempiaan.
– Aika paljon kynttilöitä tuodaan myös muualle haudattujen yhteiselle kivelle pyhäinpäivänä ja jouluna. Niihin aikoihin hautausmaalla on paljon liikkeellä entisiä somerolaisia, toteaa seurakunnan erityisammattimies Mäkinen.


– Minulla oli valtavan hyvät vanhemmat. Opettivat tekemään työtä ja olemaan rehellinen. He olivat vähään tyytyväisiä, kertoo Sirkka Tuhola.
Hän vie kynttilät vanhempiensa Aili ja Eino Tulokkaan, isovanhempiensa ja veljensä haudoille Somerniemen hautausmaalle.
– Se on arvostus kaikesta siitä työstä ja hyvästä, mitä edelliset sukupolvet ovat tehneet. Hyvä, kun on juuret.

Jaana Frankberg muistelee isänsä olleen hauska ja sosiaalinen.
– Hän oli isä. Isä on aina tärkeä, oli hän millainen tahansa, toteaa Frankberg, joka vie vuonna 2008 kuolleen isänsä muistoksi kynttilän muualle haudattujen paikkaan.

– Mummo sanoi, ettei sinun tarvitse tuoda kynttilää haudalleni. ”Kun minua ei enää ole, niin laita kynttilä kotona palamaan ja muistele minua”, kertoo eräs hautausmaalla kävelijä, joka ei halunnut nimeään eikä kuvaansa lehteen.

Pyhäinpäivä on vainajien eli kuolleiden ihmisten muistopäivä. Pyhäinpäivä eli vainajien muistopäivä on kristillinen juhla, jolloin muistellaan edesmenneitä läheisiä ja kristikunnan marttyyreja sekä muita Kristukseen uskovia kuolleita.
Pyhäinpäivänä monilla on tapana viedä kynttilöitä läheisten haudoille ja muistella heitä. Pyhäinpäivää vietetään joka vuosi lokakuun lopussa tai marraskuun alussa. Tänä vuonna sen aika on lauantaina 4.11.