Koronavirus alkaa taas levitä

0

Yle uutisoi perjantaina, että koronatapausten määrä nelinkertaistui Varsinais-Suomessa lokakuussa: varmistettuja tapauksia oli viikon sisällä 172, kun reilu kuukausi sitten niitä oli noin 40.
Korona ei silti ole enää yleisvaarallinen tartuntatauti, joten käytettävissä ei ole enää kuntakohtaisia tilastojakaan.
Ikä on tärkein vakavan koronataudin riskitekijä, vaikka henkilöllä ei olisi taustasairauksia.
Varha suositteleekin verkkosivuillaan syystalven tehosterokotusta 65 vuotta täyttäneille, riskiryhmiin kuuluville 18 vuotta täyttäneille ja voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille. Rokote kehotetaan ottamaan influenssarokotuksen yhteydessä.
Syystalven rokotuksissa ei Varhan tiedotteen mukaan enää lasketa, kuinka monta tehosterokotetta on aiemmin saanut tai kuinka monta kertaa on sairastanut koronan.
Riskiryhmiin kuuluvilla suoja vakavaa tautia vastaan heikkenee hiljalleen, joten sitä on syytä tehostaa. Siksi heille tarjotaan syystalvella koronatehoste. Rokotuksiin käytetään uutta XBB.1.5-varianttiräätälöityä Comirnaty-rokotetta.
Alle 65-vuotiailla on yhä hyvä suoja vakavaa koronatautia vastaan, jos he ovat saaneet aiemmin suositellut kolme rokoteannosta. Tähän luetaan mukaan myös sairastetut koronataudit.