Kansalaisista 95 prosenttia pitää tärkeänä, että käteinen raha pysyy Suomessa yhtenä maksuvälineenä muiden joukossa. Seitsemän prosenttia suomalaisista pitää järkevänä, että siitä luovutaan kokonaan.
Etenkään vanhempi väestö ja pienemmillä paikkakunnilla asuvat suomalaiset eivät halua luopua käteisestä rahasta. Se luo osalle suomalaisista turvallisuudentunnetta: useampi kuin joka kolmas (35 %) suomalainen on varannut tai aikoo varata ylimääräistä käteistä rahaa vallitsevan taloustilanteen vuoksi.
Käteisen rahan asema maksuvälineenä on kuitenkin heikentynyt Suomessa voimakkaasti, kun Suomi on digitalisoinut pankkipalveluitaan.
Somero-lehden tekemän kyselyn mukaan Somerolla suosituin maksutapa on pankkikortti.
– Käytössä ovat käteinen raha, pankkikortti, myös niin sanottu lähimaksu, kertoo taksiyrittäjä Toni Mikkola .
– Yleisin maksutapa on luottokortit ja laskutuskin mahdollista, hän lisää.
– Tänä päivänä yleisin maksutapa on pankkikortti tai luottokortti. Päivän kassasta on enää noin neljännes käteistä, kertoo Anu-Miisa Forell Café Rosesta.
– Tietysti pankkikortti on turvallinen monelta kantilta, mutta käteistä on aina hyvä pitää mukana. Digimaailmaan ei aina ole luottamista.
– Toki kortilla maksaminen yrittäjälle maksaa, mutta niin maksaa kaikki rahan tallettaminen pankkiin, tekee sen miten tahansa.
– Yrityksille on käytössä verkkolaskutus, sähköpostilaskut ja pankkisiirrot.
– Ja pikkukylässä tietty ”luotto” toimii, jos kahvihammasta yllättäen kolottaa, vinkkaa Forell.
Anita Hallapelto Muotiputiikki Helmestä kertoo, että käytössä ovat Nets ja maksupääte, MobilePay sekä käteinen raha.
– Kortilla maksetaan eniten, hän toteaa.
– Kyllä maksaminen täällä maaseudulla perustuu pitkälle luottamukseen eli laskutusta käytetään aika paljon, kertoo Kalustetalo Virtasen kauppias Ari Tuomonen.
– Moni maksaa kaupanteon yhteydessä kortillakin, eli käteistä rahaa ei enää usein käytetä. Rahoitusmyynti, esimerkiksi 12 kuukauden koroton maksuaika, on lisääntynyt paljon.
Mittatilauskontteja tekevällä sekä ilmalämpöpumppuja myyvällä ja asentavalla Vilartilla on yksinkertainen maksupolitiikka.
– Ainoa maksutapa on laskutus, kertoo yrittäjä Teemu Heinonen .
– Kuluttaja-asiakkaiden yleisin maksuväline on pienemmissä ostoksissa pankkikortti sekä tietysti käteinen, minkä käyttö on vähentynyt koko ajan, kertoo kauppias Sami Koivisto K-Raudasta.
– Isommissa projekteissa on mahdollista hakea tiliasiakkuutta asioinnin helpottamiseksi. Eniten kasvussa oleva vaihtoehto on K-Raudan Remppatili- rahoitus. Se antaa liikkumavaraa kuukausieriin ja mahdollistaa myös isompien hankintojen maksun itselleen sopivissa erissä, mainostaa Koivisto.
– Torituvassa on käteinen, kortti ja sovellusmaksu eli siinä Epassi sekä lounassetelit. Myös laskutusasiakkaita on. Ennen yleisin maksutapa oli käteinen, nyt korttimaksu, kertoo yrittäjä Kaisa Pomppu .
– Meillä voi maksaa käteisellä, pankki- ja luottokorteilla sekä vuoden loppuun asti MobilePaylla, Epassilla, American Expressillä ja MasterCardilla. Suosituin maksutapa on pankkikortti, kertoo Veera Pukkila K-Supermarket Härkätiestä.
Somerkirjassa käytössä ovat käteinen raha, kortti ja lasku, joista Anna Hurran mukaan kortti on yleisin.
Kosmetologisessa hoitolassa Siennassa maksutapoina käyvät korttimaksu, Timma-krediitti, käteinen raha sekä Epassi, kertoo yrittäjä Tiina Joosela .
– Korttimaksu on meillä ehdoton ykkönen, sitten käteinen raha ja tietysti yrityksille laskutus onnistuu, kertoo Taina Lehtonen Kukkakeskus Kaupista.
– Käteinen ja pankkikortti, sekä virikepuolelta Edenred, Smartum sekä Epassi. Pankkikortti on suosituin maksutapa, kertoo Mika Salminen Someron Keilahallista.
– Enimmäkseen maksetaan pankkikorteilla. Iäkkäämätkin asiakkaat ovat alkaneet käyttää pankkikorttia. Mutta joskus kyllä tulee päiviä, jolloin liikkeessä käy paljon käteisellä rahalla maksavia asiakkaita, kertoo Leena Mäki naistenvaateliike Sapliinista.
Somero-lehti kysyi myös lukijoiltaan mieluisinta maksutapaa.
Vastauksia tuli 17, joista pankki/luottokortti oli suosituin (11). Kolme ilmoitti käyttävänsä mieluiten käteistä rahaa, yksi luottokorttia ja yksi lähimaksua.
Keskimäärin suomalaisilla on tutkimuksen mukaan lompakossaan 56 euroa.
– EU:n komissio suosittelee, että käteisen rahan hyväksymisen tulisi olla sääntö vähittäiskaupassa. Kieltäytyminen edellyttäisi perusteltua syytä. Monet käyttötilanteet edellyttävät edelleen käteisen käyttöä. Vakavissa häiriötilanteissa on Suomelle myös yhteiskunnan toimivuuden ja turvallisuuden kannalta olennaisen tärkeää säilyttää rinnakkaisia maksutapoja, Nosto-käteisautomaattien maajohtaja Risto Lepo muistuttaa.
– Ruotsissa käteisellä on laillisen maksuvälineen asema, eli se tulee hyväksyä maksuvälineenä kaikialla maassa. Suomi tarvitsisikin selkeämpää lainsäädäntöä turvaamaan käteisen käyttöä, Lepo kertoo.
Fakta
Erilaisia maksutapoja kivijalkaliikkeisiin
käteinen raha
maksukortti, pankkikortti, luottokortti, lähimaksu
mobiilimaksutavat, kuten MobilePay, Pivo, Paypal, Siirto, Apple Pay ja Google Pay
verkkomaksupalvelut, kuten Epassi
lasku