Laitalainen Joulu -keräys starttasi

0
Heidi Virtanen (vas.), Kari Kulta, Anne Leppälä ja Anita Hallapelto nostivat Laitalainen Joulu -keräyksen symbolin, punaisen tonkkan, vuoden tauon jälkeen taas framille.

Somerolaisten oma hyväntekeväisyyskeräys Laitalainen Joulu on avattu. Nyt jo seitsemättä kertaa.
– Avuntarve on tänä vuonna suurempi kuin koskaan, sillä kaikki on kallistunut, rahat eivät tahdo riittää millään, toteaa Muotiputiikki Helmen yrittäjä Anita Hallapelto, jonka ideasta ensimmäinen keräys järjestettiin 2017.
Avustusta voivat hakea somerolaiset. Apu annetaan lahjakortteina paikallisiin ruokakauppoihin, eli täältä kerätty raha myös jää paikkakunnalle.
Kukin lahjakortin saanut saa hankkia sitä, mitä tarvitsee, mutta alkoholia tai tupakkaa ei korteilla voi ostaa.
Rahankeräysluvan saaja on Someron Rotaryklubi ry.
– Keräyssumma luovutetaan kokonaisuudessaan Someron seurakunnan diakonialle ja MLL Someron paikallisyhdistykselle, jotka hoitavat avun lyhentämättömänä eteenpäin tarvitsijoille, kertoo presidentti Kari Kulta rotareista.
Keräystä hoitavat ihmiset toimivat talkoilla, ja bensakulut ynnä muut vastaavat sisältyvät niin ikään talkoolaisten omaan panokseen keräyksen hyväksi.

Jos tarvitset apua…

Avuntarvitsijat voivat laittaa hakemuksen joko MLL:n paikallisyhdistykselle tai seurakunnan diakonialle.
– Meidän kautta apua annetaan lapsiperheille. Vapaamuotoisen hakemuksen voi jättää joko neuvolasta löytyvään laatikkoon tai sähköpostilla, neuvoo MLL:n paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Heidi Virtanen.
– Ja kaikille apua hakeneille vastataan, hän lupaa.
– Seurakunnan kautta autetaan ihan kaikkia, yksinäisiä tai perheitä. Apua voi hakea lomakkeella, joita löytyy esimerkiksi kirjastosta ja kaupungintalolta sekä muistakin toimipisteistä, ohjeistaa diakoni Anne Leppälä.
Lomakkeessa kysytään joitakin taustatietoja, myös tuloja.
Molemmat tähdentävät, että hakemuksiin on muistettava laittaa nimi ja yhteystiedot.
– Ja vaikka olisi saanut apua esimerkiksi viime vuonna, niin sitä tarvitsevan on haettava apua vuosittain uudestaan, muistuttaa Virtanen.
Apua hakeneita oli viime vuonna reilut sata, ja kaikki heistä sitä myös saivat.
– Joka kerta kun on lahjakorttia apua saavalle vienyt, on nähnyt sen todella menevän tarpeeseen. Ihmiset ovat hyvin liikuttuneita ja kiitollisia, kertoo Virtanen.
MLL ja seurakunta ovat valikoituneet avuntarvitsijoiden kontaktitahoiksi, jotta yhteydenottoon olisi mahdollisimman matala kynnys.
– Jos kokee apua tarvitsevansa, yhteyttä kannattaa ottaa, naiset kannustavat.

Jos haluat lahjoittaa…

Lahjoituksensa keräykseen voi antaa 5.12. saakka keräystilin kautta: OP Lounaismaa: FI60 5434 0820 1408 17 (viite: Laitalainen joulu).
Sen lisäksi käteistä rahaa voi sujauttaa tuttuun punaiseen tonkkaan, joka löytyy kaupungintalon aulasta ja myös kiertää joissakin tapahtumissa.
– Pienikin lahjoitus on arvokas ja tärkeä, muistuttaa Heidi Virtanen.
– Kannustamme yksityishenkilöiden lisäksi myös yhdistyksiä ja yrityksiä valitsemaan keräyksen kohteeksi, jos on ollut tapana esimerkiksi joulun aikaan jakaa jonkinlaisia joululahjamuistamisia, vinkkaa Hallapelto.
Keräystä hoitavat talkoolaiset toivovat myös, että jokainen lahjoittaja haastaisi mukaan jonkun muun. Firmat firmoja, yhdistykset yhdistyksiä ja yksityiset läheisiään ja tuttujaan.
– Pidetään yhdessä huolta meidän omista somerolaisista vähävaraisistamme. Antaessaan antaja saa hyvän mielen ja tarvitsija avun, Anita Hallapelto tähdentää.
Keräyksen debyyttivuonna talkoolaiset pitivät lahjoitettujen tavaroiden myyntiputiikkia, jona avulla keräyksen tuotto oli huimat 18 000 euroa.
Sen jälkeenkin tuotto on liikkunut 3 500–7 000 euron paikkeilla.

Laitalainen Joulu:

Tonkka kiertää

-punainen maitotonkka löytyy 5.12. saakka kaupungintalon aulasta, ellei toisin mainita

-26.–28.10. Muotiputiikki Helmi

-17.11. K-Supermarket Härkätie, esiintymässä Nelle Karjalainen ja Juha Siikarla

-17.11. Kiiruun puisto: Joulukadun avaus Kiiruun puisto

-18.11. S-Market Somero, esiintymässä Anne ja Pekka Leppälä

-2.12. Koko Someron pikkujoulut/ Someron Yrittäjien vuosijuhla

Tilikeräys

OP Lounaismaa: FI60 5434 0820 1408 17 (viite: Laitalainen joulu)