Luovutetun Karjalan kirkkojen alttaritaulujen kohtaloita

0

Luovutetussa Karjalassa oli kymmenittäin kirkkoja, joista osa tuhoutui sodassa, ja loput jäivät rajan taakse. Mitä tapahtui näiden kirkkojen alttaritauluille? Mitkä niistä tuhoutuivat sodassa ja mitkä saatiin evakuoiduksi, ja mitä niille on sen jälkeen tapahtunut?
Hannu Lehtonen kertoo tarinoita luovutettuun Karjalaan jääneiden kirkkojen alttaritauluista ja niiden kohtaloista esitelmässään torstaina 2.11. Someron seurakuntakeskuksessa.
Esitelmässä kuullaan tarinoita myös karjalaisten kirkkojen alttaritaulujen syntyvaiheista ja saadaan vastauksia muun muassa seuraaviin kysymyksiin.
Mikä alttaritaulu maalattiin sodan keskellä kirkon sakastissa niin, että taiteilija joutui ajoittain pakenemaan kranaatteja kirkon kellariin?
Minkä karjalaisen kirkon alttaritaulu on sen maalanneen taiteilijan teosluettelossa nimellä Mustialan taulu? Ja miksi?
Mikä alttaritaulu evakuoitiin kahteen otteeseen, ensin talvisodan jaloista, palautettiin Karjalaan, kun alue vallattiin takaisin jatkosodan alussa, ja evakuoitiin uudelleen 1944?
Hannu Lehtonen on vuosien mittaan vieraillut lukuisissa suomalaisissa kirkoissa kuvaamassa alttaritauluja, joista hän on sitten kerännyt taustatietoja. Näin on tähän mennessä syntynyt jo kaksi esitelmäkokonaisuutta alttaritaulujen aiheistosta.
– Korona-aikana, kun kirkkoihin ei päässyt kuvausmatkoille, syntyi ajatus kerätä eri lähteistä tietoja Karjalaan jääneiden kirkkojen alttaritauluista, Lehtonen kertoo.
Hän otti yhteyksiä muun muassa karjalaisiin pitäjäseuroihin sekä niihin seurakuntiin ja museoihin, joihin evakuoituja tauluja oli sotien jälkeen sijoitettu.
– Kuvia kadonneista ja pelastetuista tauluista on löytynyt eri lähteistä. Tästä selvitystyöstä syntyi nyt nähtävä ja kuultava esitelmäaineisto.
Someron seurakunnan ja Someron Karjalaseuran järjestämässä tilaisuudessa kuullaan esitelmän ohella myös laulu- ja musiikkiesityksiä, joita esittävät Merja Rintamaa-Lehtonen sekä Anne ja Pekka Leppälä.
Tilaisuuteen on vapaa pääsy, ja sen kesto on noin kaksi tuntia.