Matti Nykäsestä kuusiosainen sarja televisioon – dokumenttia kuvattiin useita päiviä Somerolla

0
Halaus ystävälle.

Helmikuussa 2019 sairauskohtaukseen menehtynyttä Matti Nykästä pidetään yhä maailman kautta aikojen parhaana mäkihyppääjänä. Hän voitti urallaan 5 olympiamitalia, 14 maailmanmestaruus- ja 22 Suomen mestaruusmitalia. Myöhemmin Nykänen tuli tunnetuksi laulajana ja kohulööpeistä.
Marraskuussa MTV3-kanavalla ja Katsomossa alkaa kuusiosainen dokumenttisarja Matti Nykänen – Elämä on laiffii. Sarja sukeltaa Nykäsen vaiherikkaan elämän merkittävimpiin käännekohtiin uran alkumetreiltä dramaattiseen kuolemaan.
Dokumentin on ohjannut Sami Kieksi, jonka töitä on aiemmin palkittu muun muassa kahdella Kultaisella Venlalla. Vuoden 2021 syyskuussa Kieksi sai Suomen opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämän tiedonjulkistamispalkinnon.
– Olen pyrkinyt lähestymään aihetta rehellisesti ja kunnioittavasti. Vuoden kestäneiden kuvausten aikana haastattelimme noin kolmeakymmentä Matin läheisesti tuntenutta ystävää. Matti pääsee sarjassa itsekin ääneen. Tämän mahdollisti runsas esille kaivettu arkistomateriaali. Mukana on paljon ennen julkaisematontakin sisältöä, Kieksi kertoo.

Dokumenttisarjan Matti Nykäsestä on ohjannut Jussi-palkittu ohjaaja Sami Kieksi.

Somerolla kuvausryhmä vieraili viime syksynä useamman päivän ajan toimittaja-muusikko Kai Merilän luona. Hän tunsi Nykäsen läheisesti 25 vuoden ajan ja toimi mäkilegendan ”luottotoimittajana” viihdelehti Seiskassa 18 vuoden ajan.
– Kieksi otti yhteyttä kesällä 2022 dokkarin puitteissa. Ensin mulla nousivat niskakarvat pystyyn ja toivotin Kieksille hyvää loppuelämää puhelimen sulkemalla. Olin jotenkin vihdoin saanut käsiteltyä sen vuosikausien ankaran rälläyksen, jota mulla Matin kanssa oli vuosikausia 24/7. Ajattelin, että ei enää koskaan , Merilä kertoo.
Kieksi jaksoi kuitenkin olla sitkeä ja pääsi lopulta kunnon puheyhteyksiin Merilän kanssa.
– Mua on Matin elinaikana ja sen jälkeenkin pyydetty lukemattomia kertoja sellaisiin nopeisiin radio- ja televisiohaastatteluihin, joissa ei oikeastaan ole mitään järkeä. Annetaan minuutti aikaa ja sanotaan, että ”kerropas nyt pikaisesti, millaista se teidän 25 vuoden ystävyys oikein oli”. Joskus heikkona hetkenä tuli sellaiseen lankaan mentyä, useimmiten ei, Merilä kertoo.
Kieksillä oli täysin toisenlainen lähestymistapa.
– Hän sanoi heti alkuun, että nyt ei sieltä täältä räävitä, eikä asioita oiota. Erityisesti meikäläiseen osui se lause, kun hän sanoi, että ”mitäpäs Kaitsu, jos tulisimme teille vaikka kolmeksi päiväksi ja kertoisit juurta jaksaen sinun ja Matin pitkästä yhteisestä taipaleesta”.
Somerolla Merilä ja kuvausryhmä kävivät muiden muassa Motelli Rantatuvan katolla, jossa Merilä ja Nykänen tapasivat ensimmäisen kerran alkukesästä 1994.
– Olin menossa haastattelemaan paikkakunnalle muuttanutta olympiavoittajaa Somero-lehteen. Nykänen asusteli motellissa kaikkiaan nelisen kuukautta. Yrittäjä, edesmennyt Hannu Säippä sanoi, että mäkikotka istuu motellin katolla ja juo siideriä. Huutelin Mattia ja hän huusi takaisin, että jos haluan haastattelun, mun pitää kivuta hänen seurakseen katolle siideritalkoisiin.
Merilähän meni.
– Katolla Matti järjesti ensi töikseen kädenvääntökisan. Sattumalta voitin ja seuraavana alkoikin kova painimatsi. Saatuani Matin sidontaan Sivirannan Jannelta oppimillani judoliikkeillä, mäkisankari rauhoittui. Olin kuulemma kelvollinen häntä haastattelemaan. Siitä alkoi 25 vuoden ystävyys ja myöhemmin sitten myös yhteistyö viihteen saralla.
Juttuja parivaljakon reissuilta syntyi niiltä ajoilta valtakunnalliseen viihdelehteen noin 500. Merilä ehti olla myös kuusi kertaa avioituneen Nykäsen bestman kolmasti. Viimeisen kerran 2014, jolloin mäkisankari avioitui Pia Talonpojan kanssa. Pari oli naimissa Nykäsen kuolemaan asti.
Somerolla kuvausryhmä tapasi myös Motelli-Ravintola Rantatuvan nykyisen omistajan Peter Hiort af Ornäsin. Maisemakuvia eri puolilta Someroa tallennettiin reilun tunnin autoajelun ajan.
Dokumentin jokaisella kuudella jaksolla on oma teemansa: Maailman paras, Bisnesmies, Laulava mäkikotka, Etusivu uusiksi, Viinapiru ja Viimeinen keikka.
Kai Merilän haastatteluosuuksia tulee esille lähinnä jaksoissa 3,4,5 ja 6.
Merilän lisäksi haastateltavina ovat muun muassa leski Pia Nykänen , saksalainen mäkihyppääjä Jens Weissflog , mäkikotka Janne Ahonen , tuttava Hjallis Harkimo , levytuottaja Ilkka Vainio sekä Matti -elokuvassa pääroolin näytellyt Jasper Pääkkönen .

Matti Nykänen – Elämä on laiffii -dokumenttisarja MTV3-kanavalla ja Katsomossa torstaina 9. marraskuuta alkaen.