Meska karisti kipsinsä

0
Pyry Laine (48) upotti kahden pisteen heittoja likimain täydellisellä varmuudella.

Teksti Juha Laakso, kuvat Kari Eerikäinen

Koripallon alle 16-vuotiaiden Suomen mestaruussarja käynnistyi salolais-somerolaisen yhdistelmäjoukkue MesucaArska-Basketin osalta kotiottelulla Someron monitoimitalossa.
Vastustajaksi saapui Turun NMKY, joka juoksutti kentälle joukon Suomen mestareita, eli viime keväänä samalla runkopelaajistolla alle 15-vuotiaiden ikäluokassa SM-kultaa saavuttaneen turkulaisjoukkueen. MesucaArska-Basket, tuttavallisemmin ”Meska”, oli myös mukana SM-lopputurnauksessa ja päätyi tuolloin kuudenneksi.

Meska nousi pitkältä takamatkalta

Alkutahtien perusteella voimasuhteet näyttivät pysyneen entisellään, kun fyysisen ”Namikan” heittopeli sujui ja Meskalla puolestaan oli pitkään vaikeuksia hyökkäystensä päättämisessä.
Toisessa erässä, turkulaisten karattua jo 34–15 johtoon, peli sai kuitenkin uuden luonteen. Vieraat alkoivat silminnähden väsyä ja Meska sai heittopelinsä kohdalleen. Lopputuloksena oli kotijoukkueen komea voitto pistein 81–76 (36–43).
Namikan lienee ollut tarkoitus karistaa vastustaja kannoiltaan kovan alkurypistyksen turvin, mutta yritteliäs ja taistelutahtoinen Meska ei lannistunut missään vaiheessa. Jo toisen erän lopun kotijoukkue otti nimiinsä pistein 21–9 ja pidemmän tauon jälkeen meskalaiset äityivät entistä kovempaan vireeseen.
Kentän hahmo, Meskan taitava ja vikkeläkinttuinen Pyry Laine, juoksi nopeaan tahtiin kolmesti karkuun turkulaispuolustukselta, upotti rynnäköistään kolme kaunista koria ja nosti joukkueensa 53–52 johtoon. Meska voitti kymmenminuuttisen murskalukemin 33–13 ja vastustaja alkoi olla niin fyysisesti kuin henkisestikin ”köysissä”.
Muutamaa minuuttia ennen neljännen erän ja samalla varsinaisen peliajan päättymistä Meska oli turvallisen tuntuisessa 79–66 johdossa. Siinä vaiheessa kotijoukkueen korinteko alkoi taas hieman sakata ja Namika ryhdistäytyi viimeiseen rynnistykseen.

”Jännitys näkyi alkupelissä”

Vieraat kutistivat eron viideksi pinnaksi (79–74), mutta sen lähemmäksi Meska ei rimpuilijaa päästänyt. Nihkeänlaisen alun jälkeen salolais-somerolaisen joukkueen SM-sarjakausi käynnistyi siis tyylikkäällä voitolla ennalta kovaksi arvioidusta vastustajasta.
– Vastustajalla oli takanaan jo yksi SM-sarjapeli, kun taas meille tämä oli ensimmäinen. Se näkyi pelin alussa, kun pojat selvästi jännittivät ja niin jännitti ”koutsikin”.
– Koko ajan kuitenkin luotimme siihen, että ennen pitkää saamme oman pelisysteemimme toimimaan ja sen jälkeen olemme pelissä vahvoilla. Näinhän siinä sitten myös kävi, avausvoiton huojentama Meskan päävalmentaja VesaPekka Laine kommentoi.
Meskan kokoonpanoon oli kirjattu yksitoista nimeä, mutta Ronnie Pollarin, Johannes Mäenpään ja Tuomas Virvelän osalta kuluvan kauden SM-sarjadebyytti kentän puolella siirtyi tuleville kierroksille. Muiden kahdeksan peliaika ja –vastuu jakautuivat tasaisemmin kuin Namikan pelaajistolla, mikä näkyi loppua kohden paremmin säilyneissä energiatasoissa.
Yli 37 minuuttia kentällä urakoinut Laine löysi alun tunnustelun jälkeen pitelemättömän heittovireen. Hän pussitti kahden pisteen pelitilanneheitoillaan 22 pinnaa lähes 92 prosentin tarkkuudella. Oliver Enbacka oli eräs kotijoukkueen sytyttäjistä oikeaan aikaan onnistuneilla kolmen pisteen upotuksillaan ja Luukas Kyyrä kunnostautui tuttuun tapaansa levypallojen kahmijana, varsinkin puolustuspään korilla.
Mainittujen poikien ohella Seve Korpijärvellä, Sami Miskalalla ja Joni Salolla oli näkyvät roolit voitonrakentelussa. Luukas Lautiala ja Oskar Enbacka puolestaan täyttivät vaihtopelaajina mallikkaasti ruutunsa aina kentälle päästessään.

Meskan Luukas Kyyrä (18) ja TuNMKY:n pistekärki Lasse Sellman taistelivat pallosta tasapäin. Meskalaisista kuvassa myös Seve Korpijärvi, Sami Miskala (10) ja Oliver Enbacka.

Marraskuussa taas Somerolle

Kymmenen joukkueen muodostamassa valtakunnallisessa SM-sarjassa joukkueilla on takanaan yhdestä kolmeen pelikierrosta. Meskan ohella ainoat tappiottomat joukkueet ovat kaksi ottelua pelanneet Kotkan Työväen Palloilijat ja Vantaan Pussihukat.
Meska jatkaa pistejahtiaan tulevana lauantaina Kaarinassa, kaksi tappiota kärsineen Ura Basketin vieraana. Marraskuun alussa on ohjelmassa ensimmäinen kotiottelu Salon urheilutalossa ja Somerolla Meskan SM-sarjataistelua nähdään seuraavan kerran marraskuun 18. päivänä.

Meskalaisten peliajat sekä pisteet ja levypallot TuNMKY:ta vastaan:

Oliver Enbacka 30.44 min, 19 pistettä/3 levypalloa, Luukas Lautiala 12.53, 2/6, Sami Miskala 22.34, 4/6, Oskar Enbacka 17.26, 3/5, Luukas Kyyrä 28.21, 7/9, Joni Salo 25.58, 3/6, Seve Korpijärvi 25.00, 12/6 ja Pyry Laine 37.04, 31/6.

Pyrintö kova myös Someron vierailullaan

Meskan jälkeen ”Monarin” koripalloareenalle asteli Someron Arska-Basketin alle 19-vuotiaiden poikien joukkue Läntisen alueen ykkösdivisioonan kamppailuun Tampereen Pyrintöä vastaan.
Sarjajohtaja Pyrintö oli odotetun kova vastustaja, jatkaen alkukauden tappiotonta marssiaan 109–73 (58–41) vierasvoitolla. Arskan parhaat hetket osuivat kolmanteen erään, jonka aikana kotijoukkue sai kasaan samat 20 pistettä kuin vastustaja.
Pyrintö siis keikkuu kuuden joukkueen muodostaman ”divarilohkon” kärjessä. Kolmesta ottelustaan yhden voittanut Arska-Basket on neljäntenä.