Mikä vanhuudessa on parasta?

0

– Kun ikää on sopivasti, niin saa nauttia asioista. On aikaa harkita ja miettiä, toteaa Heikki Helkamaa.
– Tässä iässä elämä on iisiä. Saa rauhassa olla ja tehdä; ei tarvitse hosua, ja voi jättää huomiseksi, tuumii Miisa Helkamaa.
– Rahasta on joskus tiukkaa, kun eläkkeet eivät ole nousseet siinä tahdissa kuin elinkustannukset ja työikäisten palkat, miettii Heikki Helkamaa.
– Älä nyt, kyllä aina on löytynyt rahat, jos on oikein jotain tarvittu, toppuuttelee kumppani vierellä.

Mona Karilas

– Ei tarvitse huolehtia muista, ei laittaa ruokaa toisille eikä miettiä, miten lapset ja muut selviävät elämästä. Vanhana saa elää kuten haluaa, elellä itselleen, sanoo Mona Karilas.
– En minä nuorena ajatellut vanhuutta ja vanhenemista. Vanhat näyttivät ryppyisiltä.
– Tämä ikä ja aika on ihanan rauhallista. Olisi mukava kuolla saappaat jalassa; siltä istumalta tai seisomalta. Vaikka ostosreissulla, jolta nyt olen tulossa, sanoo Karilas.

Erkki

– Saa herätä kuinka sattuu. Keitellä aamupuuron ja mennä ruokalevolle. Ennen tarvitsi mennä navettaan, tehdä töitä ja kiirehtiä paikasta toiseen, toteaa 95-vuotias Erkki ja nauraa hykertää päälle, ettei muista enää sukunimeään, kun on niin vanha.
– Pitkää ikää toivotetaan, mutta ei se 90:n jälkeen ole enää kovin iloista aikaa. Mutta niin kauan eletään, mitä Luoja kullekin antaa.