Näin estät auton lasien huurtumisen

0
Kuva: Jari Laurikko / TS

Moni kärsii kylminä syys- ja talviaamuina siitä, että auton lasien sisäpinnat ovat sitkeästi huurussa tai pahimmillaan jopa jäässä. Vahinkokorjaamo Autoklinikan tuulilasiosaajat kokosivat viisi vinkkiä ongelmaan.

1. Poista tai kuivata märät tekstiilit:

– Kannattaa käydä läpi autossa säilytettävät tavarat, poistaa märät vaatteet ja tarvittaessa kuivattaa myös matot, kertoo tuulilaseihin liittyvästä koulutuksesta vastaava Ken Silvander.

2. Lämmitä sisätilat ennakkoon:

Päivien kylmetessä moni ottaa taas käyttöön moottorin esilämmityksen aamulähtöjä turvaamaan. Samalla on suositeltavaa lämmittää myös auton sisätilat etukäteen, se on kaikkein tehokkain työkalu huurun poistamiseen lasipinnoilta.

– Lähtövalmis auto verrattuna 10–15 minuutin raaputteluun ja ilmastoinnin lämpenemisen odotteluun tuo ennen kaikkea mukavuutta arkeen, mutta väittäisin ennakoinnin lisäävän myös liikenneturvallisuutta, Silvander toteaa.

3. Aja toisinaan pidempi matka:

Mikäli autolla ajetaan vain lyhyitä matkoja, sisätilat eivät välttämättä koskaan ehdi kuivua kunnolla. Onkin suositeltavaa ajaa ajoittain pidempi yhtäjaksoinen matka. Samalla tästä on hyötyä auton akulle.

4. Puhdista lasit huolella myös sisältä:

Puhdas tuulilasi ja hyväkuntoiset pyyhkijät ovat tärkeitä näkyvyyden ja liikenneturvallisuuden kannalta. Kaikki auton ikkunat kannattaa pestä huolella myös sisäpuolelta, sillä pöly ja lika sitovat kosteutta itseensä.

– Jos kaikkien lasien sisäpinnat puhdistaa huolellisesti ja oikeilla pesuaineilla nyt syksyllä, voi päästä pitkälle alkutalveen ilman suuria huuruongelmia.

5. Tarkastuta tarvittaessa auto vikojen varalta:

– Mikäli huurua kertyy lasipinnoille säännöllisesti tai runsaasti eivätkä arjen niksit auta, autossa saattaa myös olla jotain vikaa. Raitisilman suodatin voi esimerkiksi olla kostea tai lasi vuotaa. Nämä asiat kannattaa tarvittaessa tarkastuttaa ja korjauttaa, Silvander sanoo.