Niin paljon on aihetta lauluun

0
Reino Helismaa

Sanoittaja, laulaja – kitaristi ja lauluntekijä Reino Vihtori Helismaa (1913–1965) jäi Suomen kevyen musiikin historiaan ilmiömäisen nopeana ja tuotteliaana tekstittäjänä. Hänen kynästään on lähtöisin 5000 sanoitusta, sävellyksiä, näytelmiä, revyitä ja iltamahupailuja.
”Sota meidät nosti”, totesi Repen esiintyjäpari Tapio Rautavaara (1915–1979). Sota-aikana Repe sepitti tekstejä aseveljistään tuttuihin melodioihin ja esiintyi myös upseeristolle. Tapsa Rautavaara oli puolestaan tullut tutuksi sotilaille juontaessaan Maaselän Radiota. He tapasivat sodan jälkeen ja aloittivat yhteistyön. Kansa janosi hauskoja iltamia ja viihdettä kovien vuosien jälkeen. Mukaan päätyi myös hanuristi Esa Pakarinen.
1950 Tapsa kuitenkin hajotti kolmikon. ”Kentällä on tilaa”, hän perusteli päätöstään tyrmistyneille toveruksille. Isku koitui myöhemmin Repen onneksi: yhteistyö Toivo Kärjen , ”Säveltykin”, kanssa tiivistyi, ja tämä kaksikko loi monia kuolemattomia laulelmia, kuten Reppu ja reissumies.
Repe ja Toivo Kärki olivat alituisesti tukkanuottasilla niin sanotun korkeakulttuurin kanssa. Repen kirjoittamia rillumarei-elokuvia kritisoitiin rankasti: ”Törky on törkyä”. Kansa äänesti jaloillaan, ja Repe iski takaisin arvostelijoilleen: ”Paha jätkän on taidetta ymmärtää, / kun on pihkainen varsi ja pahkainen pää!”
Repen laulut soivat kulkuritunnelmaa, Lapin ja Villin lännen eksotiikkaa, hilpeitä riimittelyjä mutta myös vakavampaa elämänfilosofiaa.

Eija Komu

Filosofian tohtori Eija Komu kertoo Reino Helismaan elämästä ja tuotannosta esitelmässä Repen kepeät ja kipeät laulut tiistaina 17.10. Someron kirjastossa. Laulaja Kimmo Hovila esittää kitaransa kanssa laulut Sorsanmetsästys, Päivänsäde ja menninkäinen, Rakovalkealla, Kulkurin iltatähti, Reissumies ja kissa sekä Palaja Sorrentoon. CD:ltä kuullaan Esa Pakarisen eli Severi Suhosen tulkitsema Kylymässä mualimassa ja Tapio Rautavaaran esittämät Tuopin jäljet ja Olkoon näin.
Tapahtuman järjestää Someron kaupunginkirjasto, ja siihen on vapaa pääsy.

Kimmo Hovila.