Paratiisi pitää pintansa suomalaisten suosikkihittinä

0

Suomalaisten eniten pitämistä musiikkityyleistä suomenkielinen pop on keikahtanut listan kärkipaikalle syrjäyttäen perinteisen rockin ja metallin/hardrockin.
Teoston ja IFPI – Musiikkituottajat ry:n Musiikinkuuntelu Suomessa 2023 -tutkimuksen mukaan suomalaista on kymmenen vuoden aikana tullut kaikkiruokaisempi pop-kansa.
Norstatin kuluttajapaneelissa elokuussa 2023 tehtyyn tutkimukseen vastasi yli tuhat 13–75-vuotiasta, joista enemmistö painottui 13–18-vuotiaiden ikäryhmään.
Vielä 2015 musiikkimakututkimuksen kärjessä oli perinteinen rock. Eniten suosiotaan kahdeksan vuoden aikana on kasvattanut modernisoitunut, popahtavaksi laajentunut iskelmä, josta kertoo pitävänsä 20 prosenttia suomalaista.
– 5–10 vuotta sitten suomalaisilla oli tutkimustemme mukaan tiukempia tyyli- ja genrerajoja omassa musiikkimaussaan, kertoo tutkimuksen johtava tutkija Kari Tervonen Omnicom Media Groupista.
Statista Global Surveyn (tutkimus 2022) mukaan 65 prosenttia suomalaisesta aikuisväestöstä kuuntelee mielellään listapoppia. Suomalaiset ovatkin maailman ahkerin listapopin kuuntelijaryhmä. Toiseksi ja kolmanneksi eniten siitä pidetään Ruotsissa ja Italiassa.
19 prosenttia kaikista ja jopa 32 prosenttia 13–25-vuotiaista suomalaisista kertoo kuuntelevansa entistä enemmän listapopia. Metallimusiikin tosifaneistakin 14 prosenttia havaitsee muutoksen itsessään.
– Nuorimmat suomalaiset löytävät vanhempia ikäryhmiä useammin uutta musiikkia tietokonepelien kautta, kuuntelevat naisartistien musiikkia, suosivat suomalaista sekä löytävät uusia artisteja kuunteluun menneiltä vuosikymmeniltä. Pääosin tämä johtuu siitä, että musiikin merkitys on ihmisille suurimmillaan teini-ikäisenä ja nuorena aikuisena, ja tuossa iässä musiikkimaku laajenee nopeiten. Osittain kysymys on musiikin digitaalisten käyttöliittyminen aktiivisemmasta ja monipuolisemmasta käytöstä, Tervonen kertoo.
Spotify ja TikTok ovat teini-ikäisille suomalaisille tärkein kanava tutustua uuteen musiikkiin, 36–45-vuotiaat suosivat Spotifya ja radiota sekä 66–75-vuotiaat pääosin radiota.

Listahitti on lyhentynyt jopa 50 sekuntia

Listapop on muuttunut kymmenen vuoden aikana, ja tutkimusten mukaan hitit ovat entistä lyhyempiä. Yhdysvaltalaiselle Billboard-listalle nousseiden kappaleiden keskimääräinen kesto on lyhentynyt kymmenessä vuodessa jopa 50 sekuntia eli kolmeen minuuttiin. Myös puolet suomalaisista pitää ihanteellisena hitin mittana kolmea minuuttia.
Tärkeitä tekijöitä suomalaisille hittikappaleissa ovat mukaansatempaava rytmi, mieleen jäävä sanoituksellinen koukku sekä tarttuva kertosäe tai melodia. Lisäksi hyvä biisi rikkoo jossain kohtaa perinteiset kaavat ja yllättää.
Musiikinkuuntelututkimus selvitti ensimmäistä kertaa 25 suomalaisen ikivihreän hitin tunnettuutta ja suosiota suomalaisten keskuudessa. Suomenkielisten ja Suomessa sävellettyjen kestohittien lista koostettiin Teoston ja Musiikkituottajien eniten tekijänoikeuskorvauksia ja listasijoituksia kerryttäneiden tilastojen perusteella.

Käärijä. Kuva Lennart Holmberg

Kaikenikäisten suomalaisten kolme parhaiten tunnetuinta kappaletta olivat Käärijän Cha Cha Cha (95 %), Dingon Autiotalo (93 %) ja Hectorin Lumi teki enkelin eteiseen (92 %). 13–18-vuotiaiden keskuudessa tunnetuin kappale oli Cha Cha Cha (97 %), 36–45-vuotiailla Autiotalo (98 %) ja Lumi teki enkelin eteiseen (98 %) ja 66–75-vuotiailla Katri Helenan Puhelinlangat laulaa (100 %).
Suosituin ja pidetyin hitti kaikenikäisten keskuudessa oli Lumi teki enkelin eteiseen (53 %).

Kari Luoto on esittänyt Baddingin musikkia muun muassa Badding-kioskilla.

Mikä on Paratiisin kestosuosion syy

Ikäryhmittäin tarkasteltuna vanhemmissa ikäryhmissä yleisimmin suosituin kestohitti oli Rauli Badding Somerjoen Paratiisi.
– Paratiisin kohdalla suosio on varmaankin monen seikan summa. Kesäinen ja vihjaileva teksti, johon moni voi samaistua. Tai ainakin haluaisi samaistua. Tanssittavuus. Monen sukupolven kokemus. Baddingin omaperäinen tapa tulkita. Kiehtova henkilöhahmo. Musiikki-ihmisille alkuperäisen version Jukka Tolosen soolo. Monta levyttäjää Baddingin jälkeen. Monta mahdollisuutta suosikille, pohtii somerolainen lauluntekijä Kari Luoto, joka on itsekin esittänyt Baddingin musiikkia.
Filosofian tohtori, tutkija ja Baddingin musiikin uskollinen fani Eija Komu uskoo, että Paratiisin suosiota voi selittää muun muassa se, että se on rakastuneiden nuorten kesäinen tarina.
– Runoilija Arja Tiainen kirjoitti pohjatekstin kommentilla ”saat muuttaa jos ei mee”. Badding tekikin melko paljon muutoksia, muun muassa ”Lahden A:ta” ei nykyversiossa ole.
– Oma ykkössuosikkini Baddingin tuotannosta on hänen ensimmäinen julkisesti esitetty sanoituksensa ja sävellyksensä Kaita polku. Se oli mukana jo ensimmäisellä keikalla Ämyrillä, mutta Badding levytti sen vasta 1977. Se on folkahtava syvällinen laulelma. Kun se aika tulee, toivon, että kuolinilmoitukseeni tulevat säkeet ”Saan siivet kantapäihin, / en kiinni jäisi jäihin. / Ne kaukaa ylittäisin / tuskan unohtaen.”
Kun valittavana on oma kestohitti kaikesta kotimaisesta tuotannosta, Kari Luoto kertoo löytävänsä suosikkihittinsä Hectorilta.
– Esimerkiksi Yhtenä iltana on sellainen. Ja ulkomaalainen kestohittisuosikki voisi olla Losing my religion, paljastaa Luoto.
Eija Komun suosikki löytyy PMMP:n tuotannosta.
– Kenties rakkain ja syvälle ihon alle menevin biisi on Heliumpallo, kuvaus kaiken nielevästä ja raastavasta rakkaudesta: ”Onni sellainen / kerran on vain mahdollinen.”
– 11-vuotiaana ihastuin Moody Bluesin tunnelmalliseen Nights in White Satin -biisiin, rakkauslauluun, jonka sanat ovat yksinkertaiset mutta puhuttelevat. Kappaleen naiskuoro-osuudet on tehty mellotronilla, tuohon aikaan harvinaisella instrumentilla. Komea huilusoolo nousee kohti aamunkoittoa. Kuulin kappaleen radiosta muutama päivä sitten, ja se teki minuun yhtä vahvan vaikutuksen kuin 1972, paljastaa Komu ulkomaalaisesta kestosuosikistaan.
Tutkimuksen mukaan kesän 2023 suosikkibiisi Suomessa oli Käärijän Cha Cha Cha. Toiseksi eniten tutkimuksessa esille noussut kesähitti oli Kuumaa -yhtyeen Ylivoimainen. Kolmanneksi kirivät Behmin ja Olavi Uusivirran Viimeinen tanssi sekä Iben Blondina.
Viimeinen tanssi vetosi myös Kari Luotoon hänen kesäsuosikkinaan.
– Lisäksi ulkomaalaisista Miley Cyrusin Flowers, vaikka se taidettiin julkaista jo alkuvuodesta. Kuumaan Ylivoimainen vois olla myös yksi, vaikka sekin taidettiin julkaista jo alkuvuodesta, mutta striimaa edelleen hyvin. Ja tietty Käärijä, toteaa Luoto.
Johtavan tutkijan Kari Tervosen mukaan kaikenikäisten laajinta suosiota ikisuosikkien esittäjistä nauttivat Hector, Juice Leskinen, Eppu Normaali ja Dingo.
– Joka tapauksessa Cha Cha Cha on ainakin tässä hetkessä mitattuna kuitenkin tunnettuudessaan kaikki ikäluokat eniten läpäisevä kevyen musiikin kappale kautta aikojen.