Pintaa ja ahdistusta

0

Teksti Eija Komu

Somerolaislähtöinen Eino Nurmisto (s. 1990) on tullut tunnetuksi suositusta Tämän kylän homopoika -blogistaan ja palkitusta Homopojan opas -tietokirjastaan. Vuoden nuori taiteilija on hänen ilmeisen omakohtainen esikoisromaaninsa. Sen on kustantanut Johnny Kniga.
Minäkertoja on kolmekymppinen Turusta Helsinkiin muuttanut muotialan yrittäjä. Hänen elämänsä on sakeaa: on PR-tilaisuuksia loputtomine kuohuviineineen, on irrallisia seksikontakteja, mutta pohjalla on lapsuudesta saakka seurannut ahdistus ja masennus. Välillä takaumat vievätkin lapsuuteen. Lämpimän sylin ja pysyvän rakkauden kaipaus on lohduton.
Lapsuuden ja nuoruuden kotikaupunki on paikallistettavissa Someroksi kaikkine maamerkkeineen: autio pääkatu, suihkulähde, lukuisat kampaamot. Nurmisto mainitsee myös paikallislehden, jota minäkertoja on avustanut teini-ikäisestä saakka. Mitenkään mairittelevaa kuvaa Nurmisto ei Somerosta anna: ”Kaikki naapurini olivat minua vähintään viisikymmentä vuotta vanhempia. Ambulanssit ja ruumisautot ajoivat talomme pihaan vuoroviikoin. Lippua puolitankoon hilaava talonmies kailotti vainajan nimen pihalta koko taloyhtiölle, kun joku naapuri sitä parvekkeelta huutaen kysyi.”
Nurmiston kirjoitustyyli on hyvin tarkkaa ja yksityiskohtaista, mutta myös tasapaksua. Jännite ei kaikin ajoin kanna. Yleisvaikutelmaksi jää, ettei Nurmisto ole pitkän linjan kirjoittaja. Rohkea ja avoin teos toki on.

Eino Nurmisto

Helsingin Kirjamessuilla lähes 300 kustantajaa ja 900 esitystä

Helsingin Kirjamessut ovat parhaillaan käynnissä Helsingin messukeskuksessa. Eilen alkaneet messut kestävät sunnuntai-iltaan.

Somerolta kotoisin oleva Eino Nurmisto on mukana messuilla tänään perjantaina 27.10. Nurmisto esiintyy kello 11.30–12 Töölönlahti-lavalla, missä hän kertoo tuoreimmasta kirjastaan Vuoden nuori taiteilija.

Jo eilen messuilla esiteltiin salolaisen Heli Mäenpää kirja Arvon kissa, joka kertoo suomalaisten rescue-kissojen pelastustarinoita ja muotokuvia. Mukana on 21 tositarinaa, joista yksi Somerolta.

Kirjamessuille osallistuu lähes 300 kustantajaa, kirjakauppaa, antikvariaattia ja kulttuuritoimijaa. Viidellätoista ohjelmalavalla on yli 1000 esiintyjää ja yli 900 esitystä. Kirjamessuilla voi nauttia suomalaisten kirjailijoiden tänä vuonna ilmestyneistä kirjoista ja myös kohdata kirjailijoita, joita on paikalla sankoin joukoin Kjell Westöstä Sofi Oksaseen, Anna-Leena Härkösestä Juha Itkoseen, Niko Hallikaisesta Antti Tuuriin ja Leena Lehtolaisesta Sirpa Kähköseen .

Suomalaisten kirjailijoiden lisäksi messuilla esiintyy lähes 30 kansainvälistä tähtikirjailijaa muun muassa venäläistaustainen, nykyisin Sveitsissä asuva Mihail Šiškin , kaunokirjallisuuden Pulitzerilla palkittu Hernan Diaz Yhdysvalloista, Italian kirjallisuuden maailmantähti Paolo Giordano tai toimittaja-tietokirjailija Åsne Seierstad Norjasta.

– Kirjamessujen ohjelmaa pääsee seuraamaan paikan päällä, mutta lisäksi Senaatintori- ja Hakaniemi-lavan ohjelmat striimataan verkkosivuille ja niitä voi seurata jälkikäteenkin. Verkko-ohjelman seuraamismahdollisuus on kaikilla lipun verkkokaupasta ostaneilla. Viime vuonna striimejä seurattiin yli 5 000 päätteeltä, ja toivomme verkkokatselunkin vain kasvavan, kertoo ohjelmajohtaja Ville Blåfield.

Kirjailijoiden lisäksi lavoilla esiintyy laaja joukko vaikuttajia, taiteilijoita ja päättäjiä, kuten esimerkiksi tänään presidenttiehdokkaat Mika Aaltola, Li Andersson, Sari Essayah, Pekka Haavisto, Jussi Halla-aho, Harry Harkimo, Olli Rehn ja Alexander Stubb . Lauantaina mukana on presidentti Tarja Halonen ja sunnuntaina tasavallan presidentin puoliso, kirjailija Jenni Haukio .

Kirjamessujen yhteydessä jaetaan 13 kirjallisuuspalkintoa, esimerkiksi Suomen Messusäätiön Kirja-alan edistämispalkinto, Suomen kirjailijaliiton Kirjailija kiittää -palkinto, Kaikkien aikojen Finlandia-voittaja ja Tietokirjailija-palkinnot.