Rescue-kissojen tarinat kirjaksi

0

Suomalaiset rescue-kissat ovat saaneet äänensä kuuluviin nyt syksyllä julkaistussa kirjassa nimeltä Arvon kissa. Kirja kertoo suomalaisten rescue-kissojen elämästä 25 tositarinan kautta. Mukana on myös tarina Someron Eläinapuyhdistyksen Somerolta pelastamasta kissasta nimeltä Suikkanen.
Suikkanen löydettiin joulukuussa 2021 maatilan kylmästä pihasaunasta. Kissan iäkäs omistaja oli tuupertunut pihassaan ja paikalle hälytetty poliisi huomasi ruumiin vieressä kissanruokapussin. Poliisi seurasi polkua saunalle, jonka vesipadan tulipesässä hehkuivat pelokkaat vihreät silmät. Suikkanen oli tilan viimeinen pelastunut kissa. Eläinsuojeluyhdistys oli loukuttanut koko muun kymmeniä kissoja sisältäneen populaation vain päiviä aiemmin.
Kirjan kaikki päähenkilöt ovat entisiä kodittomia kissoja, jotka pelastuivat ja löysivät oman kotinsa rakastavan ihmisen luota.
Koskettavien tarinoiden kautta lukija pääsee seuraamaan aitiopaikalta kuinka selviytymistaistelu muuttuu toivoksi ja yksinäisyys rakkaudeksi.
– Mielestäni on hienoa, että Somerolla on nykyään toimiva eläinsuojeluyhdistys ja Suikkasen tarina pääsi tähän tärkeään teokseen, iloitsee Someron Eläinapuyhdistyksen puheenjohtaja Janna Tyni.

Suikkanen löytyi omistajansa menehdyttyä kylmästä ulkosaunasta. Tämän kuvan on ottanut Kissan talteen ottanut Janna Tyni.

Kirjailija Heli Mäenpää työskenteli kirjan parissa täysipäiväisesti puolentoista vuoden ajan tutustuen perusteellisesti suomalaisten kodittomien kissojen oloihin ja tilanteeseen.
– Toivon kirjani herättävän keskustelua, lisäävän tietoutta suomalaisten kodittomien kissojen tilanteesta ja nostavan kissan arvoa, hän sanoo.
Mäenpää haastatteli noin sataa ihmistä, joiden joukossa oli eläinsuojeluyhdistysten vapaaehtoistyöntekijöitä, löytöeläintalojen työntekijöitä, eläinlääkäreitä, viranomaisia, eläinoikeusjuristeja, eläinetiikan filosofi, kulttuurintutkija sekä kissojen adoptoijia ja heidän pelastajiaan.
Mäenpää on julkaissut aikaisemmin rescue-koirista kertovan kirjan, Etsii omaa ihmistä (Johnny Kniga, 2022).
Mäenpää on markkinoinnin, viestinnän ja kulttuurin ammattilainen. Hän on citymaalainen, joka muutti Helsingin Kalliosta Lahnajärvelle perustaakseen saattokodin sairaille ja vanhoille rescue-koirille.

Arvon kissa -kirja on kuvitettu Heidi Strengellin ottamilla studiomuotokuvilla, joilla hän nostaa esiin jokaisen kissan oman persoonan.
Strengell on muotokuvaukseen erikoistunut valokuvataiteilija, joka on käsitellyt työssään eläinsuojelullisia teemoja vuodesta 2015 lähtien. Hän on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopistossa.
Strengell kuvasi kirjaan ja sen julkaisun yhteydessä avattuun valokuvanäyttelyyn kissoja vuoden ajan niiden kodeissaan ympäri Suomea. Valokuvanäyttely on avoinna Helsingin Kämp Gallerian 2. kerroksen Garden Roomissa lokakuun loppuun saakka.