Ryöstäjä viilteli ja poltti isoäitiä tupakalla

0
Kuvituskuvba: Mikael Rydenfelt/TS

Somerolainen isoäiti, 72, ei vieläkään rohkene kertoa hetkistä, kun tuntematon ryöstäjä viilsi veitsellä hänen kasvojaan ja poltti käsiä tupakalla. Poliisi sai tietää tapauksesta vasta tiistaina, yli kaksi viikkoa tapahtuman jälkeen.
Isoäidin lapsenlapsi kertoi Salon Seudun Sanomille, että vasta läheiset saivat uhrin ottamaan yhteyttä poliisiin.
– Mummilla oli niin kova sokki, että hän oli vain kotona, eikä uskaltanut liikkua sieltä mihinkään. Hän kertoi asiasta vasta sokista päästyään.
Poliisi tutkii juttua nyt ryöstönä, jonka tapahtuma-ajaksi on kirjattu lauantai 16. syyskuuta. Lapsenlapsen mukaan mummi oli kävelemässä lähellä kerrostalokotiaan Larpan alueella. Kello oli noin puoli kaksitoista illalla, kun isoäidin takaa pimeästä oli tullut mies.
Suomea puhunut hyökkääjä oli vaatinut käsilaukkua, mutta isoäiti ei ollut suostunut. Mies oli sen jälkeen polttanut isoäidin käsiä tupakalla, viiltänyt hänen kasvoihinsa veitsellä, kaatanut hänet ja jättänyt maahan makaamaan.
– Tilanne oli nopea ja sekava, ja vammat vaativat hoitoa.
Mummin kuvausten perusteella ryöstäjä oli noin 170 senttiä pitkä ja iältään ehkä 30–40-vuotias, mutta on saattanut olla myös nuorempi tai vanhempi.
Rikosilmoitus oli jo tehty, kun lapsenlapsi kertoi tapauksesta Someron ilmoitustaulu –ryhmässä Facebookissa. Siinä hän pyysi lähettämään yksityisviestillä pieniäkin havaintoja, tietoja ja kuulopuheita. Viestejä on tullut paljon.
Salon poliisi ei vielä vahvistaa tapausta, koska esitutkinta on vasta alussa.
Lapsenlapsen mukaan hänen mumminsa voi nyt hyvin, mutta henkisesti asia on jäänyt hänen mieleensä. Hän ei myöskään enää uskalla lähteä kävelemään pimeään aikaan.
Poliisi on kirjannut Somerolla vuosina 2000–2022 viisitoista ryöstöä, kun niitä esimerkiksi Salossa on samaan aikaan ollut likemmäs 200.
Ryöstö tarkoittaa rikoksia, joissa tekijä vie uhrilta omaisuutta väkivalloin tai väkivallalla uhkaamalla. Somerolla ne ovat harvinaisia: 2000-luvulla on peräkkäin monia vuosia, jolloin poliisin tietoon ei ole tullut yhtään ryöstöä.