Somerolaiset hallitsevat paimenkoirien kasvatuksen ja ohjauksen

0
SM 2023 kolmikko tanskalaistuomari Erik Holmgaardin (vas.) seurassa: Woollandian Voipulla ja Kimmo Klossner, Woollandian Kettukarkki ja Marika Klossner sekä Woollandian Vekkuli ja Tiina Karvonen.

Somerolta on usein menestytty paimennuksen arvokisoissa, eikä tämäkään vuosi tehnyt poikkeusta. Somerolaisten Marika ja Kimmo Klossnerin kasvattamat ja ohjaamat koirat napsivat kärkisijat Kennelliiton Paimennuksen Suomen-, Rotu- ja Nuorten Mestaruuskisoissa.
Ensimmäisen sijan SM-kisoissa nappasi Marika Klossnerin ohjaama Woollandian Kettukarkki ja toisen Kimmo Klossnerin ohjaama Woollandian Voipulla. SM-kolmonen oli Woollandian Vekkuli, jota ohjasi Tiina Karvonen.
Kaikkiaan kymmenen finalistin joukkoon pääsi kaksipäiväisissä kisoissa viisi Woollandian kasvattia, joista Voipulla nappasi Rotumestari 2023 -tittelin. Samalle koiralle meni myös Nuorten mestaruus 2023.
– Pulla tulee 3 vuotta marraskuussa ja on ollut poikkeuksellisen helppo koulutettava. Koira oppii asiat laakista ja välillä tuntuu, että se osaa itse ajatella ja soveltaa oppimaansa. Pulla on vielä nuori poika, ja kisakunnossa koirat pysyvät yleensä sinne 10:n vuoden paikkeille, jollei tule tapaturmia, kuvailee Kimmo Klossner voittoisaa koiraa.
– Uusi pentu Jill, 6 kuukautta, on jo silti kasvamassa. Aika sitten näyttää mitä siitä tulee.
– Kaikki lähtee hyvän koiramateriaalin etsimisestä ja sen edelleen parantamisesta jalostamalla. Paimenkoiria kasvatettaessa kauneus tai muut ulkomuotoseikat ovat sivuasioita. Päälähtökohta on toimiva, kestävä ja terve, vaativaan ja rasittavaan työkäyttöön soveltuva koira.
Woollandian pennut päätyvät pääsääntöisesti harrastajille.
Mestikset käytiin Katja Suomisen Toivolan tilalla Kuusjoella, jossa kasvatetaan gotlannin- ja suffolklampaita.
– Lampaat ja nurmi olivat viritetty priimakuntoon arvokisojen tapaan, kehuu Kimmo Klossner.
Tuomarina toimi tanskalainen pitkänlinjan tuomari, kilpailija ja lampuri Erik Holmgaard. Hän on ollut kymmeniä vuosia Tanskan kantavia voimia lajissa, moninkertainen World Trial (MM), Continental (EM) ja Nordics (PM) osallistuja.
– Katsomosta kuului jatkuva pulina paikalle saapuneiden katsojien ja kilpailijoiden arvioidessa suorituksia ja jännittäessä radan eri osa-alueiden onnistumisia. Ratasuoritukset ”purettiin” heti kilpailijan radalta tullessa satunnaisista epäonnistumisesta huolimatta aina hyvin kannustavassa hengessä. Ja vaikka tuomarin punakynä viuhui pikkuvirheistä ohjauksessa ja piirteli jopa niitä kissanhännänmittaisia miinuksia, oli kilpailijoiden kesken erittäin urheiluhenkinen ja kannustava ilmapiiri. Eikä ryppyotsaisuus saati epäurheilijamaisuus kuulukaan tähän ”genteleman sporttiin”, kuvailee Kimmo Klossner kisoja.
Tämän vuoden mestiksissä oli suhteellisen kova ja tasainen taso, mutta finaaliradalla voittaja loisti ihan omassa luokassaan huikealla suorituksella.
– Tinkimätön treenaaminen, positiivinen asenne ja tiedon, taidon sekä opin haku ovatkin onnistumisen perusedellytys, tässäkin lajissa, toteaa Klossner.