Somerolaiset yrittäjät ovat ottaneet innolla ukrainalaisia työelämäjaksoille

0
Oleksandr Permiakov ja Liudmyla Permiakova (oik.) olivat työelämäjaksolla Tokmannilla. Myymäläpäällikkö Satu Munukka (keskellä) opastaa työhön.

Runsas kuukausi sitten somerolaisyrittäjiä pyydettiin tarjoamaan työhöntutustumispaikkoja kotoutumiskoulutuksessa oleville ukrainalaisille. Tavoitteena oli tällä erää saada paikka 10–15 maahanmuuttajalle.

– Meillä on tosi hyvä tilanne. Somerolaiset yrittäjät ovat olleet innostuneita ja ottaneet yhteyttä. Kaiken kaikkiaan lupaava alku, kertoo toimitusjohtaja Markus Juhola Edusalosta, joka organisoi ja järjestää koulutuksen Somerolla.

– Nyt 16 työssäoppijaa on ”kentällä” Somerolla. Se on todella hyvä määrä. Vastaanotto on yrittäjien keskuudessa positiivinen, kertoo suomalaiseen työelämään, yhteiskuntaan ja kieleen tutustuttaja, ammattiin suuntautuvan koulutuksen opettaja Liisa Boberg. Toinen kotoutumiskoulutuksen opettaja Somerolla on Olla-Riitta Mäkelä.

Työpaikkoja on löytynyt paikallisista yrityksistä eniten ravintoloista ja kahviloista. Myös puhtaanapito ja kaupanala ovat hyvin edustettuina. Rakennusalalla on otettu työelämäjaksolle, samoin varhaiskasvatuksessa päiväkotiin ja myös auto- ja maatalousalalle.

Työelämäjaksolla tutustutaan työhön ja työpaikkaan, selvitellään, miten työ sujuu ja miltä se tuntuu niin osallistujan kuin työpaikan puolesta.

Edusalon ammattiin suuntautuvan koulutuksen opettaja Liisa Boberg.

Liisa Boberg laskee kotoutumiskoulutuksen työelämäjakson kestävän yhtä opiskelijaa kohti noin 6 viikkoa.

– Mutta voi lähteä liikkeelle kahdestakin viikosta. Yhdessä paikassa ei tarvitse olla koko jaksoa. Voi kokeilla eri työpaikkoja ja selvitellä eri vaihtoehtoja. Tärkeintä on, että näkee, sopiiko ala itselle. Se valaisee henkilön jatkosuunnitelmia työhön tai opiskeluun.

Boberg sanoo niin somerolaisten työnantajien kuin ukrainlaisten ottaneen asian tosissaan. Halutaan suunnata tulevaisuuteen, löytää työpaikka ja jatkaa elämää eteenpäin.

Työnantajat haluavat antaa opiskelijalle mahdollisuuden. Samalla myös selvittää, saisiko kokeilujakson kautta uuden hyvän työntekijän ja apua työvoimapulaan.

Kummallakin osapuolella on suuret odotukset.

– Täytyy muistaa, että tässä kokeiluvaiheessa vasta tutustutaan, harjoitellaan ja punnitaan eri vaihtoehtoja. Mutta saattaahan olla, että työelämäjaksosta urkenee jossain vaiheessa pysyvämpikin työpaikka. Sitten kuvioihin tulevat velvoitteet palkanmaksusta, itsenäisestä työnteosta ja niin edelleen, muistuttaa Liisa Boberg.

Kokeiluajalta ei makseta yrittäjälle tukea, eikä opiskelijalle palkkaa. Jos aikoo jatkossa työllistää työttömän maahanmuuttajan, niin tarjolla on neuvontaa ja erilaisia tukimuotoja. Esimerkiksi palkkatukena saa 30–50 prosenttia työllistämisen kuluista.

Eniten on pohdittu, miten tullaan toimeen tuntemattoman kanssa ja tuleeko kielitaidon puute esteeksi kanssakäymiselle ja työnteolle.

– Melkein kaikki ovat todenneet, että kyllähän me pärjätään, kertoo Boberg.

Työnantaja ja opiskelija eivät jää yksin. Edusalosta pidetään yhteyttä ja kuunnellaan, miten menee.

Edelleenkin somerolaiset yrittäjät voivat ilmoitella ja ottaa yhteyttä Edusaloon tai kaupungin työvoimapalveluihin, jos on halukkuutta ottaa maahanmuuttaja työelämäjaksolle.

– Nyt syyskuussa Somerolla alkoi uusi kotoutumiskoulutus ja ensi vuonna tämä joukko tarvitsee työhön tutustumisen mahdollisuutta, selvittää Liisa Boberg.

– Saa rohkeasti ilmoittaa, jos halua ja tarvetta on. Pyrimme ottamaan mahdollisimman nopeasti yhteyttä soittamalla, käymme paikan päällä ja arvioimme tilanteen.

Työpaikan tulee nimetä ohjaaja, joka perehdyttää maahanmuuttajaa työhön.

Kun työelämäjaksoon päädytään, niin siitä tehdään virallinen sopimus ja samalla työkokeilija pääsee vakuutusturvan piiriin.

Kaupungin verkkosivujen etusivulla, ajankohtaisissa, on edelleen aiheesta uutinen ja ilmoittautumislinkki. Sen kautta työnantaja voi ilmoittaa olevansa kiinnostunut tarjoamaan opiskelijoille paikkaa työelämäjaksolle.

Boberg kokee, että kotoutumiskoulutukseen osallistuvilla on vahva halu olla ja elää Somerolla.

– Yhteisöön sopeutumisessa työ on tärkeä asia, ja keino jatkaa elämää omin avuin. Oman tärkeän lisänsä tuo vapaaehtoistyö ja yhdistystoiminta. Nämä yhteisöt ovat mukana opiskelijoiden työelämäjaksoilla.

Tällä hetkellä Somerolla 40 maahanmuuttajaa opiskelee kotoutumiskoulutuksen kautta, ja heidän sopeutumista Edusalo edesauttaa. He ovat eri vaiheissa kotoutumisprosessia ja koulutusta.

Liudmyla Permiakova (vas.) järjesteli tavaroita hyllyihin Tokmannilla. Myymäläpäällikkö Satu Munukka opastaa vieressä. Hän kannustaa työnantajia rohkeasti antamaan ukrainalaisille työhöntutustumispaikan.

Kannattaa kokeilla

16 ukrainalaista on ollut viime viikot kotoutumiskoulutuksen työelämäjaksolla somerolaisissa yrityksissä. Oleksandr Permiakov ja Liudmyla Permiakova olivat viisi viikkoa Tokmannilla. He muun muassa laittoivat tavaroita hyllyille ja palvelivat asiakkaita. Kokemus oli pariskunnasta mielenkiintoinen ja hyödyllinen.

– Tokmanni oli hyvä työpaikka ja työkaverit mukavia. Kaikki auttoivat meitä, jos oli jotain epäselvää tai kysyttävää. Tutustuimme uusiin ihmisiin, ystävystyttiinkin. Kiitos paljon, kiittelee Ludmila Permiakova.

Oleksandr Permiakov sanoo, että puhekieltä on vaikea ymmärtää, kun sanoja tulee niin nopeasti peräjälkeen.

– Mutta kaikki sujui hyvin. Tulevaisuudesta, työstä emmekä muusta, emme vielä tiedä, selvittävät Permiakovit, joilla oli Ukrainassa oma video- ja kulunvalvontaan sekä hälytysjärjestelmiin erikoistunut yritys.

Tokmannin Someron myymäläpäällikkö Satu Munukka kannustaa työnantajia rohkeasti antamaan ukrainalaisille työhöntutustumispaikan.

– Kannattaa kokeilla. Heistä on suuri apu. He oppivat pikkuhiljaa suomen kieltä. Kaikesta on selvitty, kun työtehtävät on opastettu selkeästi ja hitaasti suomen kieltä puhuen. On meillä ollut monet hauskat jutut juuri kieleen liittyen.