Somerolaishuiput kirjan kansien väliin

0
Kirjassa on tietenkin mukana myös Pentti Nikulan ja Minna Nikkasen tarinat. Kuva Lari Vesander/TS

Suomalaisen seiväshypyn historia on täynnä menestystä, värikkäitä persoonia ja kiinnostavia tarinoita, joista useat juontavat Somerolle.

Suomalaisen seiväshypyn tarinat | Docendon verkkokauppa

Urheilutoimittaja Teijo Piilosen Suomalaisen seiväshypyn tarinat -kirjaan on haastateltu yli viittäkymmentä urheilijaa, valmentajaa ja muuta laji-ihmistä.

Eemeli Salomäki Someron Seiväskarnevaaleilla.

Somerolaisista kirjassa ovat tarinoin, tuloksin ja kuvin esillä muun muassa Pentti Nikula, Kauko Nyström sekä Minna Nikkanen ja Someron Esaa pitkään edustanut Eemeli Salomäki.

Kauko Nyström

– Oma osuutensa on annettu myös Someron Seiväskarnevaaleille, kertoo Piilonen.
Seiväshyppy nousi viime vuonna jälleen Suomen seuratuimpien lajien joukkoon, kun Wilma Murto voitti Euroopan mestaruuden. Samalla hän katkaisi suomalaishyppääjien 44 vuoden mitalittoman korpivaelluksen. Tänä vuonna ainoana suomalaisena MM-mitaleille yltänyt Murto on noussut maan yleisurheilun kirkkaimmaksi tähdeksi.
Vuosina 1948–1978 Suomi sai seiväshypystä enemmän arvokisamitaleja kuin keihäänheitosta tai mistään muustakaan yleisurheilulajista. Jakso alkoi Erkki Katajan olympiahopealla Lontoossa 1948 ja päättyi Antti Kalliomäen ja Rauli Pudaksen EM-mitaleihin Prahassa 1978. Eeles Landström ja Pentti Nikula olivat 1950- ja 1960-luvuilla koko Suomen yleisurheilun kuumimpia nimiä.
Suomalaisen seiväshypyn tarinat paljastavat uutta tietoa muun muassa 60 vuoden takaisesta Pajulahden hallikisasta, jossa Pentti Nikula hyppäsi ensimmäisenä maailmassa yli viisi metriä. Aikalaisten todistusten mukaan korkeuksissa oli peräti kymmenen sentin mittausvirhe. Tämä johti ”seiväsjupakaksi” kutsuttuun tapahtumasarjaan, jonka jälkipyykki jäi aikoinaan tyystin pesemättä.
Kirjailija kertoo, että teos nostaa esiin myös unohdettuja sankareita, joista mainittakoon 1960- ja 1970-lukujen vaihteessa Euroopan kärkeen kuulunut Altti Alarotu. Lempinimen ”Jämijärven Chaplin” saanut hyppääjä tunnettiin boheemina, jonka elämässä riitti vauhtia.
– Entä kuka oli Joppe Lindroth? Harva muistaa seiväshypyn ensimmäistä suomalaista arvokisamitalistia Torinon EM-kisoista 1934.
Antti Kalliomäki oli 1970-luvulla erittäin lähellä olympiavoittoa ja koko ajan lyöntietäisyydellä maailmanennätyksestä. Menestyksekkään poliitikon uran jälkeen julkisuudesta vetäytynyt hyppääjä kertoo kirjassa kilpailleensa koko 1970-luvun kipulääkkeiden voimalla.

Teijo Piilonen

Kirjailija Teijo Piilonen (s. 1963) on pitkän linjan urheilutoimittaja, joka on päättänyt itsekin yrittää opetella hyppäämään lasikuituseipäällä.

Suomalaisen seiväshypyn tarinat

-kirjoittaja Teijo Piilonen

-kustantaja Docendo 2023

-sidottu, nelivärikuvitus, 352 sivua

-julkaistaan myös äänikirjana ja e-kirjana