Somerolla aina joku tuntee jonkun, joka tietää, ken voi auttaa

0
Henna ja Eden Heikkilä sekä Osku-koira vapaa-ajanasunnon edustalla.

Heikkilöillä jalat vahvasti mökkipaikkakunnalla

Heikkilän perhe: Henna, Jarno ja Eden viettävät Someron vapaa-ajanasunnollaan enemmän aikaa kuin vakituisessa osoitteessaan Lauttasaaressa Helsingissä.

– Täällä on vaan jotenkin niin paljon helpompaa ja vaivattomampaa elää ja olla. Eden voi lähteä suit sait sukkelaan pihalle tai lähimetsikköön leikkimään. Oskun (koiran) voi päästää ulos. Voin itse mennä vaikka töiden välillä subbailemaan järvelle. Ympäristö talon ympärillä edistää liikkumista ja liikkeelle lähtöä, tuumaa Henna Heikkilä.

Hän on huomannut, että maalla ollessa on vähemmän ärsykkeitä kuin kaupungissa.

– Ihan kuin kovalevylläni olisi täällä enemmän tilaa ihmisille.

– Kun istun tässä pöydän ääressä läppärin kanssa, eteen avautuu järvimaisema. Näen luonnon ja vuodenaikojen vaihtelut. Pää on aivan eri moodissa, kuin jos olisin jossain konttorissa järjestelemässä juttuja. Kosketus luontoon maadoittaa, kertoo Henna Heikkilä, joka työkseen esimerkiksi juontaa tilaisuuksia, toteuttaa tapahtumia tai järjestää promoottoreita vaikka tuotelanseerauksiin messuille.

Hän aikoo olla nelivuotiaan Eden-tyttärensä vierellä kotona ainakin siihen saakka kunnes tämä aloittaa koulun. Heikkilät haluavat rakentaa vahvan kivijalan lapselleen.

– Kaikki se aika ja tuki, joka annetaan pienille alkumetreillä, sataa korkoina tulevaisuudessa lapsen, perheen ja yhteiskunnan laariin. Tuetaan ja huolehditaan lapsista ja nuorista. Jos ei huolehdita, niin maksamme siitä suuren hinnan jatkossa.

Henna Heikkilä sanoo, että jos Kirkonmäen koulu on vielä voimissaan Edenin aloittaessa koulun, niin Heikkilän perhe harkitsee vahvasti tytön koulujen käyntiä Somerolla.

– Se on niin lapselle kuin vanhemmalle paljon mutkattomampaa, kun lapsi pääsee kouluun itse kävellen tai pyörällä, toteaa Henna Heikkilä ja sanoo sillä olevan henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin kannalta positiivinen merkitys sekä lapsi voi turvallisesti liikkua yksin.

Vielä Heikkilöillä ei ole kiire tehdä päätöstä.

– Nyt nautitaan vilkkaasta Someron tarjonnasta, sanoo Henna Heikkilä ja alkaa lue-

tella Someron vahvuuksia: keskeistä sijaintia, avointa päiväkotia, hyvää varhaiskasvatusta, uimahallia, Sykkeen jumppia, Esan Tiistaikisoja, balettiryhmää, jäähallia…

– En ole oikein koskaan ollut joukkuelajien harrastaja, mutta nyt olen mukana naisten harrastelija säbäjoukkueessa ja meillä on tosi mahtava porukka. Siihen solahti helposti mukaan.

Mökki on luonnon rauhassa, mutta sieltä pääsee nopeasti keskustan palveluiden ääreen.

Somerossa on hurjasti potentiaalia

Heikkilät pitää Somerolla aurinkoinen ja vaihtelevamaastoinen tontti. Saa oleskella omassa rauhassa. Ympärillä on lääniä touhuilla, tai vaan pötkötellä.

– Täällä maalla ollaan jalat maassa. Somero hengittää hyvällä sykkeellä. On sellaisia arvoja, joista pidetään kiinni, kuten yhteisöllisyys. Näkee ihmiset kasvotusten ja heistä puhutaan heidän nimillään. Tuntuu turvalliselta, kun ihmiset tuntevat toisensa.

Koko kylä kasvattaa.

– Mulla on sellainen olo, että muksut on toimeliaampia ja oma-aloitteisempia maalla. Täällä voi vapaasti unelmoida.

Eden Heikkilä kutsuu yhtä naista suklaapupu-mummoksi. Tyttö meni kerran virpomaan tälle. Sen jälkeen mummo ja tyttö ovat ilahduttaneet toisiaan monin tavoin, kuten mummo paperinukeilla ja satukirjoin, tyttö leipomillaan herkuilla. Mitään ei ole sovittu etukäteen. Pienet teot lapsi tulee muistamaan myöhemmin. Lapselle syntyy luottamus ihmisiin.

– Täällä ihmiset ovat avoimia kohtamaan toinen toisiaan. Eihän Somero ole autuaaksi tekevä paikka, mutta monessa asiassa todella hyvä. Somerossa on hurjasti potentiaalia, kehuu Henna Heikkilä kokemuksiaan.

– Ei taiota Somerosta Helsinkiä, Turkua tai Tamperetta. Jos ei ole jotain, niin tehdään se yhdessä. Annetaan ideoille siivet. Mennään avoimin mielin juttuihin mukaan ja verkostoidutaan.

Asuminen edullista, paljon harrastusmahdollisuuksia

Henna Heikkilä on miettinyt, miten ihmisiä saisi muuttamaan Somerolle.

– Mitä jos kaupunki tarjoaisi viikon ilmaista asumista/mökkilomaa Somerolla? Sinä aikana eri tahot opastaisivat tulijaa sisälle somerolaisuuteen. Annettaisiin kokemuksia. Olisi tarkkaan mietitty ohjelmaa vierailijalle; stepit, mitä tarjota ja mikä täällä on parempaa ja helpompaa kuin pääkaupunkiseudulla. Annettaisiin vaikka kymppikortti uimahalliin. Selvitettäisiin konkreettiset jutut, kuten asumisen edullisuus, harrastusmahdollisuudet ja miten Somerolla saa rahalleen vastinetta yltäkylläisesti.

Pienemmille lapsille Somerolla on kaikkea. Nuorilla ei ehkä enää niin paljon.

– Mutta jos on intoa, niin kyllä täällä riittää tyhjiä tiloja, joihin tehdä proggiksia, maalata vaikka graffiitteja tai perustaa mopopajan.

Yhdessä toimimisessa on voimaa.

– Täältä löytyy tuki, kun kulkee korvat auki. Täällä on kaikkea ihanaa. Helpottaa, kun itse pysty vaikuttamaan asioihin.

Henna Heikkilä yhdessä Johanna Korpelan kanssa suunnitteli englanninkielisen Monkeys Club -lasten kerhon. Korpelan poismuuton takia kerho keskeytyi, mutta Heikkilä toivoo löytävänsä ohjaajakaveriksi uuden henkilön.

Tyttärensä Edenin kanssa hän vahingossa synnytti uuden jouluisen tapahtuman Joulumetsän.

– Me olimme Edenin kanssa lenkillä ja päätimme koristella yhden kuusen jouluvaloin Lamminniemen metsikössä. Pari naista tuli vastaan ja pyysi päästä mukaan. Päätimme, että ensi vuonna laitetaan isommalla porukalla valoja. Siitä se alkoi.

Joulumetsä avautuu jälleen 26.11. Kuusia koristellaan ja joulupukki saapuu. Leppälän parsikunta tulee musisoimaan ja käsityöläisporukat myymään tuotteitaan. On poniratsastusta, kinkku- ja joulukoriarvontaa.

Kaupan päälle ympärillä oleva yhteisö

Kolme, neljä vuotta sitten Heikkilän perhe mietti, hankkiako kesämökki. He harjoittelivat kavereiden mökillä Raaseporissa, sopiiko tällainen vapaa-ajanviettotapa heille. Kun se todettiin mukavaksi, niin alkoi vapaa-ajanasunnon metsästys tunnin ajomatkan päästä Lauttasaaren kodista.

Toiveena oli hirsimökki kirkasvetisen järven rannalta. Hennan toive oli myös, että mökki on liki palveluja, jonne voisi kipaista helposti kävellen, pyörällä tai autolla. Hän ei halunnut olla metsän keskellä pikkulapsen kanssa kymmenien kilometrien päässä palveluista.

Pariskunta kävi useammassa kohteessa, esimerkiksi Loviisassa. Meren- ja järvenrantamökit pääkaupunkiseudulla maksoivat maltaita. Sitten silmiin osui myynti-ilmoitus Somerolta, jossa Henna oli vuosia sitten asunut aiemman kumppaninsa kanssa.

Teemu Heinonen myi Lamminniemessä olevaa taloa, joka oli aivan veden äärellä ja toisella rannalla häämötti kesäteatterin ranta Havuharjulla.

– Kun tulimme pihaan, näin veden, metsän ja auringonpaisteen. Talon sisälläkin oli valoisaa. Ihastuin heti. Ajattelin, että se on tämä.

Kumppani Jarno puntaroi mökin hankintaa pidempään kuin Henna. Nyt kun Jarno tulee työreissulta, niin hän laittaa saunan päälle ja pulahtaa järveen. Kiireet unohtuvat. Jarno Heikkilä työskentelee lääkealalla ja työ Vitabalans Oy:ssä vie miestä pitkin Suomea.

Äitienpäivänä 2021 he tekivät kaupat. Sitä seuraavana keskiviikkona he saapuivat takaisin ja heistä tuli vapaa-ajanasukkaita. Se kesä meni mukavasti Somerolla. Lokakuussa he viettivät Edenin kaksivuotissynttärit mökillä. Tuli marraskuu ja sillä tiellä he ovat edelleen. Lauttasaaressa he käyvät enää kääntymässä.

– Emme saaneet hirsimökkiä merenrannalta, mutta saimme paljon enemmän. Tässä kaupassa saimme myös ympärillä olevan yhteisön.

Muun muassa vauvakerhon ja avoimen päiväkodin kautta perhe on tutustunut muihin lapsiperheisiin, ja Eden sai sydänystävän, Säde Suutelan ja monta muuta ihanaa kaveria .

– Jenny on mahtava kasvattaja. Hänen kauttaan on auennut moni asia, kehuu Henna Heikkilä avoimen päiväkodin varhaiskasvatuksenopettaja Jenny Linjaa .

– Se täällä Somerolla on mukavaa, että kun tarvitsee tai ehdottaa jotain, niin heti joku alkaa selvittää, olisiko asia mahdollista tai kuka voisi auttaa. Aina joku tuntee jonkun, johon ottaa yhteyttä ja joka tietää, kuka voi auttaa.