Somerolle kirjastoa johtamaan

0

Someron kirjastonjohtaja Petra Julin on jo melkein kaksi vuotta ilahduttanut asiakkaita valoisalla ja ystävällisellä olemuksellaan. Hän muutti pysyvästi Somerolle lokakuun alussa ostettuaan täältä omakotitalon. Sitä ennen hän oli työskennellyt jonkin aikaa Joensuun seutukirjaston johtajana, mutta kotipaikka oli Tampereen Teiskossa.
”Tampereelta löytyi puoliso, ja siellä tuli asuttua liki 30 vuotta opettaen, luennoiden, museossa työskennellen ja viimeiset 15 vuotta kirjastoa luotsaten”, kuvailee Petra Julin tähänastista työuraansa. Someron sivistyslautakunta valitsi hänet yksimielisesti uuteen tehtäväänsä, ja täällä hän onkin jo ehtinyt polkaista käyntiin omatoimikirjaston. Hänen aikuiset tyttärensä opiskelevat Tampereen yliopistossa; esikoinen hallintotieteitä ja johtamista, nuorimmainen on puolestaan kiinnostunut kielistä ja kulttuureista. Esikoinen toimii lisäksi Tampereen kunnallispolitiikassa ja työskentelee eduskunnassa.
Petra Julin on syntynyt Helsingissä, mutta viljelyä harrastanut isä oli kotoisin Kiikalasta. Äiti puolestaan oli paljasjalkainen stadilainen. Häneltä Petra Julin katsoo perineensä rakkauden taiteisiin, kirjoittamiseen ja kirjallisuuteen. Lapsuudessaan Petra Julin vietti aikaa myös Kulloossa ja Sipoossa, ja merimaisema kävikin peltojen lisäksi rakkaaksi hänelle.
Suomalais-venäläisen koulun käytyään Petra Julin jatkoi opintoja Helsingin yliopistossa. Hän opiskeli slaavilaista filologiaa serbokroaatti pääaineenaan sekä folkloristiikkaa ja uskontotieteitä. Myöhemmin Tampereella hän opiskeli myös kasvatustieteitä ja informaatiotutkimusta. Gradunsa hän teki peleihin liittyvistä uskomuksista. Humoristinen pokkari Tuhat ja yksi konstia voittaa lotossa, arpajaisissa ja veikkauksessa syntyi Tammen innostuttua aiheesta 1997. Sarja jatkui kansanperinteen pohjalta pokkareissa Tuhat ja yksi konstia narrata Se oikea koukkuun (1997), Tuhat ja yksi häätaikaa (1998), Tuhat ja yksi konstia odottaa oikein (1999) ja minulle flunssan kourissa pärskivälle parannusresepteineen ajankohtainen 1001 tapaa selvitä flunssasta (2000).
Kaikki nämä pokkarit ovat Tammen kustantamia. Ne ovat valloittavan hauskoja ohjeistuksia, täynnä sydämen lämpöä. Kansanperinne ja nykypäivä lyövät kättä toisilleen. Joitakin näistä kirjoista on lainattavissa Someron kirjastosta.
Petra Julin kuvailee Someroa: ”Somero on kuin suoraan Astrid Lindgrenin satumaailmasta: pieni paikka, jossa kaikki löytyy kävelymatkan päästä. Ja vieressä avautuvat kauniit peltomaisemat, joita sopii ihastella lenkeillä lapinkoirien kanssa.” Suomenlapinkoirien kasvatus onkin yksi Petra Julinin harrastuksista.
Jos törmäät Petra Juliniin lenkilläsi, älä epäröi käydä juttusille! Kohtaat eloisan, empaattisen ja lämpimän ihmisen, joka hallitsee johtamisen mutta joka ei ole jäykkä byrokraatti. Somerolla onkin ollut etuoikeus saada hyviä kirjastonjohtajia: ensin Elina Rasa , sitten Laura Tyysteri. Tämän sarjan komea jatke on nyt Petra Julin.

Eija Komu
filosofian tohtori, kirjallisuudentutkija ja kriitikko