SoPan A-tytöillä sarja-avaus

0
Siiri Salo oli SoPan tehokkain pistenikkari A-tyttöjen lentopallokauden avauksessa Salossa.

Teksti Juha Laakso, kuva Kari Eerikäinen

Lentopallon vanhin juniori-ikäluokka, A-nuoret, aloitti sarjakautensa alueellisilla tasonmittausturnauksilla. Tyttöjen sarjassa turnauksia järjestettiin kymmenellä paikkakunnalla eri puolilla Suomea ja mukana oli yhteensä 37 joukkuetta.
Someron Pallon A-tytöt avasivat kautensa salolaisen LP Viestin järjestämässä turnauksessa Salohallissa. Ensimmäisessä ottelussa SoPa sai vastaansa valtakunnan tasollakin kauden ehdottomiin ennakkosuosikkeihin lukeutuvan salolaisjoukkueen, joka oli parempi eräluvuin 2–0 (25–10, 25–17).
Avauserässä LP Viesti oli tyrmäävän kova, eikä jättänyt somerolaisille juurikaan sanansijaa. Toisessa erässä somerolaiset pääsivät paljon paremmin peliin mukaan ja pitivät jonkin aikaa johtoasemaakin hallussaan.
Myös voittajien kokoonpanossa nähtiin somerolaisväriä, kun jo LP Viestin naisten liigajoukkueessakin esiintynyt tyttöjen maajoukkuepassari Iida Mikkonen oli tahdittamassa salolaisten vahvaa voittokulkua.

Kakkoserät somerolaisnäytöksiä

Toisessa ottelussaan SoPa kohtasi Raision Loimun. Tasaisena edenneen avauserän lopun SoPa otti nimiinsä pistein 8–1 ja sen myötä kauden ensimmäisen erävoiton lukemin 25–19. Toinen erä oli alusta loppuun selkeää somerolaishallintaa ja pistein 25–10 sinetöityi otteluvoitto suoraan kahdessa erässä.
Myös päivän kolmannessa ottelussa sopalaisilla oli pieniä käynnistysvaikeuksia. Loimaan Jankkoa vastaan tilanteessa 0–6 Valmentaja Janne Lehtonen herätteli suojattejaan aikalisällä, mutta kun sekään ei tuonut ratkaisevaa apua, oli aika hakea piristystä vaihtoruletin kautta.
SoPa oli pitkällä takamatkalla vielä lukemissa 11–19 ja 14–20, mutta joukkueen henkisen kantin rakennustyöt näyttävät olevan hyvällä mallilla jo kauden alkuvaiheissa: Hyvä keskittyminen ja tarkat suoritukset pallosta toiseen nostivat somerolaisjoukkueen 25–23 erävoittoon.
Kuten edellisissäkin kamppailuissa, SoPa paransi peliään loppua kohden, niin että toisen erän voitosta ei enää syntynyt tiukkaa pistetaistelua. Otteluvoitto Jankosta varmistui kakkoserän selkeällä 25–13 paremmuudella.
– Turnauksen alku oli tyly, mutta siinä olikin vastassa erittäin kova Viestin porukka. Seuraavat kaksi peliä päättyivät meidän voittoihimme, mikä oli ennakkoasetelmiin nähden jopa pieni ja erittäin mukava yllätys, SoPa-luotsi Lehtonen kommentoi SoPa-A:n kauden avausta.

Nostopelikin nyt hyvällä tolalla

Lehtosen valmentamilla joukkueilla syöttöpeli on ollut tehokasta jo aiemmilla kausilla ja nyt tuo osa-alue sai tuekseen varmistuneen aloitusten vastaanottopelin. Passari Olivia Lehtonen pystyi laadukkaista nostoista rakentelemaan monipuolista hyökkäyspeliä, jossa erityisen tehokkaasti palloa takoi Siiri Salo.
Salon ohella Aleksandra Lehtinen ja Jade Lehtonen avasivat kautensa sarjapelien osalta Salon turnauksessa. Muut yhdeksän kokoonpanossa ollutta pelaajaa olivat mukana jo viikkoa aiemmin pelatussa B-tyttöjen sarja-avauksessa. Lehtinen ja Lehtonen olivat mallikkaasti toimineen vastaanottopelin kantavia voimia.
– Molemmissa sarjoissa kausi käynnistyi meiltä hienosti. Jos peli pysyy jatkossakin samalla tasolla, niin voimme olla todella tyytyväisiä, että pystymme täysin somerolaisen voimin tarjoamaan hyvää vastusta monille eri seurojen kasvateista kootuille huippujoukkueille, Lehtonen sanoi.
A-tyttöjen alkulohkon numero 7:n kärkikaksikko, LP Viesti ja SoPa, etenivät lokakuun lopussa Ylöjärvellä pelattavaan poolivaiheen ensimmäiseen turnaukseen. Kotijoukkue Ryhdin ohella lohkoa täydentää tuolloin Espoo Lentis.