SoVo vuoristoradalla

0
Someron Voiman oma kasvatti Joona Helmi laukoi Jyväskylässä uransa ensimmäiset liigamaalit.

Teksti Juha Laakso, kuva Kari Eerikäinen

Hyvä peliesitys ja sen perään sukellus. Sellainen on ollut Someron Voima Futsalin vuoristoratamainen aloitus kauden 2023–24 Futsal-Liigassa.
Viime viikonlopun SoVo vietti Jyväskylässä, pelaten ottelut Kampuksen Dynamoa ja Liikunnan Riemua vastaan. KaDylta irtosi tuomisiksi yksi piste kohtalaisen ehjän pelisuorituksen jälkeen, kun ottelu päättyi jatkoerän jälkeen kotijoukkueen 4–2 (2–2/1–0) voittoon.
Seuraavana päivänä samalla peliareenalla esiintynyttä somerolaisjoukkuetta ei ollut tuntea samaksi, edellispäivänä ryhmäksi. Riemu oli selvästi yritteliäämpi ja voitontahtoisempi yhdistelmä, joka pöllytti etelän vieraitaan tylyin 8–3 (3–2) maalilukemin.
SoVon Jyväskylän vierailuilla KaDy on useimmiten ollut SoVolle hankalampi vastustaja, nyt oli toisin. Hallitsevaa liigamestaria vastaan somerolaisjoukkue pystyi taistelemaan loppuun asti voitosta, kun taas Riemu karkasi omille teilleen jo toisen pelijakson puolivälissä.

KaDy oli tovin altavastaajana

Talousongelmista kärsinyt ja viime kevään mestarijoukkueestaan monia huippupelaajia menettänyt KaDy ei ollut sellainen kenttää dominoiva ja tarkasti puolustava yhdistelmä mihin edellisillä kausilla on totuttu. Taktisesti se oli toki nytkin melko toimiva koostumus ja muutama huippuyksilö piti henkilökohtaisilla taidoillaan huolen siitä, etteivät sovolaiset saaneet juuri mitään ilmaiseksi kummassakaan kenttäpäädyssä.
KaDy iski somerolaispuolustuksen avustuksella johtomaalin toisella peliminuutilla, mutta seuraavia osumia piti odotella toiselle pelijaksolle asti.
SoVo nousi tasoihin Joona Helmen liigauran avausmaalilla. Muslim Markhiyev tarjoili syötön turkulaistuneelle Voiman kasvatille, joka täräytti pallon tyylikkäästi tolpan kautta maalin perukoille.
Vajaat kolme minuuttia myöhemmin vierasjoukkue livahti 2–1 johtoon, kun Rinor Karaqa antoi upean avaussyötön ja Mergim Bushi karkasi läpiajosta viimeistelemään kauden ensimmäisen maalinsa.
KaDy kuittasi pikaisella tasoituksella lukemat 2–2:een, jolloin varsinaisen peliajan maalit oli nähty ja edessä oli viiden minuutin mittainen jatkoerä.

”Kokonaisuutena aika hyvä esitys”

Kotijoukkue otti ratkaisevaksi jääneen 3–2 johdon jatkoerän toisella minuutilla ja jälleen sovolaisten puolustusalueen sähläyksen seurauksena. Newton de Souza pamautti vapaapotkun jatkotilanteesta pallon Nevzat Mustafan selän taakse somerolaismaaliin ja sama mies pääsi pari minuuttia myöhemmin iskemään lopullisen voittosinetin tyhjänä ammottaneeseen somerolaismaaliin.
– Muutama harmillinen puolustuspään virhe koitui meille kohtalokkaaksi. Hyökkäyspelissä olisi voinut olla vähän enemmän terävyyttä, mutta kokonaisuudessaan tämä oli kuitenkin joukkueeltamme aika hyvä esitys, SoVon manageri ja apuvalmentaja Jarkko Ihalainen kommentoi viikonlopun ensimmäistä Jyväskylän koitosta.

”Hävettävän huonoa”

Seuraavana päivänä SoVosta ei ollut Riemulle kunnon vastusta kuin muutaman lyhyen tovin ajan. Vierasjoukkue vaikutti alusta lähtien kovin vaisulta ja haluttomalta, mutta pyristeli silti viimeiselle kymmenminuuttiselle asti jotenkuten kotijoukkueen kyydissä.
Viimeisetkin innostuksen rippeet karisivat sovolaisten otteista kun Riemu niittasi 5–3 ja 6–3 johtomaalinsa 34 sekunnin välein. Sen jälkeen turhautunut vierasjoukkue keskittyi lähinnä kumulatiivisten rikkeiden keräämiseen ja niiden myötä isäntien maalitilin kasvattamiseen rangaistuspotkuista.
– Hävettävän huonoa tekemistä meidän joukkueeltamme. Eroa KaDy -ottelun esitykseen oli kuin yöllä ja päivällä. Olimme niin heikkoja, että yhtään parempaa tulosta emme tästä pelistä ansainneetkaan, joukkueen apuvalmentajana toimiva SoVo-manageri Jarkko Ihalainen puuskahteli kirvelevän tappion jälkeen.

Nuorukainen ilonaiheena

Ihalainen myös totesi SoVon kokoonpanon olleen paria poikkeusta lukuun ottamatta täynnä alisuorittajia. Yksi niin pyhäpelistä kuin koko viikonlopun esityksistään kehut ansainneista oli myös sunnuntaina maalinteossa onnistunut Helmi.
Maalitehojensa lisäksi nuorukainen oli niin Riemua vastaan kuin viikonvaihteen yhteissaldoissakin ainoa sovolainen, jonka plus-/miinus –teholukemat eivät painuneet pakkasen puolelle.
Sunnuntain syväkyykkäyksen jälkeen SoVolla on lähes kaksi viikkoa aikaa valmistautua seuraavaan liigaotteluunsa. Manageri ottaa paussin vastaan ilomielin:
– Keskitymme nyt harjoittelemaan ja pelin epäkohtien korjaamiseen. Pohjalta ei ole kuin yksi tie ja sitä me nyt lähdemme kulkemaan. Ylöspäin, Ihalainen lupasi.

SoVon tehosaldot

Mergim Bushi 3+0=3 (+3/-8=-5)

Joona Helmi 2+0=2 (+3/-3=0)

Rinor Karaqa 0+2=2 (+4/-5=-1)

Muslim Markhiyev 0+2=2 (+2/-9=-7)

Guri Qerimi 0+0 (+1/-2=-1)

Lirim Myrtaj 0+0 (+0/-2=-2)

Valdrin Seferi 0+0 (+0/-2=-2)

Antti Korhonen 0+0 (+3/-8=-5)

Valmir Seferi 0+0 (+4/-10=-6)

Maalivahti : Nevzat Mustafa; peliaika 76.47 (+5/-11), (Vaihdossa: Niko Rikkilä)

Varoitukset : Karaqa ja Markhiyev

Kumulatiiviset rikkeet: SoVo 18, vastustajat 10

Yleisömäärät : 135 (KaDy) ja 76 (Riemu)