Sukurasite oli koitua hengenmenoksi

0
Päivi ja Kari Kuosa toteavat golfin pelaamisen edesauttaneen nopeaa toipumista pallolaajennuksen jälkeen. Tässä ollaan Salo Golfin ykköstiin liepeillä, Kuosien kotikentällä.

Vielä kesäkuussa kaiken piti olla hyvin. Päivi Kuosa oli juuri käynyt terveydenhuollon vuosikontrollissa, kuten hänellä on tapana. Labra-arvot niin kolesterolin kuin muidenkin arvojen kohdalla olivat normaalit. Verenpainettakaan ei ollut.
Sunnuntaiaamuna 23.7. hän saikin sydäninfarktin. Vaikka oli elänyt elämäänsä hyvin terveellisesti.
– Liikuin monipuolisesti ja nukuin riittävästi, en tupakoinut ja myös ruokavalio oli sydänterveellisyyteen tähtäävä.
Toisaalta sukurasitetta on tullut molemminpuolin sukua.
– Sisälläni on myös aina asunut pieni murehtija, stressaaja ja suorittaja, puntaroi elämäänsä vaikean yllätykseen eteen joutunut ihminen.
Ja ihan vasta 1. kesäkuuta hän oli juuri jäänyt ansaitulle eläkkeelle.

Kyyti Tyksiin

Aikaisin aamulla oli kiristänyt rintaa, josta saattoi aavistaa, ettei kaikki ollut hyvin. Oli levoton olo ja kylmä hiki iski päälle. Puoliso Kari Kuosa hälytti ensihoidon.
Ja pian sitä oltiin matkalla Tyksiin sydäninfarktiepäiltynä.
Suomalainen terveydenhuoltojärjestelmä saa heiltä runsaat kiitokset: lääkäri oli tullut toisella ambulanssilla vastaan ja teki diagnoosit. Perillä mentiin varjoainekuvaukseen, minkä perusteella kiireesti pallolaajennukseen. Kaikki meni hyvin, ja sydänvalvomossa oltiin jo kello 9 sinä samaisena aamuna.
Syynä oli ollut suonitukos.
– Kaikki eteni hoidossa hienosti ketjutettuna, vähintään 100-prosenttisesti.

Edesauttaneet seikat

Ei olisi silti arvannut, mitä eteen oli tullut. Päivi Kuosa oli aloittanut liikunnallisen elämäntapansa jo varhain. Joka paikkaan, mihin lapsena halusi mennä, piti mennä polkupyörällä, potkukelkalla, suksilla – milloin mitenkin.
– Sieltä se on lähtöisin, ei mihinkään kuskattu.
Työhistoria alkoi Voiman jäätelökioskista 14-vuotiaana, jonne Päivi tuli Saarentakaa isovanhemmiltaan kuuden kilometrin matkan, oli ilma mitä oli. Tuli yleisurheilu, pesäpallo, lentopallo, isäpuoli Eero Lehtinen oli hyvä johdattaja liikunnallisuuteen.
Vain ruuhkavuosina, lasten tultua ja yrittäjänä tuli liikuttua vähemmän. Ja sitten taas liikkeelle.
Viisi vuotta sitten tuli golf. Kuosat halusivat, että on jokin yhteinen harrastus. Kari Kuosa oli pelannut jo vuodesta 1998 ja 10 vuotta sitten alkoi heidän suhteensa. Golfia he eivät ole katuneet, ja toipumisen nopeus tuo lajille lisäpisteitä.

Yhteisvaikutus

Toipuminen oli alkanut hyvin juuri tällaisten asioiden ansiosta, ja jo seuraavana päivänä infarktista Päivi Kuosa pääsi kotiin. Sitä seuraavana päivänä alkoivat kävelylenkit, ensin rauhallisesti ja koko ajan matkaa pidentäen.
– Siitä edelleen sähköpyöräilemään ja kolmen viikon päästä Karin kanssa golfkentälle. Tarkoitus oli edetä etuysi puttaillen, mutta olo tuntui hyvältä ja päivä oli kaunis, joten mentiin koko kierros.
Nyt golfkierroksia on kertynyt jo paljon ja Sykkeen jumpat alkoivat elokuun lopussa. Golf on ykkösenä, talvella on hiihto ja tietysti on kävelyt ja pyöräilyt.
– Kardiologi oli tosi mukava. Operaation jälkeen osastolla hän tuli selittämään, mitä oli tehty.
– Olin syyllisyyden tunnoissa, miettien mitä olin tehnyt väärin, vaikka olin niin terveellisesti yrittänyt elää. Toinen kardiologi oli niin ihana ja empaattinen sanoessaan, että kaikki oli oikein. Hän kuunteli ja osasi selittää tosi kauniisti. Tunsin olevani turvallisissa ja lempeissä käsissä.
Oli ollut huono tuuri ja sukurasite.
– Asumme hyvinvointivaltiossa, jossa kaikilla on kolesterolia suonissa. Minulla se kolesterolikeräymä repesi ja siihen tuli verihyytymä.

Terveitä vuosia

Juuri golfin kardiologi oli keskustelussa nostanut ylimmäksi terveydenedistäjäksi. Siinä saa pohjakunnon hyväksi ja kentällä ollaan pitkään.
Kari Kuosa sanoo allekirjoittavansa saman.
– Tuolla kentällä kun kulkee ja näkee meitä vanhoja senioreita ja myös veteraaneja liikkuvan, niin kyllä ne vaan siellä menevät ja ovat hyväkuntoisia. Kun heitä on kymmenenkin vuotta tuntenut, voi nähdä jonkun painuvan kasaan ja askeleen hidastuvan, mutta yhä he vain liikkuvat. He käyvät siellä säännöllisesti. Ja kun se loppuu, mennään jo romahtamalla alaspäin.
– Se on tietysti ikävää, mutta toisaalta niitä terveitä vuosia on jo saatu enempi. Mukana on sosiaalisuutta, liikuntaa, raitista ilmaa. Ja ovathan ne kentät visuaalisesti niin kauniita, vihreyttä, vettä, puita ja istutuksia. Se on yksi osa-alue golfissa, mikä on mielenterveydelle hyvää.
Päivi Kuosa toteaa olevansa onnellinen ja hyvin kiitollinen siitä että selvisi. Noin 30 prosenttia ihmisistä kuolee valtimokovettumataudin eri muotoihin. Sydän- ja verisuonitaudit ovat yleisin kuolinsyy Suomessa.
– Oli onnellinen ja euforinen olo, kuin synnytyksen jälkeen. Jes, minä selvisin! sanoo terveydenhuoltoalan ihminen, työurallaan hammashoitaja.

Syke seurannassa

Lääkkeitä tuli, ja ne hän ottaa tunnollisesti. Mutta 40 prosenttia jättää lääkkeet ottamatta. Kun on hyvä olo, niin luullaan, ettei tarvitse ottaa. Mutta esimerkiksi kolesterolia ei tunne, se on mitattava suure.
– Mulla on hyvä nyt, koska olen jo aikaisemmin aloittanut liikunnan. On helppoa jatkaa sitä.
Nyt ranteessa on golfkello, jossa on sykemittari. Siitä voi seurata, jos syke lähtee kohoamaan liiaksi. Voi jarrutella. Toisena ”kaverina” on nitrosuihke.
Fysioterapeutti sanoi, että hengästyä saa, mutta ei saa tuntua pahalta.
– Hän puhui, että yleensä tällaisissa tapauksissa tehdään 6 minuutin kävelytesti, mutta kun sinä olet golfkentällä kävellyt jo neljää tuntia, niin ehkei nyt tarvi tehdä, Päivi Kuosa jo hieman naurahtaa.
Golf on ollut liikunnan suhteen mahdollistaja, kun kentälle voi mennä yhdessä. Salo Golfin kierroksella matkaa kertyy yli 8 kilometriä.
– Sitä pyritään harrastamaan kolme kertaa viikossa kesällä ja talvella harjoittelemme hallissa.
– Olen kiitollinen miehelleni Karille, joka johdatti minut jo monta vuotta sitten golfin saloihin, ja on ollut isona tukena toipumisessani.

– Golfkentällä on hyvä olla, mennä ja katsella maisemia. Ajatukset saa katkeamaan eikä mieti sitä, miksi minulle kävi näin. Se on päänhoitoa, sydäninfarktin saanut Päivi Kuosa pohtii.

Faktaa golfista

-golfarit elävät jopa 5 vuotta pitempään
-jalkaisin kierroksella tulee 11 000–16 600 askelta ja matkaa 6,4–12,8 kilometriä
-kierroksella terveysliikuntaa kertyy 4 tuntia, energiaa kuluu 500–2 000 kcal
-fyysinen aktiivisuus ja säännöllinen liikunta vähentävät sairauksia
-golfin harrastajat jatkavat keskimäärin huomattavasti pitempään kuin useimmissa muissa liikuntalajeissa
-golfliitto on Suomen suurin lajiliitto, kokonaisjäsenmäärä 155 956

Lähde: Suomen Golfliitto

Fakta: sydäninfarktin oireet

-tyypillisin oire on rintakipu
-kivun sijaan voi olla myös hengenahdistusta tai kiristävää, painavaa ja pakahduttavaa tunnetta rintakehällä
-yleensä tuntuu epämääräisesti laajalla alueella rintakehällä
-saattaa säteillä kaulalle, hampaisiin, yläraajoihin, selkään lapojen väliin tai ylävatsalle
-lisäksi voi esiintyä pahoinvointia, kylmänhikisyyttä ja yleistä huonovointisuutta
liikkuminen ei helpota, vaan pikemminkin pahentaa oiretta

Lähde: Sydänliitto