Syksyinen kävelyretki Katajakodissa

0
Vapaaehtoiset valmiina: Olha Sandirovskaya (vas.), Marina Gerasimchuk, Oksana Dynda, Tamara Vinaretska, Irina Kilina, Alexander Kilin, Ljudmila Permyakova ja Natalya Alistratova.

Teksti Tetiana Danchuk

Oli kylmä, harmaa syyssunnuntai. Vettä oli satanut aamusta lähtien, ja kävelymme oli epävarmaa. Mutta kun kaikki kokoontuivat sovittuun aikaan, sää näytti päättävän tehdä yhteistyötä hyvän asian puolesta ja ilahduttaa vanhuksia ja vapaaehtoisia auringonpaisteessa. Otimme pyörätuoleja ja veimme vanhuksia ympäri puistoa. He olivat onnellisia, kävely tapahtui.
– Viikonloppuisin on aina hiljaista ja väkeä vähän, kertoo vapaa-ajan ohjaaja Rita Lauranto.
– Vapaaehtoisten vierailu on meille hyvä apu. Enemmänkin ihmisiä voisi olla apuna. Tämän ansiosta useammat vanhukset pääsivät nauttimaan raikkaasta ilmasta.
Idea auttaa Katajakodin henkilökuntaa kuuluu MLL:n Naapuri-projektin vapaaehtoisille, jotka ylläpitävät ystävällisiä suhteita Somerolla asuviin ukrainalaisiin perheisiin. 14 ukrainalaista vastasi heidän ehdotukseensa.
– Kun sain tietää, että katajakodissa tarvitaan apua, suostuin heti. Tämä on pieni kiitos kaikesta siitä, mitä Someron asukkaat tekevät meidän hyväksemme, Ljudmila Permyakova sanoo.
– Olemme asuneet Suomessa, Somerolla, puolitoista vuotta. Paikkakuntalaiset auttavat meitä täällä paljon, ja tietysti yritämme aina olla myös avuksi, kun sitä tarvitaan, Irina ja Alexander Kilin lisäävät.
Joukko naisia, jotka näkevät hoiva-alan tulevana ammattinaan, tulivat myös auttamaan ulkoilussa. Marina Gerasimchuk piti maatilaa Ukrainassa, Olha Sandirovskaja työskenteli sairaanhoitajana, Oksana Dynda oli ruokakaupan omistaja ja Natalya Alistratova työskenteli pääkirjanpitäjänä. Nyt he kaikki opiskelevat sairaanhoitajiksi ja toivovat tulevaisuudessa auttavansa vanhuksia ei vain vapaaehtoistyönä, vaan ammatissa.
Tämä oli ensimmäinen tällainen kävely Katajakodissa, mutta ei viimeinen ukrainalaisten ja suomalaisten vapaaehtoisten yhteinen hyvä teko. Puhumme eri kieliä, mutta tämä ei estä meitä auttamasta toisiamme.