Taloudellisella ajotavalla voi vähentää yksityisautoilun päästöjä

0

Teksti Marja Tommola/Valonia

Kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen ilmastohyödyistä puhutaan paljon, mutta kuinka toimia ilmastoystävällisemmin, jos oman arjen liikkumisessa henkilöauto on välttämätön pitkien etäisyyksien tai puutteellisten joukkoliikenneyhteyksien vuoksi? Vaikka bensa-autojen määrä hiljalleen laskee, on Suomessa vielä 2020-luvulla ensirekisteröity lähes 100 000 bensiinikäyttöistä henkilöautoa. Keskimääräinen auton käyttöaika on 12 vuotta. Hiilidioksidia tuottavia autoja on siis liikenteessä vielä useita vuosia. Ajotavalla voi kuitenkin vaikuttaa yksityisautoilun hiilidioksidipäästöihin ja samalla autoilun kustannuksiin.
LähiTapiolan vuonna 2022 toteuttaman Arjen katsaus -kyselytutkimuksen mukaan suomalainen autoilee keskimäärin 14 000 kilometriä vuodessa. Yhden bensalitran palaminen tuottaa 2,3 kiloa hiilidioksidia. Jos auton keskimääräinen kulutus on 7 litraa 100 kilometrin matkalla, jo viiden prosentin päästösäästö voi siis vähentää yli 110 kiloa hiilidioksidia vuodessa autoa kohden.
Taloudellisella ajotavalla voi pudottaa helposti muutaman prosentin polttoaineen kulutuksesta. Kannattaa suunnitella ajoreitti ja aikataulu mahdollisuuksien mukaan niin, että minimoi liikennevalot ja ruuhkat, jotka lisäävät energiaa kuluttavaa jarruttelua ja kiihdyttelyä. Laskemalla maantieajossa nopeuden 120 kilometrin tuntivauhdista sataseen kulutusta voi vähentää noin 15 prosenttia. Moottori kannattaa lämmittää ennakkoon pakkaspäivinä. Lämmitetty moottori kuluttaa 40 prosenttia vähemmän kuin kylmä.
Myös auton ilmanvastus ja paino lisäävät kulutusta. Esimerkiksi suksiboksit ja kattotelineet kannattaa poistaa silloin, kun niitä ei tarvita. Kokonaiskulutukseen vaikuttavat myös muun muassa ilmastointi ja auton sähkölaitteet. Niitä tulee käyttää harkiten. Lähiseudun autokouluista voi tiedustella, tarjoavatko he taloudellisen ajotavan kurssia. Kurssin hinta maksaa itsensä nopeasti takaisin etenkin paljon autoilevalle.
Uutta autoa valitessa kannattaa mahdollisuuksien mukaan suosia vähäpäästöistä käyttövoimaa. Jos bensalla käyvä auto on kuitenkin ainoa vaihtoehto, tulee valita auto, joka kuluttaa mahdollisimman vähän. Lisäksi on tärkeää pohtia, millä arjen matkoilla oma auto on todella välttämätön.
Suomalaiset kulkevat yhä noin puolet 1–3 kilometrin matkoista henkilöautolla, ja kaupunkialueella esimerkiksi polkupyörä voi olla autoa näppärämpi menopeli myös tätä pidemmillä matkoilla. Myös sähköpyörät – etenkin kuormapyörät – voivat monen arjessa korvata vähintäänkin kakkosauton sekä edullisemmin että ympäristöystävällisemmin.
Mieti, onko arjessasi matkoja, jotka voit jatkossa kulkeakin lihasvoimin.