Kuppivoitto kruunasi Somuran jokamieskauden

0
Jere Piekkalan (pikkukuva) finaalivoiton tavoittelu päättyi tällaiseen asentoon.

Teksti Juha Laakso, kuvat Kari Eerikäinen

Kauden 2023 viimeiset jokamiesluokan vauhtikisat moottorirata Somuralla eivät sujuneet Someron Urheiluautoilijoiden kuljettajilta totutun menestyksekkäästi.
Syyskuussa Somuralla ajetussa Romukauppa JM -kilpailussa Someron UA:n edustajat eivät yltäneet yhdessäkään luokassa kärkikolmikkoon ja yhtä vaisuna meno jatkui kauden päättäneessä Ässä JM XXXVIII -tapahtumassa.
Osittain tämä johtui toki siitä, että kaksi viimeistä Somuran kisaa ajettiin supistetulla ohjelmalla, eli ilman SomUA:n kuskeille usein menestystä tuottaneita pappa- ja tuuppariluokan lähtöjä.

Somurakuppi taas Tammisen näytös

Vaikka Someron UA:n järjestämästä Ässä-kisasta ei tällä kertaa lohjennut somerolaisseuralle huippumenestystä, niin ilman juhlan aihetta SomUA:n leirissä ei jääty. Kahdeksannen kerran yleisen luokan lähdöissä käyty Somurakuppi-kausikilpailu näet päättyi jälleen somerolaisvoittoon.
Miikka Tamminen jäi niukasti yleisen luokan A-finaalin ulkopuolelle, mutta se ei hänen viidettä Somurakupin valloitustaan haitannut.
Tammisen voitto oli nimittäin käytännössä selviö jo ennen viimeistä osakilpailua, koska hänen piste-etumatkansa lähimpään uhkaajaan oli suurempi (23 pistettä) kuin kisan voittajalle tarjolla ollut pistemäärä (22). Osanottajia olisi pitänyt olla mukana viisitoista enemmän, jotta Tammisen etumatka olisi edes teoriassa ollut vielä kurottavissa umpeen.
Tamminen teki Somuran tämän kauden yleisen luokan osakilpailuissa vakuuttavaa jälkeä. Avauskisassa hän oli toinen, voitti kaksi seuraavaa ja päätti kauden seitsemänteen sijaan. Somerolaisen ohella osakilpailuvoittoihin ylsivät Lounais-Hämeen UA:n Tero Hakanen ja Ässä JM:ssä ykköstilaa juhlinut Kokemäen UA:n Tomi Hongisto .
Tammisen aiemmat Somurakupin voitot olivat vuosilta 2015, 2016, 2017 ja 2022. Kausilla 2018 ja 2019 ykköseksi kaasutteli seurakaveri Jere Piekkala , joka nappasi juuri päättyneen kauden pistekisassa komeasti kolmossijan.

Piekkala ja Virtaset kärjen kannoilla

Piekkala selviytyi ainoana SomUA:n kuskina Ässä JM:n yleisen luokan kärkikuusikkoon, eli A-finaaliin. Somerolaisen lähtö ei täysin onnistunut ja ahnas takaa-ajo ensimmäiseen kurviin johti nurinajoon ja sen myötä lähdön viitossijaan.
Etuveto-/kardaaniluokassa SomUA:n Matti Virtanen jäi niukasti A-finaalipaikasta, sijoittuen tuloslistalla seitsemänneksi. Elina Virtanen puolestaan oli naisten luokan neljästä SomUA:n edustajasta pisimmälle edenneenä kymmenes.

Tuloksia:

Yleinen luokka: 1) Tomi Hongisto KokeUA, 2) Antti Piispanen ScPalas, 3) Tero Hakanen L-HUA, 4) Riku Virtanen SaloUA, 5) Jere Piekkala SomUA, 6) Jukka Turpeinen KotkaUA, 7) Miikka Tamminen SomUA. (65 osanottajaa).

Naisten lk: 1) Anni Lampinen PunMK/UA, 2) Sara Piispanen ScPalas, 3) Vanessa Mäkelä ÄetUA… 10) Elina Virtanen SomUA. (26 osanottajaa).

Nuorten lk: 1) Santtu Timperi VihUA, 2) Akseli Ruoppa AnkUA, 3) Urho Finerus LvUA. (15 osanottajaa).

Etuveto-/kardaani lk: 1) Jussi Järvinen VihUA, 2) Kaapo Ahola LopUA, 3) Vesa Pakkala LopUA… 7) Matti Virtanen SomUA… 11) Aki Koivu SomUA. (31 osanottajaa).

Somurakuppi, yleisen luokan pistekilpailu kaudella 2023 (epäviralliset tulokset):

1) Miikka Tamminen SomUA 70 pistettä, 2) Tero Hakanen L-HUA 55, 3) Jere Piekkala SomUA 45, 4) Miska Lännistö MynUA 30, 5) Saku Vasenius THU-Team 30, 6) Esa Sarkimo THU-Team 27, 7) Eetu Peltola THU-Team 25, 8) Tomi Hongisto KokeUA 22, 9) Antti Piispanen ScPalas 18, 10) Jani Silvan THU-Team 18… Aleksi Raittinen SomUA 8, Lauri Laine SomUA 7, Jussi Tuomela SomUA ja Hannu Reinikainen SomUA 1. (42 kuljettajaa pisteille).