Tunnista huijausviestit

0

Mediassa on esillä tapauksia, joissa ihminen on saanut sähköpostin, jonka väitetään olevan poliisin lähettämä ja viesti sisältää väitteen, että vastaanottajaa kohtaan on aloitettu oikeudellisia menettelyitä esimerkiksi pornografisen aineiston hallussapidosta.
Huijausviesteissä voi olla poliisin virkamiehen nimi ja poliisiyksikkö. Vältä huijatuksi tuleminen poliisin asiantuntijan ohjeilla.
– Viesteissä voidaan pyytää pikaista vastausta, henkilötietoja tai pankkitietoja. Ole valpas, älä avaa linkkejä tai liitteitä. Viestiin ei myöskään pidä vastata ja sen voi poistaa, korostaa poliisitarkastaja Mikko Kiiski Poliisihallituksen poliisitoimintayksiköstä.
Huijausviestien sisällöt ovat usein huonoa kieltä, sisältävät väitteen vastaanottajan rikollisesta toiminnasta sekä vaatimuksen antaa selvitys sähköpostitse. Joissakin viesteissä on linkkejä tai pyydetään henkilötietoja.

Tarkkaavainen väistää huijauksen

Huijausviesteillä pyritään kalastelemaan luottokorttien numeroita tai pankkitunnuksia tai hankkimaan pääsy vastaanottajan tietokoneelle. Viestit voivat sisältää myös haittaohjelmia.
– Oikea poliisi ei milloinkaan kysy pankkitunnuksia tai pyydä lähettämään rahaa puhelimitse tai millään muullakaan keinoin, poliisitarkastaja Kiiski muistuttaa.
Poliisin viralliset sähköpostiosoitteet päättyvät @poliisi.fi. Tarkista aina lähettäjän sähköpostiosoite ennen vastaamista. Osoitteita voidaan valitettavasti myös väärentää, joten kokonaisuuttakin joutuu arvioimaan.
Liikkeellä voi olla yhtä aikaa useampia eri versioita samasta huijauksesta.
– Sähköisen rikosilmoituksen tekemällä asiasi hoitaminen poliisissa etenee nopeiten, eikä sinun tarvitse erikseen soittaa poliisille, poliisitarkastaja Kiiski neuvoo.

Toimi näin, jos saat huijausviestin

-jos saat poliisin nimissä lähetetyn, huijaukseksi epäilemäsi sähköpostiviestin, poista se avaamatta liitteitä

-älä vastaa viestiin

-älä avaa viestin linkkejä tai liitteitä

-jos olet jo vastannut viestiin ja antanut henkilö- tai pankkitietojasi, ole välittömästi yhteydessä omaan pankkiisi

-tee sen jälkeen rikosilmoitus poliisille (sähköisesti osoitteessa poliisi.fi tai asioimalla millä tahansa poliisiasemalla)

-asiasta ei tarvitse soittaa hätäkeskukseen tai poliisille