Pitkään Somerolla valmisteltu ja pyöritelty urheilukentän katsomokeissi on saamassa päätöksensä. Nykyistä ei purettaisi.
Tarvittavien huoltotilojen osalta on olemassa vielä kaksi vaihtoehtoa: joko rakentaa uusi rakennus tai korjata vanhat sosiaali- ja varastotilat. Yksi vaihtoehto on laittaa nykyiset pukutilat varastoiksi.
Näitä pitää nyt suunnitella. Ratkaistavana asiana on urheilukenttäalueen yleissuunnittelu kokonaisuudessaan, siis muun kuin jo valmiiksi saadun yleisurheilukentän osalta.
Nämä kaikki pantiin teknisen lautakunnan yksimielisessä budjettikäsittelyssä yhden rivin alle, jolle varattiin 50 000 euroa. Luku sisältää mahdollisesti myös katsomon kunnostuksen sekä sen julkisivujen suunnittelut. Lopullista kustannusarvioita ei ole vielä laadittu.
– Kun SoLu-rakennus on nyt purettu, voidaan miettiä katsomon taakse muita toimintoja, tulevia kenttäratkaisuja. Esimerkiksi tenniskenttien korjaus vaihdettiin monitoimikenttien rakentamiseksi, vs. tekninen johtaja Markus Älli mainitsee.
Käsite monitoimikenttä voisi sisältää tenniksen ohella sählyä ja katukorista. Edessä on lisäksi aitojen uusinta, jotka on merkitty vuoteen 2025.
Varsinaista päätöstä ei Ällin mukaan tehty, puretaanko vai säilytetäänkö nykyinen katsomo.
– Sanotaan näin, että yleinen henki on katsomon säilyttämisen puolesta, Älli toteaa.
Katoille huopia ja kennoja
Talonrakennusinvestointien suuruusjärjestyksen kolmatta sijaa hallitsee Joensuun koulu, jonne 230 000 eurolla suunnitellaan uusittavaksi valaisimia, vesikaton pintahuopia ja tehtäväksi sisäilmakorjauksia. Ne on budjetoitu kolmelle seuraavalle vuodelle. Ensi vuoden osuus budjetissa on 80 000 euroa.
Kaupungintalolle budjetoidaan kolmen seuraavan vuoden aikajanalle 930 000 euron investointeja, joissa muun muassa uusitaan aulatila, tehdään LVIS-töitä sekä pihaan erillinen jäte-/autokotos/varavoima. Ensi vuonna rahanmeno on vain 25 000 euroa.
Pintahuovan uusiminen on tulossa ensi vuonna myös monitoimitalolle, hinta-arvio 80 000 euroa.
Aurinkoenergiaa on luvassa neljänä seuraavana vuotena yhteensä 260 000 eurolla sekä uimahalliin, monitoimitaloon, Kiiruun koululle kuin myös kirjastoon. Apua on luvassa esimerkiksi kuntosalin helleajan kuumuuteen.
– Ensi vuosi sisältää aurinkoenergian suhteen pelkkää suunnittelua 20 000 eurolla. Sen jälkeen edetään vuosittain kohde kerrallaan.
– Jo parin viikon päästä täällä ovat valmiita kaupungintalon aurinkokennot. Järjestelmä on 50,3 kilowattia, mikä on isoksi eduksi varsinkin kesäkauden jäähdytyksessä, Markus Älli jatkaa.
Aurinkojärjestelmiä mitoitetaan kohteiden käytön mukaan, niin etteivät ne ole ylisuuria. Sähkönmyynti ei ole lähtökohtaisesti tavoitteena.
– On aina kannattavinta, että pystyy itse käyttämään tuottamansa sähkön.
Taas oppimis- ympäristöselvitys
Teknisen lautakunnan kokouksessa tarkentui myös kohta Jauhetalo. Sen kaukolämpö- ja vesiliittymän perustamiseen sekä pesuhallin vesikattoon oli budjetoitu kolmelle vuodelle yhteensä 180 000 euroa. Lautakunnassa nähtiin kuitenkin tarpeelliseksi saada ensin valmiiksi tekeillä oleva kiinteistöstrategia.
Se puolestaan odottaa ensin oppimisympäristöselvityksen valmistumista, eli iso määrä asioita odottaa Somerolla yhä edelleen jonossa, viipyvän oppimisympäristöselvityksen takia.
Paloaseman vuosille 2025–2026 kaavailtu 400 000 euron peruskorjauksen osalle tehtiin merkintä, että se jää odottelemaan tulevia Varhan vuokrauspäätöksiä palveluverkostossaan.