Vinkkejä selkäpäivään 16.10.

0
Yhden jalan lantionosto. Kuva Selkäliitto

Tänään 16. lokakuuta vietetään maailman selkäpäivää ja Suomessa alkaa valtakunnallinen selkäviikko teemalla ”Liikuta selkääsi”. Selkä tarvitsee säännöllistä ja monipuolista liikettä. Lue Selkäliiton ensiaskeleet liikkeen lisäämiseksi arkeen.

Tarvitsemme liikettä ja liikkumista pitkin päivää ja joka päivä. Arjessa liikuskelu ja liikkuminen on oiva tapa huolehtia selän hyvinvoinnista. Myös säännöllinen liikuntaharrastus tai muu harrastus, johon yhdistyy liikkumista, on hyvä lisä. Kun liikkuminen on itselle mieleistä, siitä hyötyy niin keho kuin mielikin.

– Jokainen liikkuu arjessaan voimavarojensa mukaisesti. Toisaalta kannattaa muistaa, että liikkuminen voi myös lisätä voimavaroja.  Siksi on hyvä välillä tarkastella omia arjen rutiinejaan ja liikkumistottumuksiaan ja miettiä, miten voisi lisätä liikettä päiväänsä, liikuntatoiminnan koordinaattori Hanna Kääriäinen Selkäliitosta toteaa.

Näin pääset alkuun 

Tarkastele omaa arkeasi, siellä saattaa löytyä tilanteita liikkeen lisäämiseksi: Jos vietät pitkiä aikoja paikallasi, voisiko sitä tauottaa liikuskelemalla? Liikutko paikasta toiseen lihasvoimin vai hevosvoimin? Onko sinulla jokin liikuntaharrastus tai muu harrastus, jonka yhteydessä liikut?

 • Askel 1: Nouse ylös – oli kyse sitten istumatyöstä tai muusta paikallaolosta. Kun nouset tuolilta tai sohvalta ylös, paikallaan oleminen katkeaa ja liikkeen määrä lisääntyy.
 • Askel 2: Lähde ulos – liikkeen määrä lisääntyy entisestään. Käyt sitten viemässä roskat tai pidemmällä lenkillä, on jo saavutettu enemmän terveyshyötyjä kuin paikallaan ollessa.
 • Askel 3: Lähde harrastamaan – viikoittainen harrastuksiin lähteminen lisää liikettä.
 • Rintarangan kierto seisten. Kuva Selkäliitto

  Lähde liikkeelle ja osallistu selkäviikon tapahtumiin 

Selkäviikolla 16.–22. lokakuuta selkäyhdistykset eri puolilla Suomea järjestävät kaikille avoimia ja maksuttomia tapahtumia, kuten yleisöluentoja, liikuntatapahtumia ja liikuntalajikokeiluja sekä toiminnan esittelyä.

Ohjelmaa on tarjolla seuraavissa selkäyhdistyksissä: Heinolan Seudun Selkäyhdistys, Kanta-Hämeen Selkäyhdistys, Keski-Suomen Selkäyhdistys, Kymenlaakson Selkäyhdistys, Lieksan Selkäyhdistys, Mikkelin Seudun Selkäyhdistys, Oulun Seudun Selkäyhdistys, Pohjois-Karjalan Selkäyhdistys, Porvoon Seudun Selkäyhdistys, Pääkaupunkiseudun Selkäyhdistykset, Satakunnan Selkäyhdistys, Savonlinnan Selkäyhdistys, Seinäjoen Seudun Selkäyhdistys, Selkäyhdistys SalpausSelät, Suur-Salon Selkäyhdistys, Tampereen Seudun Selkäyhdistys, Turun Seudun Selkäyhdistys, Vaasan Selkäyhdistys ja Vakka-Suomen Selkäyhdistys.

Selkäliitto tarjoaa tiistaina 17.10. verkkolulennon aiheesta ”Liikkumisen iloa etsimässä – miten päästä pois voimattomuuden ja kipujen noidankehästä?”

Lisätietoja selkäviikosta ja sen tapahtumista löytyy Selkäliiton Selkäviikko-sivulta.

Faktoja selkäkivusta 

 • Selkäkipu on maailmanlaajuisesti yksi merkittävimmistä ihmisten toimintakykyä rajoittavista oireista (worldspineday.org).
 • Jopa 80 prosenttia suomalaisista kokee selkäkipua elämänsä aikana. Selkäkipu paranee usein itsestään, mutta sillä on tapana uusiutua.
 • Selkäoireet ovat yleisimpiä syitä sairauspoissaoloihin. Kela maksoi vuonna 2022 sairauspäivärahoja selkäsairauksien takia 84,7 miljoonaa euroa, ja korvattuja päiviä oli 1,4 miljoonaa.
 • Selkäkivulle altistavia tekijöitä voivat olla perimä, liikunnan vähäisyys, ylipaino ja tupakointi.
 • Pitkittynyttä haittaavaa alaselkäkipua ennustaviin tekijöihin tiedetään kuuluvan mm. oireiden vaikeus ja laaja-alaisuus (esim. monipaikkainen kipu), elämäntapoihin liittyviä tekijöitä (mm. unihäiriöt), monisairastavuus (etenkin astma, päänsärky, diabetes ja mielenterveyden ongelmat), sosiaalisia tekijöitä (matala sosioekonominen asema, työttömyys, työhön liittyvät tekijät) sekä psykologisia tekijöitä (kuten masennus, ahdistus ja alhainen minäpystyvyys).
 • Reiden ulkosivun rentoutus. Kuva Selkäliitto

Maailman selkäpäivää vietetään vuosittain 16. lokakuuta. Päivän tarkoituksena on edistää selän hyvinvointia ja kannustaa ihmisiä pysymään aktiivisina. Selkäpäivään sijoittuvalla viikolla Suomessa vietetään selkäviikkoa, jolloin Selkäliitto ja paikalliset selkäyhdistykset järjestävät maksuttomia ja kaikille avoimia tapahtumia.