Vuonna 2013: Presidentin puoliso hehkuttaa kulttuuripitäjä Someroa

0

Somero-lehti 4.10.2013

– Somero on valtavan monipuolinen kulttuuripitäjä, josta kyllä löytyy sellaisia helmiä, että niihin todella kannattaa tutustua, hehkutti Turun kirjamessujen ohjelmapäällikkö Jenni Haukio aamutelevisiossa keskiviikkona.
Presidentin puoliso kertoi kirjamessujen annista Ylen televisio-ohjelmassa. Somero-ilotulitus elävine ja edesmenneine kuuluisuuksineen nousi hyvin esille.
– Somerolla on kirjamessulla oma lava ja siellä oma ohjelmisto, jossa tullaan kuulemaan todellista Somero-ilotulitusta. Siellä muistellaan klassikoita ja kuullaan nykyisiä. Somerolta todella löytyy näitä kulttuurin monialaisia tekijöitä, totesi Haukio, ja luetteli muun muassa Heikki Paakkasen, Kaari Utrion, Kai Linnilän, Kaija Aarikan ja Risto Rasan.
Ohjelmapäällikkö on varma, että hauska ja mielenkiintoinen teema Somero ja Yhdysvallat kiinnostaa lukijoita.
– Se on tehty hauskalla ja luovalla tavalla. Somero ja Yhdysvallat yhdistelmä on sellainen, joka kiinnostaa monia kirjan ystäviä monestakin näkökulmasta.
Haukio kertoi myös mielilukemisestaan.
– Kotimainen runous kiinnostaa. Useiden vuosien ajan luin lähes tulkoon kaiken, mitä runoudesta julkaistiin. Nyt en ole siihen enää valitettavasti pitkään aikaan kyennyt. Mutta runokirjaan voi hyvin helposti tarttua uudelleen ja uudelleen. Runokirjoista pystyy ammentamaan yhä uusia ulottuvuuksia.
Jenni Haukio hakee runoudesta lohtua ja empatiaa.
– Se voi olla vastaväitettä jollekin itse ajatellulle ja pohdiskelulle. Se voi olla uhon ja vimman aikaansaamista. Se voi olla älyllistä itsensä haastamista ja dialogia yhteiskunnan kanssa. Runous on niin valtaan upea, miten paljon se antaa lukijalle.
Ohjelmapäällikkö tunnustautuu kotimaisen kirjallisuuden suurkuluttajaksi ja Risto Rasan runouden suureksi ystäväksi.
– Arvostan teosta, joka yhdistää henkilökohtaisen yhteiskunnalliseen ja yksityisen ja julkisen jollain kiinnostavalla otteella.

Kun Turun kirjamessuilla oli vuonna 2013 teemana Somero ja Amerikka Somero-lehti julkaisi kokonaisen liitteen aiheesta. Voit lukea numeron lehtitunnuksillasi tästä linkistä:

https://www.lehtiluukku.fi/lue/paikallislehti_somero/04.10.2013/37582.html