Kokoomus, perussuomalaiset ja vihreät esittivät veroprosentin laskua 7,8:aan

Kaupunginvaltuusto hyväksyi äänin 21–14 Someron kaupungin ensi vuoden tuloveroprosentiksi 8,2. Noston kannalla olivat keskustan, sosiaalidemokraattien, vasemmistoliiton ja kristillisdemokraattien valtuutetut eli kristillisdemokraatti Reima Anolin, keskustan Kari Ahlbom, Hannu Kesäniemi, Jani Kurvinen, Jaana Kyyrä, Jarno Lehtimäki, Irina Ojala-Sirro, Tero Pirttilä, Mirja Rouhiainen, Riitta Ryhtä, Maria Tapio, Heikki Tuomisto ja Mikko Virtanen, sosiaalidemokraattien Raila Hakamäki, Antti Kotti, Minna KottiRiitta Lehtinen, Taina Ruuhilehto ja Ismo Valve ja vasemmistoliiton Elli Kurkikangas ja Heikki Lehtinen.

Kokoomuksen, perussuomalaisten ja vihreiden edustajat olisivat halunneet alentaa prosenttia nykyisestä 7,86:sta 7,8:aan. Tämän ehdotuksen kannalla olivat vihreiden Heidi Bergström, kokoomuksen Kati Fonsell-Laurila, Markku Mäki-Teeri, Totti Nuoritalo, Laura Nuotio, Martina Ramsay, Henry Seppälä ja Jutta Varjus ja perussuomalaisten Pertti Kujala, Kirsti Kurki, Harri Känkänen, Matias Mäkinen, Janne Nurmi ja Jaakko Salo.

Kaupunginhallituksessa kokoomus ja perussuomalaiset olivat vielä olleet pienen korotuksen eli 7,9 veroprosentin kannalla. Talouden tasapainotusohjelman laatiminen kirjattiin päätökseen niin kaupunginhallituksessa kuin -valtuustossa.

Markku Mäki-Teeri totesi, että kokoomus halusi mieluummin laskea kuin nostaa veroprosenttia. Hänestä 7,8 prosenttia riittää, kun samalla sopeutetaan käyttötaloutta ja pohditaan tarkemmin investointeja, ja kaupunki myy myös omaisuuttaan.

Mäki-Teerestä kaupungin tulisi tehdä samoin kuin kaupunkilaisetkin: sopeuttaa talouttaan menoihin. Hän ehdotti valtuustossa veroprosenttia 7,8:aan ja talouden tasapainottamisohjelman tekoa.

Janne Nurmi kannatti Mäki-Teeren esitystä ja tokaisi, että kun nostetaan veroja, niin saadaan Mäyrämäkeenkin asukkaita.

– En usko, että veroja nostamalla saadaan lisää asukkaita. Olemme nyt joka toinen vuosi olleet nostamassa veroja. On sopeutettava toiminta tuloihin, sanoi Jutta Varjus.

Hän ihmetteli, miten demarit ja keskusta löytävät aina toisensa veroasioissa.

– Muut asiat kuin veroprosentti painavat enemmän paikkakuntaa valitessa, arvioi Elli Kurkikangas.

Hän sanoi, että tilastojen mukaan Someron tilanne on kuitenkin hyvä veroprosentin suhteen, sillä 87 kunnalla oli alhaisempi tai sama veroprosentti kuin Somerolla ja yli 200:lla korkeampi.

Jaana Kyyrä sanoi tilanteen vaativan veroprosentin nostoa, sillä valtionosuudet putoavat ja kaupungin verotulot pienenevät.

– Veroprosentin nosto on aina ikävää, mutta se on tehtävä, jotta palvelut saadaan pidettyä ja saadaan uusia asukkaita paikkakunnalle. Veroprosentin lisäksi taloutta pitää silti vielä tasapainottaa. Menoja on helpompi lisätä kuin etsiä säästökeinoja, tuumasi Jaana Kyyrä.

Samoilla linjoilla oli Reima Anolin. Hänestä tuli välttää sellaista tilannetta, että tuottavaa ja tärkeää toimintaa ruvetaan supistamaan tai lopettamaan. Tai että joudutaan hyppäämään syvään päätyyn, kun ei olla valmistauduttu ajoissa.

– Aina ei voi mennä kuntalaisten taskulle. He eivät voi panna vastaan vasta kuin seuraavissa vaaleissa, arveli Matias Mäkinen ja toivoi alhaisempaa veroprosenttia ja säästökohteiden miettimistä.

Jaakko Salo muistutti elämisestä tulojen mukaan.

– Emme voi pitää tämäntyyppistä organisaatiota tulevaisuudessa. Jos rahat eivät riitä, niin on tehtävä päätöksiä. On elettävä tulojen mukaan ja tarjota niitä palveluja, joita on taloudellisesti mahdollisuus ylläpitää, totesi Salo.

Hänestä verojen korotus on ulospäin viesti, että nostetaan kuntalaisten rasitusta eikä käydä organisaatiota läpi säästökohteista.

– Se on pientä näpertelyä konsulttien kanssa, kun pitäisi tehdä oikeita sopeuttamistoimenpiteitä, tokaisi Salo.

Tero Pirttilä tähdensi, että tasapainottaminen ja ohjelman teko tulee aloittaa heti vuodenvaihteen jälkeen. Hänelle eivät riittäneet huudot omaisuuden myynnistä ja talouden sopeuttamisesta. Ne eivät Pirttilästä auta, kun vajetta on käyttötaloudessa. Pöytään pitää saada tarkat säästämisen kohteet ja summat.

Veroprosentin nostolla kaupunki kerää kuntalaisilta 470 000 euroa enemmän veroja kuin tänä vuonna.

Kiinteistöverot valtuusto piti nykyisellään. Yleinen kiinteistöveroprosentti on 0,93, vakituisen asunnon 0,41 ja vapaa-ajanasunnon 0,93.

Ensi vuonna tullee uusi verotus maapohjalle, jos eduskunta lakiehdotuksen hyväksyy. Someron kaupunginvaltuusto päätti ottaa käyttöön maapohjan alimman alarajan eli 1,30 prosenttia.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän