Arska-Basketille täpärä tappioennätyspistein

0
Pirteästi pelannut Miika Aaltonen (13) pussitti kuusi pistettä Somerolla vieraillutta Ura Basketia vastaan.

Teksti Juha Laakso, kuva Kari Eerikäinen

Someron Arska-Basketin A-poikien, eli 19-vuotiaiden joukkue, löysi alkukauden parhaan hyökkäysvireensä koripallon Läntisen alueen ykkösdivisioonan tuoreimmassa kotiottelussaan.

Se tuotti somerolaisjoukkueelle kauden ennätyspisteet, mutta ei aivan riittänyt voittoon. Vierailulla käynyt Kaarinan Ura Basket nousi viime sekunnin korillaan 82–81 (37–41) voittoon.

Tämä oli Arskan neljäs kotiottelu ja jo kolmannen kerran voittotaistelu huipentui pelin loppusekunneille. Kauden avauksessa Arska käänsi loppuhetkien jännärin edukseen, mutta sen jälkeen vaaka on kallistunut kaksi kertaa täpärästi vieraille.

Arskan hyökkäys oli vapautunutta ja rohkeaa koko pelin ajan. Heti alussa kotijoukkue antoi kaarinalaisille shokkihoitoa nopeilla hyökkäysjuoksuillaan, karaten pikavauhtia 10–3 johtoon. Avauserän lopussa Arskan johtonumerot olivat jo 24–11.

Jatkossa Ura pyrki pysäyttämään kotijoukkueen nopeat juoksut virheitä kaihtamatta. Vieraat rikkoivat pelissä kaikkiaan 21 kertaa ja Arskalle tarjoutui mahdollisuus repiä piste-eroa vapaaheittoviivalta. Ne eivät kuitenkaan ottaneet upotakseen ja tuloksena vapareista oli vain kahdeksan pinnaa. Ura sai yhdellätoista vapaaheitollaan kasaan lähes yhtä korkean pistesaldon (6).

Viimeisellä kymmenminuuttisella molemmilla joukkueilla oli vahvat ja heikot hetkensä, eikä kumpikaan pystynyt tekemään lopullista irtiottoa vastustajasta. Ura käänsi Arskan 61–55 johdon kolmen pisteen etumatkakseen ja somerolaiset vastasivat nousulla 80-76 johtoon, kun peliaikaa oli jäljellä vajaa minuutti.

Uralaiselta jäätävä loppuratkaisu


Kaksitoista sekuntia ennen neloserän päättymistä Arska nousi Johannes Mäenpään upottamalla vaparilla 81-79 johtoon. Uralle jäi aikaa vielä yhteen hätäiseen vastaiskuun, jonka päätteeksi Viljami Vilen lähti rohkeaan kolmen pisteen heittoyritykseen kenttäalueen kulmasta.

Arskan puolustus näytti olevan hyvin mukana tilanteessa ja torjumassa Vilenin heittoa, mutta niin vain ahtaasta paikasta lähtenyt hyppyheitto sujahti ”sukkana” koriin ja siirsi vieraat noin sekuntia ennen loppua ratkaisevaan yhden pisteen johtoon.

– Harmillisesti voitto lipesi aivan lopussa käsistämme, mutta olihan tuo (Vilenin) viimeinen heitto sellainen suoritus, jota ei voi kuin arvostaa, Arska-Basketin päävalmentaja Jussi Varjus totesi rehdisti.

Somerolaisjoukkue tarjosi joka tapauksessa tiukan vastuksen lohkokakkoselle, vasta yhden pelin hävinneelle Ura Basketille. Se, kuten aiemmatkin tasaiset kamppailut osoittavat Arskan lunastaneen jopa ennakko-odotuksia paremmin paikkansa 19-vuotiaiden aluedivarista.

Sunnuntaina Arska-Basket vierailee Feeniks Basketin kotisalissa Forssassa ja ensi viikon lauantaina ohjelmassa on kotiottelu Rauma Basketia vastaan.

Arskan kokoonpano (pisteineen): Nazar Kriat (2), Miika Aaltonen (6), Nikolai Varjus (12), Frans Fonsell (14), Johannes Mäenpää (11), Aatu Nikander (21), Matias Lamppu (15) ja Konsta Lehtinen.

Meskalle voitto kaarinalaisista


Liuta Arska-Basketin juniorikasvatteja nähtiin kentällä myöhemmin samana päivänä, kun salolais-somerolainen MesucaArska-Basket kohtasi niin ikään Ura Basketin 17-vuotiaiden alueellisessa ykkösdivisioonassa.

Salossa pelattu ottelu päättyi kotijoukkue ”Meskan” voittoon pistein 71–63 (37–28). Ura pysyi jollakin tavalla Meskan kyydissä mukana onnistuneiden kolmen pisteen heittojensa turvin, mutta ei silti missään vaiheessa saanut kurottua isäntiensä etumatkaa umpeen.

Meska puolestaan oli ottanut opikseen edellisen viikonlopun otteluistaan ja keskittynyt harjoituksissa levypallopelaamiseen. Tämä osa-alue olikin nyt paremmalla tolalla ja meskalaiset napsivat kohtuullisen hyvän määrän ”levyreitä”, 59 kappaletta.

Läntisen alueen ykkösdivisioonasta on takana ensimmäinen kuuden kierroksen sarjapuolikas. MesucaArska-Basket on Tampereen Pyrinnön ja Rauma Basketin kanssa tasapistein sarjan kärjessä. Kaikki kolme ovat voittaneet viisi ottelua ja hävinneet yhden.

Meskalaisten pisteet/levypallot Uraa vastaan: Sami Miskala 17/5, Luukas Lautiala 14/7, Joni Salo 4/8, Oskar Enbacka 20/7, Luukas Kyyrä 11/13, Johannes Mäenpää 0/7, Ronnie Pollari 0/2 ja Vilho Välttilä 5/10.